Turunçgillerden sonra en çok vitamin içeren besin olma özelliğine sahip olan patatesin yüzde 20'si karbonhidrattır. Kolesterol içermez, kalori değeri de oldukça düşüktür.

Ahlat Ziraat Odası (AHZO) Başkanlığı gıda mühendislerinden Duygu Alpaslan, her mevsim rahatlıkla bulunan patatesin besin değerinin çok yüksek olduğunu, içinde barındırdığı karbonhidrat, B ve C vitaminleri, protein, kalsiyum, demir ve potasyumla besin değeri hayli yüksek bir sebze olmasından ötürü bolca tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Patatesin besin değerinin büyük kısmının kabuğunda olduğunu anlatan Duygu Alpaslan, patatesin kabuğunu soymak yerine özel bıçak ile kazımanın daha yararlı olacağının belirtti.

Kabukları soyularak pişirilen patatesin yüzde 25 oranında C vitaminin kaybettiğini anlatan Alpaslan, şöyle konuştu: "Bu nedenle patatesleri kabuğu ile tüm olarak fırında, buharda ya da az suda pişirilmesi daha uygun olur. Patates önemli nişasta kaynağı olmakla birlikte, yüksek oranda protein bulunmaktadır. Patates proteinin içerdiği amino asitler beslenme açısından son derece önemlidir. Bu amino asitlerin hemen hepsi bebek beslenmesi ve tedavide ilaç niteliğindeki maddelerdir. Patateste bulunan proteininin faydalanma değeri ise yüzde 71 oranındadır. Çok miktarda tüketildiğinde günlük C vitamini ihtiyacını karşılaması bakımından önem taşır. Patates, içinde barındırdığı karbonhidrat, B ve C vitaminleri, protein, kalsiyum, demir ve potasyumla besin değeri hayli yüksek bir sebzedir. Turunçgillerden sonra en çok vitamin içeren besin olma özelliğine sahiptir. Patatesin yüzde 20'si karbonhidrattır. Kolesterol içermez, kalori değeri de oldukça düşüktür. 100 gram patates 40 kalori içerir."

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 9689
favori
like
share
tarkın Tarih: 29.11.2006 13:59
verdiğin bilgiler için teşekkürler.
kurtjara Tarih: 29.11.2006 13:49
çok severim özelikle kızartmasını :46:

teşekkürler arkadaşım
Garip07 Tarih: 29.11.2006 13:41
paylasim icin sagol arkadasim
canisi66 Tarih: 29.11.2006 11:19
size bi tavsiye de bulanayi mi?
patates sismanlamak icin en iyi urundur
casper Tarih: 29.11.2006 09:20
mide ülserindede patates yemek iyi geliyor,

paylaşımın için teşekkür ederim fiber optic
ozlems_o Tarih: 29.11.2006 08:03
patetes benim vazgeçilmez sebzem ner ne kadar önce kızartması desemde külde ve buharda pişirip yemeye bayılırım

teşekkürler arkadaşım
SU-PERISI Tarih: 28.11.2006 17:00
patatesin, kül veya buharda pişirildikten sonra soyulması vitamininin gitmemesi açısından daha faydalı. yagda kızartılıp yenmesse kilo aldırmıyor,şişmanlar ve şeker hastaları ekmek yerine bolca patates yemeleri tavsiye ediliyor.paylaşımın için saol fiber_optic