Süper Lig'i, boş tribünler bekliyor

Son güncelleme: 20.12.2006 18:40

  • Son dönemlerde şehir takımlarının devreden çıkmasıyla boşalan statların sessiz çığlığı Süper Lig'in de kulağına kadar gelmeye başladı. Dört büyük kulübün bile zaman zaman tribünlerinin dolmadığı dikkate alınırsa, G.Birliği OFTAŞ, İstanbul B. Bld. ve İstanbulspor gibi seyircisiz takımların Lig A'da zirvede olması Süper Lig'de boş tribünlerin habercisi gibi görünüyor.


    Seyircisiz futbolun temaşa açısından ne kadar zevksiz bir aktivite olduğu herkesçe mâlum. Zaman zaman verilen cezalarla boşaltılan tribünlerin futbol şovunu nasıl olumsuz etkilediğine hep birlikte şahit olmaktayız. Yağmurda, çamurda takımlarını gönülden destekleyen taraftarlar, aynı zamanda kulüplerin yıllık gelirlerine önemli ölçüde finansal destek de sağlamaktadır. Ancak son yıllarda gerek ülkemizde gerekse Avrupa'da tribünlerdeki seyirci sayısının giderek azalması futbol endüstrisini olumsuz yönde etkiliyor.

    Son dönemlerde şehir takımları yerine müessese ve belediye destekli takımların futbolumuzda söz sahibi olmasıyla başlayan seyircisizlik ortamı, Süper Lig'i de tehdit eder hale geldi. Türk futbolunun lokomotifleri olan dört büyük kulübümüzün bile çoğu zaman tribünleri dolduramadığı şu günlerde Süper Lig'e göz kırpan G.Birliği OFTAŞ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbulspor'un yanı sıra kısmen Kasımpaşa'nın da taraftar problemini nasıl aşacakları merak konusu. Gelecek sezon Ankaragücü, Gençlerbirliği ve Ankaraspor'un ardından başkentin dördüncü temsilcisi olma yolunda hızla ilerleyen Gençlerbirliği OFTAŞ tıpkı diğer Ankara kulüpleri gibi taraftar kıtlığı yaşıyor. Başkentte kolay kolay çözülmeyecek gibi görünen seyircisizlik sendromu Türkiye'nin en büyük metropolü İstanbul'da da mevcut. İkinci Lig A kategorisinde şampiyonluk mücadelesi veren belediye destekli İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ülkemizin köklü kulüplerinden İstanbulspor da aynı dertten şikâyetçi. Geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin en yüksek seyirci kapasitesi olan 80 bin kişilik Atatürk Olimpiyat Stadı'nda karşılaşan her iki takım, sadece 54 biletli seyirci karşısında ter döktü.

    Üç büyük kulübün dışında zaman zaman Birinci Lig'de boy gösteren semt takımlarının son yıldızı Kasımpaşa ise taraftar bakımından bu iki kulübe oranla daha şanslı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın doğup büyüdüğü semt olan Kasımpaşa, sahip olduğu modern stat ile yaklaşık 10 bin kişilik bir taraftar desteğini arkasına alabiliyor. Ancak Kasımpaşa'nın seyirci potansiyeli Lig A'daki rakiplerinden Malatyaspor, Eskişehirspor, Samsunspor, Diyarbakırspor gibi şehir takımlarının yanında zayıf kalacağı da aşikâr.

    Fener taraftarı yine zirvede

    Süper Lig'in ilk yarısı tamamlanırken, seyirci ortalaması en yüksek takım 39 bin 542 seyirciyle Fenerbahçe oldu. Ligin 5. haftasında oynanan ve Fenerbahçe'nin 4-2 kazandığı Antalyaspor maçı, 47 bin 400 kişiyle ligde en fazla seyircinin tribünleri doldurduğu maç oldu. Ligde, 26 bin 249 kişi seyirci ortalamasıyla Beşiktaş ikinci olurken, 16 bin 307 seyirci ortalamasıyla Galatasaray üçüncü, 16 bin 225 kişi seyirci ortalamasıyla Bursaspor dördüncü, 13 bin 491 seyirci ortalamasıyla Denizlispor beşinci oldu.

    Bundesliga'da seyirci rekoru

    Dünya Kupası nedeniyle yenilenen stadyumlar ve sunulan hizmetin kalitesi, Almanya 1. liginde sezonun ilk yarısında seyirci patlaması yaşandı. Bundesliga 2006-07 sezonunun ilk yarısında maç başına seyirci ortalaması 38 bin 640 olarak gerçekleşti. Ligde yer alan 18 takım evlerindeki maçları yüzde 79 doluluk oranında oynadılar. Bu sayı Bundesliga'da yeni bir rekoru ifade ediyor. Geçen yıl aynı dönemdeki seyirci ortalaması 38 bin 191 olarak gerçekleşmişti.



    --------------------------------------------------

    Avrupa liglerine imreniyorum

    Açıkçası belediye ya da müessese takımlarının handikap olduğunu düşünmüyorum. Tribünlerdeki küfrün önlenmesi seyirci potansiyelinin artmasını da sağlayacaktır. Çünkü taraftarlar eşlerini alıp çoluk çocuk stada gelmeye korkuyorlar. Bunun önüne geçmek gerekir. Bazen Avrupa liglerine bakıp iç geçiriyorum. Ful dolu tribünler önünde futbol maçı oynanıyor. Sanki tiyatro izler gibi maça gidiyorlar. İnşallah biz de o günleri görürüz. Vestel Manisa olarak seyirci oranı bakımından önemli bir yerdeyiz. Taraftarlarımız bizi yalnız bırakmıyor. Küfür ve şiddet oranı da minimum düzeyde.

    Haluk Çubukçu (V.Manisaspor Başkanı)


    ------------------------------------------------

    Promosyonla taraftarı tribüne çekeceğiz

    Taraftar sıkıntısı yaşamamızın birçok nedeni var. Bunların başında statlarda görülen kavgalar, kötü tezahüratlar geliyor. Bir diğer neden de, futbolda yaşanan şike ve teşvik primi iddiaları. Takımların performansında görülen düşüşler, ileriye dönük başarıların olmaması da taraftarı soğutuyor. Bu konuda en şanslı şehir takımları. Biz Ankara ekibi olarak da gerideyiz. Biraz A.Gücü'nde taraftar zenginliği göze çarpıyor. Seyirci çekebilmek için çalışmalarımız var. Mesela, öğrencilere 300 bin bedava forma ve topun yanı sıra logomuzun olduğu kırtasiye malzemeleri dağıtmayı düşünüyoruz.
    Ahmet Gökçek (Ankaraspor Futbol Şube Sorumlusu)



    -----------------------------------------------------

    Kaliteli futbolla seyirci toplayacağız

    Tribünlerde taraftarların avantajları olduğu kadar dezavantajlarının da olduğunu düşünüyorum. Şu anki durumumuzla taraftar baskısı hissetmiyoruz. Dolayısıyla maçlara daha rahat çıkıyoruz. Bunun dışında tabii ki futbolcuların motivasyonu açısından seyircinin olması büyük avantaj. Seyircimizi, oynayacağımız kaliteli futbolla çekmek istiyoruz. Her kesimden takdir de görüyoruz. Süper Lig'e çıkarsak inanıyorum ki daha fazla taraftar maçımıza gelecektir. Geçtiğimiz günlerde Küçükçekmece'den 400-500 kişilik bir grup bizi desteklemek istediklerini söyledi.
    Göksel Gümüşdağ (İstanbul Büyükşehir Belediyespor Başkanı)



    ---------------------------------------------------------

    Üç büyük kulüp medyadan güç alıyor

    Bana göre taraftar ve seyirciyi ayırmak lazım. Seyirci, kaliteli ve göze hoş gelen futboldan hoşlanıp maça gidenlerdir. Taraftar ise tuttuğu takımı gönülden destekleyen kişilerdir. Biz şayet Süper Lig'e çıkarsak futbolun şov olduğunu ispat edip seyirci çekeceğimize inanıyorum. Genç bir kadro ile izleyenlere seyir zevki vererek bunu başaracağız. Diğer Ankara takımları ve birçok Anadolu takımı gibi 500 seyirciye oynamayacağız. Üç büyükler ise basından güç aldığı için taraftar topluyor. Maalesef futbolumuz bu 3 kulübe endeksli. Bu yüzden Avrupa'daki seyirci potansiyelinden çok uzağız.

    Turgay Kalemci (G.Birliği OFTAŞ Başkanı)



    --------------------------------------

    Futbolu pazarlamayı beceremiyoruz

    Futbolun güzelliklerinin dışında başka her şeyi konuştuğumuz için bunlar meydana geliyor. Bunun temel yansıması da doğal olarak seyircileri etkiliyor. Bir an önce temizlik yapılmalı diye düşünüyorum. Bu açıdan bakıldığında başta federasyon, kulüp yöneticileri, futbolcular ve basın el ele vermeli. Futbol bir markadır. Ancak biz bu markayı yeterince pazarlayıp taraftarın önüne sunamıyoruz. İstanbulspor'da göreve başladığımızdan bu yana seyirci oranımızı yükselttik. Bunu oynadığımız kaliteli futbolla gerçekleştirdik. Ayrıca ilk yarı boyunca hiçbir maçımızda küfür edilmedi.
    Saffet Sancaklı (İstanbulspor Sportif Danışmanı)


    ---------------------------------------------------

    Tribünler kavga değil keyif yeri olmalı

    Bilindiği gibi futbol bir oyun. Bu oyun içgüdüler doğrultusunda oynanan neşeli ve keyifli bir aktivite. Neşeli ve keyifli bu olayda korkunun kesinlikle olmaması gerekir. Ülkemizdeki futbol sahalarına baktığımızda organize şiddetin ve kavganın olduğunu görürüz. Düşman ve düşmanlık kavramlarının bizim ülkemizde geçerlilik kazandığına rastlıyoruz. Futbol ise insanları keyfe ve neşeye sürükleyen bir kavram olduğu için seyircisizlik ortaya çıkıyor. Tarih kadar eski bir olgu bu. Karanlık dünyanın ve kara paranın futbola sızmasını önlemeliyiz. Oysa bunu şu an yapmak zor.
    Turgay Renklikurt (Akşam Gazetesi Spor Yazarı)


    Ahmet Uykan
    KAYNAK:Zaman
#19.12.2006 14:53 0 0 0
  • Aslında boşuna süper liğ demiyoruz Türkiye süper liğine bunun için bazı şeylerin geçerli olması lazım..

    İstanbulspor, G.Birliği OFTAŞ, istanbul BLD spor bunlar veya bunlar gibi takımlar Türkiye süper liğine gelse ne olacak gelmese ne olacak seyircisi yok gerekli olan tesisleri yok bence bu tür takımları süper liğe almayacan ama oda şimdilik zor gibi görünüyor..

    Hayırlısı olsun demekten başka birşey yok..
#20.12.2006 12:25 0 0 0
  • hadi hayirlisi
#20.12.2006 18:40 0 0 0