Mancınık Nedir

Son güncelleme: 08.02.2012 21:35
  • mancınık nasıl çalışır - mancınık nerelerde kullanılır - mancınık nasıl yapılmıştırBir savaş silahı olarak kullanılan mancınığın tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Mancınık, büyük kaya parçaları ve gülleler gibi nesneleri çok uzak mesafelere fırlatmak için kullanılan bir savaş aracıdır. Tahminen Milattan Önce Dördüncü yüzyıllarda icat edilmiştir. İcat edenler yunanlılardır . Milattan sonra On beşinci yüzyıla kadar savaşlarda kullanılmıştır.

    Büyük bir savaş aracı olduğu için kolay taşınabilmesi bakımından tekerlekleri bulunur. Boyutları mancınıktan mancınığa değişebilir ancak orta boylarda olan bir mancınık 1000 kiloluk bir taşı veya gülleyi yaklaşık 100 ile 200 metre arasında bir mesafeye fırlatabilme kapasitesine sahiptir. Genel olarak büyük orduları ayırmada, ordulara zarar vermede ve kalelerin yıkılmasında ve duvarlara zarar vermede kullanılıyordu.

    Mancınık gerilmiş halatların serbest bırakılması sonucu ortaya çıkan ivmeyle kaya gibi büyük nesneleri fırlatır. Gerilmiş halat yerine gerilmiş ağaç kirişi de kullanılabilir. Mancınığın metal kundağa oturulmuş yaydan yapılmış arbaletleri, yunanlılar tarafından kullanılırken romalılar ise burulmuş halatlara verilen ad olan ballistayı kullanıyordu. Mancınıkta boynuzdan üretilen yay veya iki büyük ve sağlam ağaç kolu kullanılır. Mancınığa bazı yerlerde Katapultdur da denir.

    Yunanlıların aksine romalıların kullandığı ballistada 2 adet ahşap kol mevcuttur. Bu kollar birbirlerine iplerle bağlanmış şekildedir. Bir halat aracılığıyla ahşap kollar gerilip serbest bırakılıyor ve üzerine bırakılan taş, kaya gibi parçaları çok ileriye fırlatabiliyor.

    Mancınık bir savaş aletidir, şu an tankların gördüğü görevi görmektedir.

    alıntı
#08.02.2012 21:35 0 0 0