Müzikli Şiir Sunumunda Tablo Kullanımı

Son güncelleme: 26.07.2014 23:45
  • müzikli resimli şiirler sunumu - exelde tablo kullanımı - tablo kullanımı resimli anlatım - exel tablo kullanımı özet - sayfalarda tablo kullanımı



    Arkadaşlar burada tablo kullanımı ve tablo kullanarak müzikli şiirlere hazırlayabileceğimiz paylaşımlar ve detayları üzerinde ders göreceğiz.
    Ben öğretmeniniz Ay Kız

    Başlıca prensibimiz öğrenirken eğlenmek ve en sıkıcı konulardan bile tat alabilmek. Derslerimize aktif olarak katılmak isteyenler adlarını yazabilirler aşağıya. Devamsızlık istemem, dikkatsizlik istemem, özenle anlatırım ama sık sık quiz de yaparım yanii sürekli sınava hazır olmanız gerekiyor.Ev ödevi verebilirim, dikkatli ve itinalı bir şekilde yaparsanız ve buraya çalışmanızı koyarsanız hem not alırsınız hemde hatalarınız üzerine beraberce tartışabiliriz, unutmayın öğrenmenin en etkili yöntemi fikir alış verişidir ve öğrenmenin sınırı yoktur. Yada yeni fikirler üretebilirsiniz o zamanda mutlaka mükafatlanacaksınız. Fazla uzatmadan çok fazla ilgi konusu olan tablo ile ilgili kısaca bir bilgi vermek istiyorum.

    Excele yabancı olmayanlar bilirler.Excel sayfasını açtığınızda karşınıza çıkan hücrelerin sayısı sınırsızdır. İşte bu hücreleri kullanarak yapabileceğiniz işlemler de sınırsızdır yanii aklınıza gelen her şeyi yapabilirsiniz.Müzikli şiirlere sunum hazırlarken de,açtığınız sayfayı excel sayfası gibi düşünün.ancak burada sınırsız olabilecek hücreleri biz oluşturacağız.Size bunu şöyle anlatayım.Benim hazırladığım şiirlerde kullandığım tablolarda hücre sayısı 10 u geçmedi. Buna rağmen resim ve yazıları sayfanın her yerine dağıtarak gönlümce kullanabildim. Eğer 30 hücrelik bir tablo kullansaydım daha çok objeyi sayfaya dağıtabilecektim.100 hücre kullansaydım dahada çok dağılacaktı. Yanii ufkunuzu ne kadar zorlarsanız o kadar mükemmele yaklaşabiliyorsunuz. Tabii sabır ve emekte gerekli. Sayfaya 100 hücre koydunuz yanii 100 objeyi belli bir kompozisyon içinde dağıttınız diyelim.Peki hücre dediğimiz her bir kutucuğa da tablo koyamaz mısınız? Elbette konabilir. Her bir hücreye, istediğiniz sayıda hücreli tablo koyabilir, çalışmanızı detaylandırabilirsiniz.Bunun sınırı yok.Çalışmanızı detaylandırdıkça ortaya süper çalışmalar çıktığını göreceksiniz ve de gözünüzü kapatıp hayal ettiğiniz bir kompozisyonu gerçekleştirebileceksiniz.Tabii hayal etmek, yaratıcı olmak ve bıkmadan defalarca deneyerek mükemmele yaklaşmak gerekiyor.

    Önce çok basit bir tablo yaparak olayın mantığını yavaş yavaş öğrenelim.


    KONU:1 Basit Bir Sayısal Veri Tablo Çizimi

    Diyelimki ;

    A=505
    B=506
    C=507
    D=508
    E=509
    F=510

    şeklinde değerlerimiz var.Bunları tablo ile göstermek istiyoruz.Nasıl gösterebiliriz?

    1.Adım)
    Önce çalışmamızda yatayda ve düşeyde tablo hücreleri içine yerleştireceğimiz kaç eleman var bunu tesbit etmemiz lazım.burada yatayda 2 (A birinci,505 ikinci), düşeyde 6 hücre( A=505 birinci, B=506 ikinci, C=507 üçüncü, D=508 dördüncü, E=509 beşinci, F=510 altıncı) oluşturmamız gerekir. Yanii toplam 12 hücre.

    2.Adım)

    Kaç hücreli tablo oluşturacağımıza karar verdikten sonra birde tablomuz kenardamı olacak, ortadamı olacak ve genişliği ne kadar olacak.Yanii sayfada ne kadar yer kaplayacak. Buna karar vermemiz gerekiyor.

    Yapacağımız tablo grafik amaçlı, sadece rakam ve harf kullanacağımız için çok geniş olmasına gerek yok, ve de tablomuzu ortaya koymak istiyorum.

    3.Adım)

    noimage


    a) ilk önce resimde görüldü gibi 1 nolu ok işaretinin gösterdiği A/A (Zum standard) tuşuna basıyoruz. sayfa tablo formuna (düzenine) geçer.

    ÖNEMLİ:
    (Burada hemen belirteyim,başka çalışmalarda işinize yarayabilir.Tablo düzenine geçtikten sonra herhangi kopyaladığınız resim, yazı, tablo neyse kopyaladığınız yapıştırdığınızda aldığınız yerdeki karakterler neyse aynısını alır ve yapıştırır.Yanii başka yerde hazır bir tabloyu kopyalayıp aynen yapıştırmak mümkündür.Yapıştırdıktan sonra istediğiniz değişiklikleri yapmak ta mümkün.Yapıştırdınız sonra konuyu açtınız.Tablo göründü problem yok.Ama sonra aklınıza bir değişiklik yapmak geldi.Değişiklik yapmak için konunuzu tekrar açtınız ve birde ne gördünüz karışık yazılar var. Yaptığınız çalışma yazı formunda görünüyor şu an.Bu şekilde müdahale edemezsiniz çok zor.Endişelenmeyin. Tekrar yukarda sol köşedeki tablo tuşuna basıyoruz yani (A/A) ya basıyoruz. YAZI FORMU TEKRAR TABLO FORMUNA DÖNÜŞÜR.Artık istediğiniz değişikliği yapabilirsiniz.)

    b)Tekrar çalışmamıza dönelim.A/A ya tablo formuna basmıştık.sonra resimde görülen 2 nolu ok işaretinle gösterilen tabelle tuşuna basıyoruz.Ve tablo özelliklerini belirlememize yarayan bir çerçeve çıkacak.

    Bu çerçevede

    Zeile : Düşeyde kaç hücre oluşturacaksak adedini ( bizim düşeyde 6 sıramız var.onun için zeile yazan yere 6 yazıyoruz)

    Spalte: Yatayda kaç hücre oluşturacaksak adedini (bizim yatayda 2 sıramız var. onun için spalte yazan yere 2 yazıyoruz.)

    Breite: Bu tablomuzun genişlik ayarı. yani tablomuz sayfamızda ne kadar alan kaplasın. kabaca bunun kararını veriyoruz.( ilerdeki konularda bahsedeceğim ama burada kısaca söyliyeyim, eğer tüm sayfayı kullanmak istiyorsanız yanii diyelim 600*450 resim koydunuz bunun yanına yazı koyacaksanız eğer; ben bu ayarı genellikle 900 hatta 915 seçiyorum.Ben de bunu deneyerek buldum.)
    Burada yatayda 2 hücreli basit tablo için çok geniş alana gerek yok. 50-70 yapmamız yeterli. Ben 60 seçip deneme yapmak istiyorum.

    Tabellenrahmen:
    Tablonuzun dışına ve içine kenarlık çizgileri çizer.
    Keine Rahmen seçili kalırsa yaptığınız çalışma tablo düzeninde görünür, ancak kenar çizgiler görünmez.ilk etapta biz bunu seçeceğiz.daha sonra kenarlık seçip göreceğiz.
    Auberer Rahman seçerseniz sadece dış kenarlık belirler. yaptığınız çalışma çerçeve içinde görünür.
    Gitteri seçerseniz iç ve dış kenarlık çizgileri görünür.

    Ausrichtung:
    Tablonun kenarda yada ortada olmasını sağlayan ayar. tabloyu sayfada ortalamak istiyorsanız Zentriert ayarını seçiyoruz.Nichts ayarını seçerseniz tablonuz sol kenarda kalır.

    noimage


    Seçimlerimizi yaptık.Çerçeve yukardaki gibi görünecektir.OKEY e basıyoruz.tablomuz aşağıdaki gibi belirecektir.

    noimage


    Artık eğer tablomuzun boyutlarının yerini beğendiysek devam ederiz. Ama ben beğenmedim bunu silip tekrardan deneme yapmak istiyorum derseniz tabloyu tarayıp silebilirsiz.Biraz uğraştırabilir. En kolay yolu yukardaki geri al tuşuna basmak,aşağıda resimde görülüyor.

    noimage


    Geri al dediniz tablo silindi. Tekrardan alt sol köşedeki Tabella tuşuna basıp çerçeveyi çağırıyoruz.

    Bu sefer genişlik 120 yaptım ve tablo kenarda olsun dedim Nichtsi seçili bıraktım.

    noimage

    Okeye bastım.Tablo biraz enine büyüdü ve kenarda belirdi.
    noimage
    Şimdi tablo içine harflerimizi ve sayılarımızı sırayla yazalım.noimage
    ÖNEMLİ:
    Burada önemli bir şey söylemek istiyorum. Şu an benim bir işim çıktı. Çalışmayı kapatmam gerek. Ama çalışmam yarım kaldı, bir yere kaydedip öyle çıkmam gerek.İşte çalışma bu tablo formundayken kopya yapıştır yapamıyorsunuz worde. Tekrar yazı formuna geçmemiz gerekiyor. Yukarda A/A ya tıklıyoruz. Yazı formuna geçiyoruz. Yazıyı tarayıp kopyala diyoruz. Word sayfasına kaydediyoruz.İstediğimiz zaman tekrar yeni sayfa açıp wordde olan kopyamızı normal yazı formunda yapıştırıyoruz. A/A ya basarsanız çalışmanız tekrar tablo formuna dönecektir. Devam edersiniz.




    A

    505



    B

    506



    C

    507



    D

    508



    E

    509



    F

    510





    Buraya kadar basitçe tablonun yapımını öğrendik.Şimdi şu safhada konuyu aç dersem tablo nasıl görünecektir? Yukarıdaki resimdeki tablodaki kesik çizgiler görünmez. Ancak sayı ve harfler yukarıdaki tablo düzeninde görünür. bunu niye görmenizi istedim? Düşünün müzikli şiirlere bu düzende çalışma hazırlıyorsunuz.Her hücreye koyduğunuz resim yada yazı objesi konuyu aç dediğinizde sayfanın koyduğunuz yerlerinde görünecek, ancak tablonun hücreleri kenarındaki çizgiler görünmeyecektir.Siz sadece tabloyu hazırlarken göreceksiniz o çizgileri, konu açılınca gözükmeyecek.Resim ve yazılarınız gözükecek.

    Eğer bu basit tablomuzun kenarlık çizgileri ile görünmesini ve yazı karekterleri vermek istersek eğer aşağıdaki resimdeki gibi tabellenrahmende gitter ayarını seçiyoruz.

    noimage

    Okey dediğimizde aşağıda görüldüğü gibi tablomuz çerçeveli olarak belirir. Sonra hücrelerin içindeki yazıları istediğiniz şekilde seçip tarayarak kalınlık, renk, boyut ayarı verebilirsiniz. Burada tablo üzerinde seçip özellik verdiğiniz zaman anında göreceksiniz verdiğiniz özelliği. Yani önizleme yapmanıza gerek olmayacak. Ben yazı boyutunu 4, kalınlık, ve rengi kırmızı seçtim. ve tüm yazıyı ortala dedim. Her hücre içindeki karakterler ortalandı. Siz istediğiniz hücreye istediğiniz özelliği verebilirsiniz.


    noimage


    A


    505




    B


    506




    C


    507




    D


    508




    E


    509




    F


    510






    Hepinize kolay gelsin.İlgilenen arkadaşlara bir çalışma. Düşey satırı 7, yatay satırı 7 olan bir tablo oluşturup, tablonun en ortasına bu resmi koymanızı istiyorum. Oluşacak şeklin köşelerindeki 9 ar hücreyede 10 rakamını yazalım.yazı fontu 3 olsun.kırmızı renkte olsun.ve hücrelerde rakamlarımız ortalansın.Resmimiz de sayfamızın tam ortasında gözüksün. Bunu tam olarak yaparsanız bir dahaki konumuz iki resimli şiir çalışması olacak.Lütfen anlamadığınız konuları burdan yada özelden sorun seve seve cevaplarım.

    noimage
#05.02.2012 15:37 0 0 0
  • ben anlamadım aama anlatım için teşekkür ederim :)
#05.02.2012 17:07 0 0 0
  • HaNıM aGa'ya katılıyorum Ay Kız'ım bende birşey anlamadım hiççç guiz muiz yapayım deme boşuna

    şaka bir yana,bundan birşey anlamamış olabilirim fakat anladığım birşey varki,sen ciddi anlamda Eğitimci vasfına sahipsin bayıldım anlatıma,emeklerine sağlık canım profum benim:)))

    noimage
#05.02.2012 17:50 0 0 0
  • işin açığı bende pek bişey anlamadım
    ama ay kızın anlatmak istediği mesaj ya da konu açarken kullandığımız editörde tablo yapabilmemiz için de bir seçenek var ve bunun kullanımını anlatmaya çalışmış
    noimage
    galiba doğru yerden bahsediyorum
    emeğin için teşekkürler canım
#05.02.2012 18:02 0 0 0
  • orayı anladım ben tablo kısmını anlamadım:D:D

    ne yaptıysam tablo göremedim :)
#05.02.2012 18:10 0 0 0


  • noimage

    noimage





    noimage

    noimage















    şimdi anladım ben onu :D

    teşekkür ederim :D


#05.02.2012 18:12 0 0 0
  • Çözene kadar bayağı uğraşmıştım bende :)
    baştan cok zor ve karışık geliyor ama kurcaladıkça ve kullandıkça basitleşiyor daha güzel anlatamazdın canım
    bu bilgilerin bir cok arkadaşa faydalı olacağına eminim ..emeklerine sağlık bitanem
#05.02.2012 18:33 0 0 0
  • arkadaşlar anlamamanızın sebebi sanırım dikkatli okumamanız.derin bir nefes alın ,sakin olun ve yeni bir sayfa açın. benim yazdıklarımı adım adım okuyarak uygulayın. aslında çok zor değil. ilk adımda 1 nolu okla gösterilen tablo düzeni (A/A) yı tıklıyoruz. sayfamız tablo moduna geçiyor. sonra 2 nolu okla gösterilen tablo oluşturma (tabelle) butonuna tıklıyoruz. bir ayar çerçevesi çıkacak. burada bahsettiğim adımları dikkatli okuyarak uygulayın. belirlediğiniz ebatta tablo çıkacaktır. bunları uyguladınızda çıkmadımı? olmaması mümkün değil.Hanım ağa anlamış konuyu. biraz dikkat gerekiyor sanırım. haydi bidaha deneyin bakalım eminim olacak : el- keyf bi daha dene bi tanem eminim olacak çok teşekkürler

    aşk-amm sevindim canımm ,aslında dediğin gibi kolay ama uğraşmak gerekiyor sanırım bende teşekkür ederim

    aşk-amm hani daha önce kopyalayamıyorum demiştim ama artık onları keşfettim ve yazdım hepsini tüm püf noktaları yazdım dikkatle okurlarsa arkadaşlar eminim anlayacaklar
#05.02.2012 18:38 0 0 0


  • A

    505



    B

    506



    C

    507



    D

    508



    E

    509



    F

    510




    Bilhassa bu renk de yaptım, belki senin örneğini (ç)aldığımı düşünenler olur diye
#05.02.2012 22:01 0 0 0
  • dilaramm brawoo gülümm , sana çiçekler atmak istiyorumm vede öğretmenlerin psikolojisini daha iyi anladım şimdi

    brawoo canım tebrik ederim ,sen anlamışsın konuyu demekki çok çalışınca oluyormuş

    Hepinize kolay gelsin.İlgilenen arkadaşlara bir çalışma. Düşey satırı 7, yatay satırı 7 olan bir tablo oluşturup, tablonun en ortasına bu resmi koymanızı istiyorum. Oluşacak şeklin köşelerindeki 9 ar hücreyede 10 rakamını yazalım.yazı fontu 3 olsun.kırmızı renkte olsun.ve hücrelerde rakamlarımız ortalansın.Resmimiz de sayfamızın tam ortasında gözüksün. Bunu tam olarak yaparsanız bir dahaki konumuz iki resimli şiir çalışması olacak.Lütfen anlamadığınız konuları burdan yada özelden sorun seve seve cevaplarım.

    buda ödevimiz canım bunuda yapıp buraya koyarsan havalara uçucamm
#05.02.2012 22:08 0 0 0


  • 10

    10

    10


    10

    10

    10


    10

    10

    10


    10

    10

    10



    10

    10

    10


    10

    10

    10






    noimage





    10

    10

    10


    10

    10

    10



    10

    10

    10


    10

    10

    10



    10
    10

    10


    10

    10

    10

#05.02.2012 22:33 0 0 0
  • brawooo gülüm gel bi öpemm 100 numarayı hakettin dilaramm
#05.02.2012 22:37 0 0 0


  • 10

    10

    10


    10

    10

    10



    10

    10

    10


    10

    10

    10



    10

    10

    10


    10

    10

    10






    noimage





    10

    10

    10


    10

    10

    10



    10

    10

    10


    10

    10

    10



    10

    10

    10


    10

    10

    10




    Bir de tablolu ekledim
    Emeklerine sağlık Canım, çok güzel anlatmışsın.
    Bana kolay geldi, umarım en kısa zamanda da diğer
    arkadaşlarımız da başarır

    ve
#05.02.2012 22:38 0 0 0
  • Buda olabilir tabii. grafik tarzında çalışmalarda kenar çizgileri gösterebiliriz.aslında bunu koyduğun iyi oldu dilaramm.aradaki fark daha iyi görülsün. hazırlayacağımız şiirli sunumlarda bu çizgileri kullanmıyoruz sadece çalışmayı yaparken görücez onları. konuyu açınca çizgiler görünmeyecek
#05.02.2012 22:42 0 0 0
  • Zaten ben bu meseleyi görünce baştan beri ilgimi çekmişti.
    Şiirler olsun, doğum günü kutlama olsun kullanışlı ve göze güzel gözüküyor.
    Ellerin, kolların dert görmesin Meleğim, can-ı gönülden teşekkürler
#05.02.2012 22:47 0 0 0
  • asıl sen sağol canım en çalışkan öğrencimiz sensin seninle gurur duyuyorum dilaramm çok teşekkürler canım
#05.02.2012 22:51 0 0 0
  • hocammmmmmmmmmmmmmmmm bennnn bişey anladıysam arap olayım nerden başlayacağımmmmmmmmmmm
#05.02.2012 23:13 0 0 0
  • refik abimmmm önce sakin oll, rahatla anlamayacak bir şey yok.ancak tekrar tekrar oku, adım adım uygula.inanki yarım saatte öğrenilecek bir şey değil bu.ben günlerce düşündüm, tekrar tekrar denedim.zamanla kolay geliyor insana. sen bi dene anlayamadığın yer olursa sor bana seve seve anlatırım
#05.02.2012 23:18 0 0 0


  • hocam

    bu



    cizgiler

    ne



    işe

    yarıyor


#05.02.2012 23:18 0 0 0