Susamda kanser korkusu

Son güncelleme: 21.12.2006 02:48
  • Orta Asya'dan getirilen ve ucuz olduğu için kullanılan soyulmuş susamda aflatoksin var, ve susamlar sıkça tüketilen simit, helva ile çöreklerde kullanılıyor
    Akdeniz'in en büyük helva üreticilerinden Ahmet Okyay, Orta Asya'dan getirilen ve ucuz olduğu için kullanılan soyulmuş susamda aflatoksin bulunduğunu, bunun da bazı fırınlarda kullanıldığını iddia etti

    Simitseverlere Mersin'den kötü bir haber var. Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük helva firmalarından olan Okyay Helva'nın ortağı ve yöneticisi Ahmet Okyay, bazı simit üreticilerinin fiyatı "daha ucuz" diye Orta Asya ülkelerinden ithal ettikleri soyulmuş susamda kansere neden olan aflatoksin bulunduğunu iddia etti. "Korkumdan simit yemiyorum" diyen Okyay, bu konuda hem kamuoyunun dikkatini çekiyor hem de denetimin iyi işletilmesi için ilgilileri uyarıyor. Okyay, özellikle Azerbaycan kanalıyla Orta Asya cumhuriyetlerinden getirilen soyulmuş susamların içindeki suyun yeterince buharlaştırılmaması nedeniyle küf içerdiğini ve simit yapımında aflatoksine yol açtığını öne sürüyor.

    KUŞ YEMİ DİYE GEÇİRDİLER

    Simit üretiminde lezzet verici olarak kullanılan susamdaki bu iddialarını anlatan Okyay, yerli kabuklu susamın kilosunun 2.2 YTL olduğunu, kullanılır hale getirilince kilo fiyatının 2.5 YTL'ye kadar yükseldiğini söylüyor. Bu nedenle de dışarıdan getirilen soyulmuş susama, maliyet düşüklüğü nedeniyle ilgi gösterildiğini belirten Okyay, şöyle konuşuyor: "Yurtdışından susam iki şekilde, soyulmuş ve soyulmamış olarak getiriliyor. Soyulmamış gelenlerde bir sorun yok. Soyulmuş ve pişirilmiş gelenlerde sorun var. Ç ü n k ü , içindeki su yeterince buharlaştırılmadan depolara konuluyor ve isteyen ülkelere oldukça ucuz fiyata, kilosu 1-1.5 YTL'den satılıyor. İşte bu tür susamlar, aflatoksin içerebiliyor." Okyay, böyle bir olayın Mersin Gümrüğü'nde yaşandığını, buradan sokulmayan susamların Samsun Gümrüğü'nden ülkeye girdiğini öğrendiklerini ifade ederken, "Aflatoksinli susamı kimileri kuş yemi diye geçirip piyasaya sürdüler" diye konuşuyor. Okyay, bu konuda ilgili mercilere ihbarda bulunduklarını ancak herhangi bir önlem alınmadığını da iddia etti. Ülkemizde, başta helva yapımı olmak üzere susam en çok simit üretiminde kullanılıyor. Ağırlıklı olarak Çukurova, Antalya, Fenike, Muğla, İzmir ve Trakya bölgelerinde yetiştirilen susam bitkisinden elde edilen yıllık 40 - 50 bin tonluk üretim, 450 - 500 bin tona ulaşan tüketim ihtiyacına cevap vermiyor. Açığı kapatmak için ithalat yoluna gidiliyor. Afrika ülkeleri bu ithalatta başı çekiyor. En çok susam ithalatı yapılan ülkeler Sudan, Etiyopya, Burkina Faso ve Nijerya. Orta Asya cumhuriyetlerinden Özbekistan ve Türkmenistan'dan da bazı aracı firmalar soyulmamış susam ithal ediyor.

    HELVASI DA YAPILIYOR

    Bir metre boyunda, yağ veren bir yıllık otsu bir bitkidir. Meyveleri 2-3 cm boyunda, uzun, prizmatik ve çok tohumlu bir kapsüldür. Susam, sıcağı çok sever. Orta derecede ağır ve humuslu topraklarda iyi yetişir. Tohumlarından yüzde 50 civârında yağ elde edilir. Kabukları soyulmuş susam tohumlarının ezilmesiyle tahin elde edilir. Bu da tahin helvası yapımında kullanılır. Ayrıca susam tohumları simit ve pastaların üzerine konur.

    İDDİA ÖNEMLİ, İHBAR KABUL EDİYORUZ

    Tarım Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Ahmet Kavak, simit fırını ve satıcıların gıda kodeksine göre denetlendiğini ancak böyle bir şikayet almadıklarını söylerken, "Aflatoksin uyarısı önemli bir olgudur. Kendisi de susam kullanıcısı olduğundan, iddiasını ihbar kabul edip araştırma yaptıracağız" dedi.

    BİZDE BÖYLE ŞEY YOK SİMİTEVLERİNİ BİLEMEM

    1750 üyeye sahip İstanbul Simit Satıcıları Derneği Başkanı Yüksel Bayrak, 1971'den bu yana simit sattığını ancak böyle bir durumla karşılaşmadığını söylüyor. İstanbul'da belediyeden ruhsatlı 1800 simitçi, 17 simit fırını bulunduğunu ifade eden Bayrak, iddiaları şöyle yanıtladı: "Sokak simitçilerinde satılan simitlerde herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadı. Susam satan firmalar da, bizler de sıkı kontrollerden geçiyoruz. En son Okmeydanı Hastanesi laboratuarında birçok tahlil yapıldı. Simitlerde aflatoksin dahil herhangi tehlikeli bir maddeye rastlanmadı. Sokak simitleri temiz çıktı. Ancak, simitevlerindeki durumu bilemem."

    KÜFLÜ SUSAMLAR ÖZBEKİSTAN'DAN GELİYOR

    İstanbul'da simit fırınlarına susam sağlayan irili ufaklı birçok ithalatçı firma bulunuyor. Bu firmalardan Huzur Susam'ın sahibi Erol Tanık, Okyay'ın iddialarında eksiklikler olduğunu belirterek, "Bize de bazı iddialar geldi. Örneğin, Özbekistan ve Türkmenistan gibi ülkelerden Azerbaycan'da yaşayan bazı Türklerin aracılığıyla küflü susamların girdiğini öğrendik. Ancak, bu susamlara gümrüklerde el konuldu " dedi. Tanık, aflatoksin ve benzeri maddeler için gümrüklerde gerekli kontrollerin yapıldığını kaydederken, "Herkes simit yemeye devam etsin" dedi.
#18.12.2006 15:38 0 0 0
  • paylaşımların için teşekkürler su-perısı ellerine sağlık
#18.12.2006 15:58 0 0 0
  • inanmıyorum yaaa yine hayatımız ünsafsız insanların elinde

    teşekkürler su perisi
#18.12.2006 18:50 0 0 0
  • paylasim icin sagol arkadasim
#21.12.2006 02:48 0 0 0