Multipl Miyelom Nedir

Son güncelleme: 21.12.2006 02:51
  • Multipl miyelom, çoğu kez teşhisin konmasında gecikilen, oysa tedavi edilebilen bir hastalıktır.

    Multipl miyelom, genellikle sinsi bir şekilde başlayan, yavaş ilerleyen ve büyük ölçüde tedaviden yararlanan bir tür kan kanseridir. Aslında kanserleşen hücreler, normalde kan hücremizin ürettiği yer olan kemik iliğinde çoğalır. Bu açıdan hastalığı kemik iliği kanseri olarak tanımlamak daha doğrudur. Kemik iliği, kemiklerin ortasında bulunduğundan zamanla hastalık ilerleyerek kemiklere de zarar verir.

    Ne sıklıkta görülür?
    Beyaz ırkta her yıl 100.000de 4-5 kişi bu hastalığa yakalanır. Henüz ülkemiz için sağlıklı bir istatistik yoktur.

    En çok hangi yaşlarda görülür?
    Genellikle yaşlıların hastalığıdır. En sık 60-70 yaşlarında görülür. 40 yaşın altında seyrektir. Son yıllarda hastalık, ülkemizde giderek daha sık ve daha genç kişilerde görülmeye başlamıştır.

    Nedeni biliniyor mu?
    Bu konu henüz tam olarak aydınlanmamıştır. Toksik maddeler ile uzun süreli temas, radyoaktif ışınlara maruz kalma, bazı virüsler ve uzun süreli iltihabi durumlar üzerinde durulmaktadır. Kalıtsal bir hastalık olmadığı kesindir. Bulaşıcı değildir.

    Hastalığın belirtileri nelerdir?
    Özellikle bel ve sırtta, kaburgalarda hareketle artan şiddetli kemik ağrıları. Kemiklerde kırıklar ve bazen şişlik. Kansızlığa bağlı olarak halsizlik, çabuk yorulma, iş yaparken çarpıntı ve nefes darlığı. Kanda kalsiyumun artması sonucu iştahsızlık, sık idrara çıkma, susuzluk hissi ve kabızlık. Mikroplara karşı direnç azalmasının yol açtığı ateşli hastalıklar (grip, bronşit, zatürree, idrar yolları iltihapları). Erken teşhis edilemeyen hastalık böbreklerin çalışmasını da bozabilir (üremi).

    Teşhis nasıl konur? Erken teşhis mümkün müdür?
    Kemik filmlerinin çekilmesi, kemik iliğinin incelenmesi, bazı kan ve idrar tahlilleri ile teşhis kolaylıkla konur. Sağlık kontrollerinde sedimantasyon hızının çok yüksek bulunması ya da idrarda protein çıkması karşısında hekimin düşünmesi gereken hastalıklardan biri de multipl miyelom olmalıdır.

    Tedavisi mümkün müdür?
    Bazı hastalarda hastalık çok sinsi bir gidiş gösterebilir. Bu olgularda hasta bir süre tedavisiz izlenebilir. Tedavide kemoterapi (ilaçlarla tedavi), kemiklere yönelik lokal (yerel) radyoterapi (ışın tedavisi), biyolojik tedavi (interferon) ve uygun hastalarda kök hücre (kemik iliği) nakli seçeneklerinden yararlanılır. Hastaların özelliklerine göre seçenekler ve sağlanacak başarı oranı değişir. Öte yandan, destekleyici tedavi olanakları (kemikleri güçlendirici ilaçlar, kansızlığın giderilmesi vb.) hastaların yalnızca yaşam sürelerini değil, yaşam kalitesini de artırır. Bu kemik iliği hastalığı olan multipl miyelom, kan hastalıkları uzmanı (hematologlar) tarafından izlenmeli ve tedavi edilmelidir.

    Belirtiler
    Hastalık çoğu kez başlangıçta oldukça sinsi bir gidiş göstererek hiçbir belirti vermeyebilir. Aşağıda sıralanacak hastalık belirtilerinin ortaya çıkabilmesi için kanserli hücre kütlesinin belirli bir hacime ulaşması gerekir. Bu belirtisiz dönemde hekimlerin sıkça başvurdukları basit bir labaratuar testinin (sedimantasyon hızı) anormal sonuç vermesi (sedimantasyonun hızlanması) tesadüfen teşhis yolunu açabilir. Bazen hastalık uzun yıllar sessiz kalabildiği gibi, bazen de aksine, kısa sürede dört nala bir gidiş gösterebilir.
#16.12.2006 10:34 0 0 0
  • bi derde çare bulurken bilinmeyen başka dertler çıkıo

    demek kan kanseriymiş bu inş. en kısa zamanda bu hastalığa da bi çare bulurlar

    teşekkürler su perisi
#16.12.2006 19:04 0 0 0
  • paylasim icin sagol arkadasim
#21.12.2006 02:51 0 0 0