Konuşmanın Unsurları

Son güncelleme: 10.12.2012 19:36
  • nefes ve ses eğitimi - konuşma için doğru nefes almanın önemi - yanlış nefes almak - yetersiz nefes almak - doğru nefes alma teknikleriNefes alma çalışmaları önemli bir bölümünü oluşturur. Günlük konuşmalardan dramatik çalışmalara kadar her alanda kusursuz bir diksiyon için, nefes, gerekli bir biçimde kullanılmalıdır. Doğru nefes almak bazı hastalıkların oluşmasını da engellemektedir.

    En doğru nefes alma şekli bebek gibi nefes almadır. Bebeklerin nefes almalarına dikkat ettiğimizde karınlarının nefesle yükselip alçaldığını görürüz. Bu, derin ve yavaş nefes almalarının sonucudur. Zamanla, insanın nefes alma alışkanlığı yürüme sporuyla sağlanabilir. Çünkü yürüme sırasında yanlış nefes almak zordur.

    YANLIŞ - YETERSİZ NEFES ALMAK
    Ses tellerini titreşime geçiren, sesin tınlamasını gerçekleştiren nefestir, bu nedenle nefes doğru, düzenli kullanılmalıdır. Doğru nefes almak için şu hususlara dikkat edilmelidir:

    1. Gereğinden fazla nefes almamalıdır (Mekanizma rahatsızlanır, göğüs sıkışır ses zorlanır).
    2. Gereğinden az nefes almak da yanlıştır ( Kişi nefessiz kalır, başladığı cümleyi bitiremez, sesin kuvveti düşer.)

    Nefes, ses üretim merkezini harekete geçiren bir güçtür. Üretim merkezi gırtlaktır, doğru alınmayan ve doğru kullanılmayan nefes, merkezi zorlar, yıpratır, üretimin (sesin) kalitesi düşer.

    NEFESLE BEYİN VE VÜCUT FONKSİYONLARININ İLİŞKİSİ

    Sağlığımız, kan dolaşımı sistemiyle doğrudan ilişkilidir. Kan dolaşımı sistemi nefesle beslenir ve temizlenir. Kan, yeterli oksijenden mahrum kaldığında bedenimizdeki toksinler temizlenmez. Üstelik kaslar, oksijensiz kalır. Kanın yeterli oksijen taşıması ve zehirli maddeleri dışarı atması için kullanılan lenf sistemi bu durumda yavaşlar vücut hantallaşır. Kontrolü güçleşir. Zaman içinde depresif durumlar oluşur.

    Beyin hücreleri çalışmak için saf glikoz ve oksijen kullanır. Beyne giden kanda oksijen miktarı azaldığında beyin, glikoz ihtiyaç duyduğu yeterli oksijen ulaşmazsa bu süreç işlemez. Bilgi işlemez., hafızaya kaydolmaz veya yavaş kaydolur. Geç algılama, geç fark etme, çabucak unutma gibi durumlar ortaya çıkar.

    DOĞRU NEFES ALMA TEKNİKLERİ
    Doğru nefes alma çalışmaları beş aşamada gerçekleşir.
    1. Diyaframı kullanabilmek.
    2. Nefesi diyaframda tutmak
    3. Nefesi tasarruflu kullanmak
    4. Nefes alıştırmaları
    5. Dinleme-rahatlama alıştırmaları

    alıntı
#25.02.2012 18:17 0 0 0
  • Tşk.ederim emeğinize yüreğinize sağlık...
#25.02.2012 22:33 0 0 0
  • selam arkadaşlar forumda yeniyim sizden bir konu hakkında yardım isteyeceğim

    bana GIRTLAK KANSERİ hakkında ne kadar çok bilgi varsa yazabilirmisiniz biyoloji proje ödevi içen şimdiden teşekkürler
#10.12.2012 19:36 0 0 0