Çocuğun zekâsını artırmak elinizde

Son güncelleme: 02.12.2006 12:45
  • Eğer çocuğunuzun zeki olmasını istiyorsanız onunla bol bol konuşun. 'Dur[/swf2][swf3] yapma[/swf2][swf3] kaka' gibi olumsuz sözler yerine olumlu sözcükleri kullanarak onların zekasını açın...

    Kadınlar günde ortalama 20 bin, erkekler ise 7 bin kelime ile konuşuyor... Bunu diyen kim: ABD'li uzman Louann Brizendine . Nerede söylüyor: 1 Ağustos'ta piyasaya çıkan ' The Female Brain' ( Kadın Beyni ) adlı kitabında. (...)

    (...) ABD eğitim sistemini yönetenlerin en ciddi dertlerinden biri orta ve üst sınıflara mensup ailelerin çocukları (ki çoğu beyaz ) ile fakir ailelerden gelen çocukların (ki çoğu siyah ya da Hispanik ) arasındaki uçurum... 'Açığı nasıl kapatırız' diye kafa yorarken sürüyle araştırma yapıyorlar.

    Bu araştırmalardan birini, Kansas Üniversitesi'nden Betty Hart ve Todd R. Risley gerçekleştirdi. İki psikolog fakir ve varlıklı ailelerin çocuklarıyla olan ilişkilerini derinlemesine inceledi.
    Sonuç çok çarpıcı:

    * İki sınıf arasında ciddi bir kelime dağarcığı farkı var. Mesela ebeveyni profesyonel (avukat, doktor, yönetici, vs.) olan 3 yaşındaki bir çocuk 1100 kelime biliyor. Fakir aile çocuğunda ise bu sayı 525'e düşüyor.

    * Çocukların zekâsı ile kelime dağarcığı arasında yakın bir ilişki var. Varlıklıprofesyonel ailelerin çocuklarının zekâ katsayısı 117, fakirlerinki ise 79 . (Tabii bunlar ortalamalar.) Hart ve Risley araştırmayı daha da derinleştirince şunu fark ediyorlar:

    * Bir saat içinde, varlıklı anne babalar çocuklarına 487 kez ' hitap' (tek kelime de olabilir bu, uzun bir cümle de) ediyor. Fakir anne babalarda ise sayı saat başına 178'e düşüyor.

    Araştırmacılar bu hitapların olumlu mu, olumsuz mu, destekleyici mi, köstekleyici mi olduğunu da incelemiş.

    Sonuç:

    * Varlıklıprofesyonel ailenin çocuğu, 3 yaşına kadar 500 bin olumlu, destekleyici, teşvik edici söz duyuyor. Engelleyici, köstekleyici, durdurucu söz sayısı ise 80 bin .

    * Fakir ailelerin çocukları ise 3 yaşına kadar 75 bin destekleyici, olumlu söz işitiyor. Buna karşılık duydukları köstekleyici söz sayısı 200 bin ! Bu veriler çok önemli. Çünkü kelime hazinesi zengin olan ve destekleyici biçimde hitap edilen çocuklar daha zeki oluyor. Ayrıca bu çocuklar büyüdüklerinde başarıyı daha kolay yakalıyor.


    Dünyaya belli bir zekâ kapasitesiyle geliyoruz. Diyelim ki potansiyel zekânız 120 . Eğer iyi işlenmezse zekânız faraza 110'da kalıyor.
    Buna karşılık kişiyi motive eden, hareketli, canlı, etkileşimi zengin ortamlar zekâmızı tam kapasiteye çıkartıyor.

    Kıssadan hisse: Eğer çocuğunuzun zeki olmasını istiyorsanız onunla bol bol konuşun. Ayrıca ' dur[/swf2][swf3] yapma[/swf2][swf3] kaka' gibi olumsuz kısıtlayıcı sözleri az kullanmaya... Buna karşılık ' aferin[/swf2][swf3] haydi[/swf2][swf3] güzel' gibi sözleri daha çok kullanmaya çalışın.
#01.12.2006 13:46 0 0 0
  • Bazı çıkmazlarda yok değil hani;
    Ben derim ki çocuk büyünce suya bumbu demiyeceğine göre su şeklinde öğretmek daha doğru sanırım.
    Ancak ben eşim ve annem su şeklinde öğretmemize rağmen kızım bu diyor sizce doğal bir sebebimi var yoksa öğretsel bir hatamıdır.
#02.12.2006 12:45 0 0 0