Solunum yolları enfeksiyonlarına dikkat!

Son güncelleme: 10.12.2006 00:09
  • Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şener Bekçi, mevsim itibariyle solunum yolları enfeksiyonlarına çok sık rastlandığını belirterek, "Solunum yolları enfeksiyonları halen hem dünyada hem ülkemizde çok önemli bir sağlık sorunu olmaya devam etmektedir. Özellikle çocukluk çağında büyüklere oranla daha çok önemli olan bu durum, zamanında müdahale edilmediği zaman yüksek oranda ölümle sonuçlanabiliyor" dedi.

    Kış mevsiminin başlamasıyla birlikte ateşli öksürük, nefes darlığı, solumun zorluğu şikayetleriyle birlikte seyreden solunum yolları enfeksiyonlarının da artış gösterdiğini belirten Dr. Bekçi, "Çocukları mevsimine göre giyindirmek gerekiyor. Ne fazla sıkı ne de az giyindirmeli. Çocukların aşırı giyindirilmesi halinde fazla terleme meydana gelir. Terleme ve soğumayla da vücudun çalışma düzeni bozulur. Yeterli giydirilmemesi halinde ise direnç azalacağından hastalığa çabuk yakalanılabilir" dedi.

    Evin içinde dumansız ve sigara içilmeyen bir ortamın olmasının çok önemli olduğunu da ifade eden Dr. Bekçi, "Bunlar solunum yolları enfeksiyonlarını hazırlayan en önemli etkenlerdir. Aileler, çocuklarında öksürük, ateş, solunum sıkıntısı, hızlı nefes alma, solunumda inleme, nefes alma güçlüğü, burun tarafında oynamalar, göğsünde çekilme gibi şikayetler görüldüğü takdirde hemen bir ilgili doktora giderlerse iyi olur. Aksi takdirde hastalık ilerlerse hem tedavi güçleşir hem de ölümlere yol açılanabilen sonuçlar görülür. Gerçi eskiye oranla halkımız giderek bilinçlenmektedir ve daha duyarlı davranmaktadırlar. Böylelikle çocukların tedavileri kolaylaşmaktadır ve biz hekimlerin tedaviyi daha kolay yapılması sağlanmaktadır. Ayrıca hastalıklara karşı aşılar zamanında yaptırılırsa hastalıklara yakalanma riski azalacaktır" diye konuştu.
#09.12.2006 14:31 0 0 0
  • dikkat etmek gerekiyor gerçekten arkadaşlar

    teşekkürler su perisi
#10.12.2006 00:09 0 0 0