Okul çağı çocukların beslenmesi, özellikle zihinsel fonksiyonları güçlendirmek ve dolaşım sistemini güçlendirmek açısından önem taşıyor.

Peynir, süt, yoğurt, balık, tavuk, sığır eti, kuru baklagiller, meyve, sebze gibi gıdalar, beslenmenin temel taşlarını oluşturuyor.

Bu gıdaların eksikliği ise iştah azalması, sindirim bozukluğu, baş ağrısı, ağız içi yaralar, kansızlık, uyku bozukluğu gibi sorunlara yol açabiliyor.

Çocukların beslenmesini mevsimlere göre düzenlemek ise bu hastalıklardan korunmayı sağlıyor.

Okul çağı çocuklarının nasıl beslenmesi gerektiğini Alman Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gürsel Doğan anlattı:

"Okul çağı çocukların beslenmesini mevsimlere göre düzenlemek büyük önem taşımaktadır. Zira, özellikle sonbaharda, çocukların vücut direncini artıracak hastalıklara yakalanmasını önleyecek gıdalara mutlaka ağırlık verilmeli.

Bu mevsimde meyve ve sebze ağırlıklı beslenmeye özen gösterilmeli. Bu gurupta özellikle portakal, mandalina, greyfurt, limon gibi meyvelere ağırlık verilmeli. Sebze olarak da taze fasulye, ıspanak, maydanoz, domates, patates, sivri biber, salatalık gibi sebzeler tercih edilmeli.

Çocuklarda beslenmenin mevsimsel ürünlere göre düzenlenmesi, anne babalara da büyük kolaylık sağlayacaktır. Bu besinlerin yemeklerden bir saat sonra ara öğün olarak tüketilmesi en çok tercih ettiğimiz tüketim şekillerinden. C vitamini deposu olarak da adlandırılan bu besinler bağışıklık sistemini korudukları için mutlaka alınmalı.

Bu besinler sonbahar ve kış aylarında sürekli alındığında ise enfeksiyonlara yakalanma riskini de en aza indirme özelliğine sahip."

Aile faktörü çok önemli

Çocuklarda okul çağı ve okul öncesi beslenmede, ailenin rolü de büyük.

Aile içinde birey olma özelliğini kazanan çocuk, bu yaşlarda edindiği beslenme alışkanlıklarını ilerleyen dönemlerde de devam ettiriyor.

Çocuklar, yaşları ne olursa olsun yetişkinlerle aynı besinlere ihtiyaç duyuyorlar, ancak bu besinlerin alım miktarları değişiyor.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Gürsel Doğan, "Çocukların porsiyonlarının üçte bir ile dötte bir arasında olması en doğru olanıdır. Çocuklar, 6-12 yaş arası yılda yaklaşık 2.5 kg'lık ağırlık kazanır. Başka bir değişle bu yıllarda çocuklar 30-60 cm.arası büyürler" dedi.

Çocukların patates kızartması, dondurma gibi sevdikleri besinleri tüketebileceklerine de değinen Doğan, "bu konuda en çok dikkat edilmesi gereken nokta, bu besinleri tüketirken diğer besinlerle denge kurulması ve aşırıya kaçılmamasıdır" açıklamasında bulundu.

Çocukların ihtiyaç duyduğu temel besin öğeleri:

1- Et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller: Büyüme ve gelişme, doku kazanımı için bu besinler oldukça önemlidir. Günde 2-3 porsiyon tüketilmelidir.
2- Süt, yoğurt, peynir, süt ürünleri: Bu gruptaki besinler kemikler ve dişlerin gelişimi için gerekli kalsiyum, A vitamini, B vitamini ve protein içeriyor. Günde 500 ml. süt veya yoğurt, 1 kibrit kutusu beyaz peynir tüketilmeli.
3- Ekmek, makarna, pirinç: Bu grupta temel enerji kaynağı besinler yer alır. Bitkisel protein ve B grubu vitamini bulunur. Günde dört porsiyon tüketilmeli.
4- Sebze ve meyveler: C vitamininden zengin. Günde 4-5 porsiyon tüketilmeli. 5- Şeker ve yağlar: Enerji sağlar. Aşırı tüketiminden kaçınılmalı.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 3128
favori
like
share