Kemoterapi beyin hücrelerine zarar veriyor!

Son güncelleme: 01.12.2006 01:41
  • Hafıza kaybına yol açıyor...

    Kemoterapinin beyin hücrelerine zarar vererek hafıza kaybına yol açtığı bildirildi.

    Kemoterapinin beyin üzerindeki olumsuz etkisiyle ilgili yayımlanan 2 ayrı araştırmada, hafıza kaybı ve problemleri çözme yeteneğinde azalma gibi etkilerin, yetişkinlerde birkaç yılda geçebildiği ancak, çocuklar üzerindeki etkisinin çok daha uzun olabileceği belirtildi.

    Japonya'daki Meme Kanserlilerin Beyin MRI'ı Veritabanı Grubu'ndan Dr. Masatoşi İnagaki, bazıları kemoterapi almış bazıları almamış 200'den fazla meme kanseri hastası üzerinde araştırma yaptı.

    İnegaki ve ekibi, tedaviden 1 ve 3 yıl sonra hastaların beyinlerini manyetik rezonans görüntüleme (MRI) tekniğini kullanarak inceledi.

    Kemoterapiden bir yıl sonra 51 hastanın beyninin öğrenme, hafıza ve yaşanılan dünyayı idrak yeteneğiyle ilgili bazı bölümlerinin küçüldüğü tespit edildi.
    ''Cancer'' dergisinde yayınlanan araştırmada, kemoterapiden 3 yıl sonra beyinleri incelenen 73 hastanın beyinlerindeyse böyle bir küçülmenin görülmediği belirtildi.

    New York'taki Rochester Üniversitesi'den Jörg Dietrich'le meslektaşlarının yaptığı bir başka araştırmada da, kanser tedavisinde kullanılan ilaçların, normal sağlıklı beyin hücrelerini, kanserli hücrelerden daha çok hedef aldığını gösterdi.
    ''Journal of Biology''de yayınlanan araştırmada, laboratuvar ortamında insan beyin hücreleri kemoterapi ilaçlarına maruz bırakıldı.

    Araştırma sonucunda, düşük dozda kemoterapi ilaçlarının ''oligodendrocyte precursor'' ve ''neuron precursor'' beyin hücrelerinin yüzde 60 ila 90'ını öldürdüğü, ancak kanser hücreleri üzerine pek az etkisi olduğu görüldü.
#01.12.2006 00:00 0 0 0
  • Allah korusun . Paylaşım için teşekkürler
#01.12.2006 01:41 0 0 0