Osmanlının Üniforması Yetti

Son güncelleme: 04.06.2007 12:46
  • Kardeşlerim...
    * OSMANLININ ÜNİFORMASI YETTİ *
    19.yüzyılda Almanyann Mülhaym sehrindeki Ren nehrinin bir yakasinda Almanlar, öbür yakasında da Fransızlar oturuyordu. Fransızlar, her sene nehrin Almanlardaki kısmına geçip mahsulün tümünü toplayıp götürüyorlardı.
    O sıralar, birligini temin edemeyen güçsüz Almanlar ise buna fazla
    ses çıkaramıyorlardı tabi. Her sene böyle olunca çareyi Osmanlı
    Sultanına durumu yazıp, imdat istemekte bulurlar.
    Mektupta söyle demektedir:
    * Fransızlar her sene bize zulmediyor, mahsulümüzü elimizden alıyorlar. Sizki, dünyaya adalet dagıtan bir imparatorlugun sultanı, Islamiyetinde halifesisiniz. Bizi bu zulümden kurtarin. Asker gönderin.Ürünlerimizi bu sene olsun toplama imkani saglayin *
    Çöküs faslina girildigi bir zamana denk gelen yardim istegini inceleyen padisah asker göndermeyi mümkün ve gerekli görmez yalnizca asker elbisesi göndermeyi kafi bulur ve cevabi bir mektupla beraber içi askeri elbise dolu üç çuval yollanır.Saskina dönen Almanlar, çuvalı alip mektubu okurlar:
    * Fransızlar korkak adamlardır.Onlara yeniçeri göndermemize gerek yoktur.Yeniçerimizin kıyafetini görmeleri kafidir.Çuval içindeki Osmanlı askerinin elbiselerini adamlarınıza giydirin.Mahsul zamanı, nehrin görülecek yerlerinde dolastırın.Karsıdan gören Fransızlar için bu kafidir *
    Bagbahçe sahipleri hemen Osmanli askerinin kıyafetini kapışırlar.Hasat vakti büyük bir heyecanla yeniçeri kiyafetinde, nehir kiyisinda dolasmaya baslarlar.
    Ertesi gün, karsidan gelen haber,Almanlarin sevinç çıglıkları atmalarına sebep olur: Osmanlılardan imdat geldigini düsünen Fransızlar, korkudanköylerini de terkederek içkısımlara dogru kaçmaktalar.Mahsulünüzü rahatça toplayabilirsiniz Zulüm sona ermistir.Bu olay, Mülhaymlılarin gönüllerinde taht kurmustur. Giydikleri yeniçeri kiyafetlerini, daha sonra Mülhayma baglı Karlsruhe müzesine koyup ziyarete açarlar.Sehrin en yüksek binasınada Osmanlı bayragı asarlar.Ayrıca, halen olayın yıldönümünde desehirdebir karnaval düzenleyip hadiseyi temsilen kutlarlar.Bu olay Osmanlının sadece bir yeniçeri kiyafetiyle Almanlari Fransizlarinelinden ve talanindan nasil kurtardıgını gösteren maziden elmas bir tablo olarak kalmaktadır..
#06.12.2006 19:10 0 0 0
  • cok qzl bir paylasım abi ellerinize saqlık
#06.12.2006 22:37 0 0 0
  • ellerine sağlık güzel bi yazı olmus
#11.12.2006 22:42 0 0 0
  • yanlizca elbiseler yetiyor
    paylasim icin tesekkurler
#10.01.2007 08:13 0 0 0
  • paylaşım için sağol
#04.06.2007 11:55 0 0 0
  • helal olsun Atalarımıza..
    gurur duymamak mümkün değil..
#04.06.2007 12:46 0 0 0