Siz de bir "AS" hastası olabilirsiniz

Son güncelleme: 04.12.2006 08:24
  • Sabah her tarafınız tutuluyor, yataktan zor kalkıyorsanız ve bel ağrınız hiç azalmıyorsa dikkat.. Siz de 'Deprem Dede' Ahmet Mete Işıkara gibi AS hastası olabilirsiniz...

    Gecenin ilerleyen ve sabahın erken saatlerinde ağrı ile uyanıyorum. Sabah her tarafım tutuluyor, canım çok yanıyor. Haftalardır yavaş yavaş artan bel ağrım var. Sabah yataktan zor kalkıyorum. Hareketle sabah sertliğim, bel ağrım ve tutukluğum azalıyor. Kendimi egzersizlerden sonra daha iyi, istirahetten sonra daha kötü hissediyorum. Son üç ayda beş kilo verdim ve nefes alırken göğüsümde sıkışma oluyor..

    ANKİLOZAN SPONDİLİT HASTALIĞI NEDİR

    Bu hastalık temelde omurga ve kuyruk sokumu kemiğiyle leğen kemiğini birleştiren eklemler olan sakroiliak eklemleri ve etrafındaki yumuşak dokuları etkilemekle beraber, diğer eklemler, kiriş ve bağlarda da kronik ve ilerleyici inflamatuvar değişiklikler ile kendini gösterir. Eklem ve bağlarda gelişen bu iltihap sonucunda, elastik dokuların yerine kemik dokusunun geçmesiyle harekette azalma olur ve eklem ya da kemikler hareketlerini yitirecek şekilde birbirleri ile kaynaşır.

    Kasların kemiklere yapışmasını sağlayan tendon veya bağların kemiğe yapışma yerlerinde yeni kemik oluşumu ve enflamatuar değişikliklerle kendini gösteren bu hastalık kısaca omurları birbirine kaynaştıran Romatizmal Omurga İltihabı şeklinde tercüme edilebilir. Kelime anlamı olarak ise; Ankilozan yapışma veya kaynama; Spondilit ise omurga iltihabı demektir.

    Ankilozan Spondilit, özellikle bel bölgesinde hareket kısıtlılığı yapar.

    Hastalığın şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterir.

    Ankilozan spondilit erkeklerde kadınlardan 2-3 kat daha sık görülür ve genellikle 16-35 yaşlarında başlar. Erkeklerde daha çok leğen kemikleri ve omurga sıklıkla tutulur. Kadınlarda leğen kemiği, kalça, el ve ayak bileği eklemleri daha sık tutulur. Çocuklarda ise tipik olarak diz, ayak ve ayak bileği, kalça eklemleri tutulur.

    Ankilozan Spondilitin nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Fakat kalıtımsal faktörlerin etkili olduğu ve özellikle genetik hücre işaretleyicileri olan HLA-B27 doku grubu taşıyanlarda bu hastalığın gelişme riskinin daha fazla olduğu gözlemlenmiştir. HLA-B27 ( + ) şahısların bir kısmında idrar yolu iltihapları ve ateşli ishallerin bu hastalığı başlattığı sanılmaktadır. Ankilozan Spondilit ;li hastaların %90 nda HLA-B27 geni müspettir. Tüm Türk toplumunda HLA-B27 sıklığı % 5-8 arasında değişmektedir. Kalıtımsal nedenler dışında başta mikroplar olmak üzere çeşitli çevresel faktörlerin de hastalığın gelişimine katkısının olduğu düşünülmektedir.
#04.12.2006 07:22 0 0 0
  • bu hastalığı da yeni duyuyorum,

    teşekkürler canım
#04.12.2006 07:46 0 0 0
  • Bende yeni duyuyorum paylaşım için teşekkürler
#04.12.2006 08:16 0 0 0
  • verdigin bilgiler için saol gerçekten zor bir hastalık
#04.12.2006 08:24 0 0 0