El Anatomisi

Son güncelleme: 19.01.2012 00:03
  • elin yapısı - el kasları - eldeki sinirler - el kemikleri - el eklemleriDeri: Avuç içinde deri kalın, alttaki yapılara sıkıca yapışık, nemli, gerilme ve aşınmaya dayanıklı bir yapıya sahiptir. El sırtındaki deri ise ince, hareketli, gerilme ve alttaki yapıların üzerinde kaymaya uyumlu bir yapıdadır. El yaralanmalarında ödem genellikle bu kısımda olur.

    Kaslar: El hareketlerinden sorumlu kasların bir kısmı elin içinde yer alırlar, diğerleri ise önkol bölgesini kat ederek ele ulaşırlar. Bu kaslar fleksör (parmakları kapatıcı) ve eks-tensör (parmakları açıcı) olarak ikiye ayrılırlar.

    Sinirler: Elin ve parmakların hareketini sağlayan kasların uyarılmaları ve elin duyusunun algılanması median, ulnar ve radial sinir adı verilen sinirler tarafından sağlanır.

    Kan Dolaşımı: Eli, radial ve ulnar arter adı verilen iki ana büyük atar damar besler. Bu damarlar arasında ilişki olması, damarlardan birisi travma sonrasında çalışamaz hale gelse veya cerrahi olarak başka bir alanda kullanılsa bile diğer damarın tüm eli olguların çoğunda kanlandırmasını sağlar. Elin kan dolaşımı derinin renginin ve tırnak yatağının beyazlaşıp ani kızarması ve tırnakların renginin kaydedilmesi ile incelenir.

    Kemik ve eklemler: El iskeleti 27 kemikten yapılmıştır ve 3 gruba ayrılır:

    Karpal, metakarpal kemikler

    (tarak kemikleri) ve falankslar (parmak kemikleri).

    Parmaklardaki her eklem ve elin diğer eklemleri yapı ve fonksiyon (işlev) olarak birbirinden farklılık gösterir. Başparmak elin en önemli parmağıdır ve tüm el fonksiyonunun yaklaşık %50′si bu parmak sayesinde gerçekleştirilir. Başparmağın fonksiyon kapasitesinin bu düzeyde olmasını sağlayan faktörler; başparmağın konumu, her yöne hareketini sağlayan kaslar tarafından faal hale getiriliyor olması ve tabanındaki eklemin çok fonksiyonlu bir eklem olmasıdır.

    alıntı
#19.01.2012 00:03 0 0 0