Tedaviyi ´kandıran´ kanser

Son güncelleme: 08.01.2007 21:45
  • Öldürücü deri kanseri türlerinden melanomun, kemoterapiyi kandırıp kendini normal bir hücre gibi gösterebildiği ortaya çıktı.
    Deri kanseri çeşitlerinden en öldürücü olanının kemoterapiyi kandırıp kendisini normal bir hücre gibi gösterebildiği ortaya çıktı. Kötü huylu melanomun güçlü antikanser ilaçlarıyla bile tedavisi zor.

    İngiliz araştırmacılar melanom hücrelerinin şekil değiştirip, vücutta yayılarak yeni bir tümör oluşturana kadar yıllarca uykuda kalabildiğini buldu. Melanom, deriye rengini veren hücre olan melanositin kanseri. Bu kanser türü diğerlerine göre tehlikeli çünkü vücuttaki diğer bölgelere yayılma yetisi var.

    Marie Curie Enstitüsü'nde yapılan araştırmayı yöneten Dr. Colin Goding, belli şartlarda orijinal tümördeki kanser hücrelerinin şekil değiştirip hızlı bölünmeyi durdurarak, normal bir deri pigment hücresi görünümüne girdiğini fark etti. Bu durumun çift etkisi var; hücreler aldığı yeni yuvarlak şekil sayesinde kolayca tümörden ayrılıp yeni yerlerde büyümeye devam ediyor, aynı zamanda sadece anormal ve hızlı bölünen hücreleri hedefleyen kemoterapinin değeri de azalıyor.

    Bölünme yeni çevreye bağlı
    Bu hücreler vücudun başka bölümlerine yayıldıklarında, yeni tümörler oluşturmak üzere tekrar bölünebiliyor ya da hareketsiz kalabiliyorlar; bunu yeni çevreleri belirliyor.

    Araştırmacılar, hücrede bulunan 'Mitf' adlı bir kimyasalın seviyesi düştüğünde, melanom hücrelerinin bölünmeyi bırakıp şekil değiştirdiklerine ve kanserin yayılmasına yol açtıklarına dikkat çekiyor. Mitf seviyesiyse tümörün içindeki şartlar tarafından belirleniyor. Dr. Goding gelecekte bu hücre değişikliğini durdurabilecek tedavi yöntemleri geliştirilebileceğini söylüyor. Marie Curie Araştırma Enstitüsü'nün çalışması 'Genler ve Gelişim' dergisinde yayımlandı.
#21.12.2006 14:50 0 0 0
  • bilgi ve paylasimlarin icin sagol arkadasim
#21.12.2006 15:03 0 0 0
  • sagol
#08.01.2007 16:57 0 0 0
  • aaaaa çok ilginç ya kanseridne kandıranını ilk defa duydum

    teşekkürler su perisi
#08.01.2007 21:45 0 0 0