Balın birçok hastalığın yanı sıra yara ve yanıkların iyileşmesinde de kullanıldığı bildirildi.
Samsun Tarım İl Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Ali Korkmaz, balın binlerce yıldan beri hem enerji sağlayan değerli bir besin maddesi olarak hem de yara ve yanıkların tedavisinde ve birçok hastalıkta ilaç niyetine kullanıldığını söyledi. ´Bal bir doğal enerji kaynağıdır´ diyen Dr. Korkmaz, bu nedenle bir yaşından büyük bebekler, yaşlılar, sporcular, hasta ve düşkünlerle birlikte normal sağlıklı insanlar tarafından sevilerek ve bilinçli olarak tüketildiğini, bu besinin iştah arttırdığını, enerji verdiğini ve hastalıklara karşı direnç kazandırdığını kaydetti.
Dr. Korkmaz, balın sindirim sistemi enfeksiyonlarında, kabızlığın giderilmesinde, onikiparmak bağırsağı ülserlerinde ve karaciğer rahatsızlıklarında yaygın olarak kullanıldığını, ılık suyla içilirse müshil etkisi gösterip kabızlığı önlediğini, soğuk suyla içilirse ishali durdurduğunu ifade etti. Dr. Korkmaz, karasal iklime sahip ve gün içi sıcaklık farkının fazla olduğu bölgelerde soğuğa ve soğuk algınlığına karşı, ağız, boğaz ve bronşlardaki rahatsızlıklarda doğal bir ilaç olarak kullanılan balın doku ve kasları yumuşatıcı ve gevşetici özelliği bulunduğunu vurguladı. Balın günümüzde modern tıpta besleyici ve nemlendirici özelliği nedeniyle birçok kozmetik kremlerinde, ülserlerde, açık yaralarda ve yanıklarda doğrudan sürülen ilaçların yapımında kullanıldığına da işaret eden Dr. Korkmaz, şunları söyledi:
´Bal enfeksiyonları önlemekte, doku oluşumunu hızlandırmakta, yara ve yanık izlerini azaltmaktadır. Balın üzerinde en çok durulan, antimikrobiyel aktivitesidir. Doğal bal içinde mikrop üreyemez. Ancak, bir yaşın altındaki bebeklerin besinlerine bal eklenmemeli ve bu gruba ilaç yerine bal yedirilmemeli. Çünkü bal clostridium botulinum sporları içermekte olup, bir yaşın altındaki bebeklerde sinir sistemi üzerine etkide bulunarak ciddi hastalanmalara neden olabilmektedir. Ayrıca balın şeker hastalığına iyi geldiği söylentilerinin bilimsel dayanağı yoktur. Bal da kan şekerini yükseltir ve fazla alınırsa hastayı komaya sokabilir.´

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 582
favori
like
share
Garip07 Tarih: 21.12.2006 04:00
paylasim icin sagol arkadasim
enrique Tarih: 14.12.2006 11:21
Günümüzde doğal balı bulmak pek mümkün değil galiba, arılara şeker yedirip bal elde ediyorlar, doğal bişey kalmamış yaaa.

Bilgiler için teşekkürler arkadaşım.
aysence Tarih: 13.12.2006 17:41
evet dediklerine tamamen katiliyorum...
bi arici kizi olarak :46:
balin sekersiz olmasi cok önemli zaten sekerli bal kendini belli ediyo
ozlems_o Tarih: 13.12.2006 08:11
evet casper haklısın saf olması gerek balın o zaman gerçekten her derde deva
casper Tarih: 12.12.2006 12:46
Bal en doğal ilaç ama gerçek ve şekersiz olması şartıyla