Sigara diabetik komplikasyonları artırıyor

Son güncelleme: 06.12.2006 07:02
  • Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ramis Çolak, birçok hastalığın oluşmasında temel neden olarak görülen sigaranın diyabet hastaları için de büyük tehlike oluşturduğunu söyledi.
    Sigara içmenin diyabetli bir kişi için büyük problemler doğurabildiğine dikkat çeken Doç. Dr. Ramis Çolak, 'Sigaranın herkeste akciğer kanseriyle, yüksek kan basıncıyla ve kalp krizleriyle bağlantısı vardır ve bu yüzden herkes için kötü bir seçimdir. Sigara, diyabetik böbrek komplikasyonlarının oluşması ihtimalini üç kat artırıyor. Sigara, diyabetik göz hastalığının da daha hızlı ilerlemesine yol açan başlıca etmenler arasında yer alıyor. Diyabetli ve sigara içen kişilerde glikohemoglobin düzeyleri yüksektir. Sigara, kan şekerini yükselten adrenalin gibi diğer başka hormonların da daha yüksek seviyelere çıkmasına sebep olur' dedi.
    Doç. Dr. Ramis Çolak, sigaranın insan vücuduna hiçbir fayda sağlamadığını da vurgulayarak, özellikle diyabet ve kalp hastalarının sigaradan uzak durması gerektiğini kaydetti.
#06.12.2006 00:41 0 0 0
  • sigara mı hiç şaşırmadım sigaranın her türlü hastalığa yol açabileceğini düşünüyorum ben artık

    teşekkürler su perisi
#06.12.2006 07:02 0 0 0