Mantarlar maya mantarları, küf mantarları, şapkalı mantarlar ve enfeksiyon yapan mantarlar olarak gruplandırılır.
Maya mantarları; genellikle tek hücreli organizmalar olup, hücre çeperleri kitinden yapılmıştır. Mayaların en önemli özelliği eşeysiz üremelerinin tomurcuklanma yolu ile olmasıdır.Özellikle şekerli ortamlarda, toprakta, hayvan atıklarında bol miktarda görülür. Hamurun mayalanmasında, bira üretiminde maya mantarlarından yararlanılır.
Küf mantarları; çürümekte olan böcek, balık, kuş artıkları üzerinde saprofit olarak yaşarlar. Eşeyli ve eşeysiz ürerler. Besinlerin küflenmesine neden olurlar. Mantarların sporları peynir, salça, ekmek, limon ve yemekler üzerinde çoğalarak besinlerin küflenmesine neden olur.
Şapkalı mantarlar; genellikle ağaç altlarında, çayırlarda yetişen tipik şemsiye şeklinde olan mantarlardır. Bu mantarların zehirli ve zehirsiz türleri vardır. Zehirsiz türlerinin kültürü yapılarak kolayca yetiştirilir. Şapkalı mantarlar; demir, bakır, fosfor, vitamin ve protein açısından zengin olduklarından besin olarak tüketilir.
Enfeksiyon mantarları; insanda ağız ve boğaz hastalıkları, üreme organları ve deride enfeksiyonlara neden olan mantarlardır. Bebeklerde görülen pamukçuk, saç dökülmesine neden olan saçkıran örnek verilebilir.
Ülkemizde yetişen yenen mantarlar aşağıdaki gibidir:
Tirmit Çörek Mantarı
Kuzu Göbeği Mantarı
Doru Renkli Mantar
Çayır Mantarı
İstiridye Mantarı
Biftek Mantarı
Kükürt Mantarı
Karakız Mantarı
Pullu Mantarı
Sığır Dili
Dede Sakalı
Kayın Mantarı
Yumurta Mantarı
Borazan Mantarı
Kıvırcık Mantarı
İmparator Mantarı
Şemsiye Mantarı
Posteki Mantarı
Çam Kabara Mantarı
Kar Çanı
Bal Mantarı
Değişken Renkli
Kaypak Mantar
Melez Mantarı
Kaypak Mantar
Öküz Mantarı
Kuzu Mantarı
Domalan
Sütsüz Mantar
Kanlıca Mantarı