Atalarımızın Bayrakları

Son güncelleme: 20.08.2007 17:30
  • noimage


    noimage
    noimage
    noimage
    noimage
    noimage



    Flags of Our Fathers

    Vizyona Giriş Tarihi
    08.12.2006

    Türü
    Aksiyon


    Ülke
    ABD

    Süresi ve Yapım Yılı
    132 dakika - 2006

    Yönetmeni
    Clint Eastwood

    Oyuncular
    Ryan Phillippe
    Jesse Bradford
    Adam Beach
    John Benjamin Hickey

    Senaryo
    William Broyles Jr., Paul Haggis

    Müzik
    Clint Eastwood

    Görüntü Yönetmeni
    Tom Stern

    Görünen ve görünmeyen yüzüyle savaş

    Kara kumsalları ve cehennemi mağaralarıyla ıssız bir ada olan Japon garnizonu Iwo Jima için girilen şiddetli muharebe başlayalı birkaç gün olmuşken, beş deniz piyadesiyle bir donanma sıhhiyecisinin Birleşik Devletler bayrağını Suribachi Dağına dikişinin fotoğrafı, Pasifik Savaşı;nın akıllardan silinmeyen görüntüleri arasına girer.

    Fotoğraftaki adamlar için bayrağı dikmek, yorucu bir savaşın içindeki küçük bir formalitedir; oysa evdekiler için yıkıcı engellere karşı tek söz etmeden işbirliği yapan bu adamların görüntüsü kahraman sözcüğünün tanımıdır. Bu görüntü, umuda aç, bitmeyecekmiş gibi görünen bir savaşın bitkinliğini taşıyan Amerikan halkını yakalar. Annelere oğullarının sağ salim geri döneceğine inanmaları için bir neden; dönmeyecek oğullarının yasını tutanlara ise bir amaç verir.

    Hayatta kalan Bayrak Dikenler, fotoğrafın uyandırdığı duyguları vurgulamak için savaştan çekilip Birleşik Devletlere geri gönderilirler. Fotoğraftaki adamlardan üçü fotoğrafın çekilmesinden sonar çıkan çatışmada ölmüş, sadece üç kişi sağ dönebilmiştir: Donanma Sıhhiyecisi John Doc Bradley, göz önünde olmaktan çekinen kızılderili Ira Hayes ve silahını ateşlemekten kaçınan ulak Rene Gagnon.

    Bu üç Bayrak Diken, süregiden savaşın ortasında yorulmadan ülkeyi dolaşıp doğru insanların elini sıkarak, mikrofonlara doğru sözleri söyleyerek kahraman rollerini mükemmel biçimde oynar; Birleşik Devletlerin savaş maliyetlerini karşılamak için ümitsizce savaş tahvili satmaya çalışan hükümetin isteğiyle Yedinci Savaş Borcu Kampanyası için para toplamaya çalışırlar. Ama savaşta düşen arkadaşları ve kardeşleriyle birlikte, ruhlarının bir parçasının da Iwo Jimanın kara toprağını asla terk etmeyeceğini içten içe bilmektedirler...

    İki Akademi Ödüllü yönetmen Clint Eastwoodun yönettiği Atalarımızın Bayrakları, savaşın, uzaktan göründüğü ve savaş meydanındaki askerlerin yaşadığı haliyle güçlü bir incelemesini sunuyor. Iwo Jimadaki muharebenin geniş ve kaotik arka planında geçen samimi bir dostluk, cesaret, hayatta kalma ve fedakârlık öyküsünü anlatan film, Joe Rosenthalin fotoğraf makinesinden göründüğü haliyle bir anı ve o anın yalnızca harekete geçirdiği ülke değil, kameranın merceğindeki adamlar üzerindeki etkisini de yansıtıyor.

    Başrollerinde Ryan Phillippe (John "Doc" Bradley), Jesse Bradford (Rene Gagnon) ve Adam Beachin (Ira Hayes) kamera karşısına geçtiği filmin senaryosunu, James Bradley ve Ron Powersın aynı isimli çok satan kitabından hareketle William Broyles Jr. ve Paul Haggis kaleme almış. Filmde rol alan diğer oyuncular arasında John Benjamin, John Slattery, Barry Pepper, Jamie Bell, Paul Walker ve Robert Patrick bulunuyor.

    James Bradleynin 2000 yılında yayınlanan ve New York Timesın en çok satanlar listesinde kaldığı kırk altı haftanın altısında bir numara olan kitabı Atalarımızın Bayrakları, Iwo Jimadaki muharebeyi Bayrak Dikenlerin birinin gözünden ortaya sermekle kalmıyor; babasının ünlü AP fotoğrafındaki rolünü keşfetmek için bir oğulun fotoğraf çekildikten altmış yıl sonra çıktığı yolculuğun ve babasının sadece nasıl biri olduğunu değil, kiminle savaştığını ve kimin yasını tuttuğunu görmesinin öyküsünü anlatıyor.

    Kitap yazmak için yola çıkmadığını belirten Bradley, bunu şöyle açıklıyor Babamın neden suskun olduğunu bulmak için yola çıktım. Kitabı yazmaya, herkesin fotoğraftan haberdar olduğunu ama kimsenin hikayeyi bilmediğini anladığımda karar verdim.

    Eastwood ise kitap hakkında şunları söylüyor: Kitabı ilginç kılan, bir sürü öyküyü birden takip etmesi. Ve, tabii ki APden Joe Rosenthalın çektiği ünlü fotoğraf. O fotoğrafta bir şey vardı. Kimse iş yapan, bayrak diken insanlar dışında tam olarak ne olduğunu bilmiyor. Ama 1945te bu fotoğraf zafer çabasını simgeliyordu. Savaştaki en kanlı muharebelerden birini tamamlayan fotoğraf, neyin tehlikede olduğunu, ne için savaştıklarını simgeliyordu. Ve o adamlara ne olduğunu, savaştan çıkarılıp savaş tahvilleri için nasıl ülkede dolaştırıldıklarını öğrenince özellikle 19, 20 ve 22 yaşındaki insanlara göre çok karmaşık duygulara kapıldıklarını anlayabiliyorsunuz.
#02.12.2006 20:39 0 0 0
  • yine amerika ve yine askerleri sıkıldım bu tarz filmlerden hep aynı.

    teşekkürler abim
#04.12.2006 10:48 0 0 0
  • tesekkurler
#06.12.2006 16:54 0 0 0
  • Paylaşım İçin Teşekkürler Ellerine Sağlık...
#20.08.2007 17:30 0 0 0