Uygunsuz Gerçek An Inconvenient Truth

Son güncelleme: 16.12.2008 12:10


  • Gösterim Tarihi: 2 Şubat 2007
    Yönetmen: Davis Guggenheim
    Oyuncular: Al Gore, , ,
    Senaryo: -
    Müzik: Michael Brook
    Görüntü Yön: -
    Tür: Belgesel
    Süre: 90 Dk.
    Yapım Yılı: 2006
    Ülke: ABD
    Dağıtımcı: UIP Filmcilik



    Yönetmen Davis Guggenheim, Sundance Film Festivali'nin hit filmi "An Inconvenient Truth"da, tüm yaşamını küresel ısınma problemini çevreleyen yanlış anlama ve söylenceleri gözler önüne sermeye adamış bir adamın girişimlerine tutkulu ve esinlendirici bir bakış atıyor.




    Küresel ısınma problemini tüm yönleriyle ele alan "An Inconvenient Truth"ta hayatı anlatılan adam, ABD'nin eski Başkan Yardımcısı Al Gore'dur. 2000 seçimlerinde aldığı tarihi yenilgiden sonra hayatanın akışını yeniden biçimlendiren Al Gore'un, politika dünyasından elini eteğini çekerek tüm hayatını dünyamızı kaçınılmaz felaketten kurtarmak için yaptığı girişimler anlatılır.



    Al Gore'un etkileyici olduğu kadar üzücü portresinin çizildiği filmde, "gezginci küresel uyarı show"u adını verdiği multimedya gösterisi aracılığıyla küresel ısınma problemini gündemde tutma çabası görüntülenir.
#21.12.2006 21:09 0 0 0
  • daha önce de yazmıştım ama gitmiş

    günümüzün en büyük sorunu küresel ısınma ve bu konuda yapılan bi film yarıdnan sonra kadar iyi mi bilmiyorum ve merak ediyorum

    teşekküeler ortim
#07.01.2007 20:52 0 0 0
  • sagol
#22.01.2007 08:23 0 0 0
  • Tesekkürler casper eline saglik
#22.01.2007 23:59 0 0 0
  • Felaketler zinciri kapımızda!

    ABD Başkanlığını George Busha kılpayı farkla kaptıran ABD eski başkan yardımcısı ve Demokrat Parti başkan adayı Al Goredan, küresel ısınma problemi üzerine sarsıcı bir belgesel.

    İnsanoğlu bir zaman bombasının üzerinde adeta. Bilim adamlarının büyük çoğunluğu haklıysa, dünyamızın iklim sistemini zincirleme şekilde yol olmaya götürecek çok büyük felakete engel olabilmek için önümüzde sadece 10 yıl var. Üstelik ekstrem hava koşulları, seller, kuraklıklar, salgın hastalıklar ve öldürücü hava dalgalarıyla beraber gelecek bu felaketi kendi ellerimizle yarattık. Kıyamet senaryolarını çağrıştıran böylesine ciddi bir felaketler dizisini önlemek içinse bir kez daha durup düşünmeye ihtiyacımız var.

    Küresel ısınma problemini tüm yönleriyle ele alan Uygunsuz Gerçek, 2000 seçimlerinde aldığı tarihi yenilgiden sonra hayatının akışını yeniden biçimlendiren Al Goreun, gezginci küresel uyarı showu adını verdiği multimedya gösterisi aracılığıyla küresel ısınma problemini gündemde tutma çabasını anlatıyor. Dünya çapında acil durum adını verdiği çarpıcı gerçekleri dile getiren Goreun amacı, çarpıcı gerçekleri sıradan insanların önüne çok geç olmadan acilen koymak.

    Gerçek veriler ve geleceğe yönelik öngörülerle desteklenen filmde Al Goreun kişisel hayat yolculuğu da aktarılıyor. Henüz idealist bir üniversite öğrencisiyken, gelecekteki büyük çevresel krizi ilk gören insan oluşundan başlayarak, yaşadığı aile trajedisi sonucu hayata bakış açısı tamamen değişen genç senatöre; neredeyse ABD başkanı olacakken herşeyi bir yana bırakarak kendisini hayatının en büyük davasına adayarak fark yaratmak için hala zaman olduğuna insanları ikna etmeye çalışan Goreun öyküsü tüm detaylarıyla perdeye yansıyor.

    Yönetmenliğini Davis Guggenheimın üstlendiği, Sundance Film Festivalinin hit filmi 20 Uygunsuz Gerçekte, Goreun ısrarla savunduğu argümanı çevre sorununa duyarlı izleyiciye sunuluyor: Küresel ısınma problemini artık politik bir sorun gibi göremeyiz. Bu, dünya uygarlığının yüzyüze kaldığı, bugüne kadarki tüm yanlış yaklaşımlara meydan okumayı gerektiren en büyük ahlaksal problemdir.


    Siyaset sahnesinden gezici şovmenliğe
    Al Gore yıllarca Amerika Birleşik Devletlerinin Müstakbel Başkanı olarak tanıtıldı. 2000 seçimlerini kazanabilseydi şu anda George W. Bushun yerine Beyaz Sarayda o oturuyor olacaktı. Ancak 2000 seçimlerinde aldığı yenilgi sonrasında hiç beklenmedik bir şey yaparak siyaset sahnesinden ayrıldı. Kendisini yollara verdi. Ancak bunu herşeyden uzaklaşıp inzivaya çekilmek amacıyla yapmadı. O, artık ömrü yollarda geçen gezici bir şovmen olmuştu.

    Goreun politik içerik taşımayan şovu, dünyamızı tehdit eden küresel ısınma konusunda bilimsel kanıtlara yer verirken, bunları bir tutam mizah ve animasyonlarla destekleyen multimedya gösterisi şeklinde gelişti. Küresel ısınma kriziyle mücadele etme ruhunu ön plana çıkaran ve bu alandaki fırsatlara işaret eden multimedya gösterisi, harekete geçmek için bir davet niteliğindeydi.

    Gore bugüne kadar çeşitli okul anfilerinde, küçüklü büyüklü kentlerin otel konferans salonlarında olmak üzere 1000den fazla şov sergiledi. İnsanlık tarihinin en büyük felaketini önleyecek adımlar atılmadığı takdirde neler olabileceği konsunda izleyiciye önemli uyarılarda bulundu. Goreun multimedya gösterisinin izleyicileri arasında günümüzün çevreci aktivistlerinden Laurie David ile film yapımcısı Lawrence Bender başı çekiyordu. New York ve Los Angelesta düzenlenen ve biletlerinin tamamı satılan gösterilerin ev sahipliğini üstlenen Laurie David, izlediği şovun kendisinde bıraktığı etkiyi şu sözlerle dile getiriyor.

    Asla göz ardı etmememiz gereken hayati uyarıyı yapmak için ülkeyi baştanbaşa dolaştığı için Al Goreu günümüzün Paul Reveresi olarak nitelendiriyorum. Bu konudaki mesajını günümüzün ruhuna uygun şekilde vermek suretiyle küresel ısınma sorununa karşı adeta meydan savaşı başlattı. Bu konuda 40 yıldan fazla süredir araştırma yapmış birisi olarak şunu söyleyebilirim: Küresel ısınma konusunu şimdiye dek hiç kimse Al Goredan daha iyi anlayamadı, net şekilde ifade edemedi. Ancak ulaşılması gereken en küçük insan topluluğuna bile ulaşmak için yılda 365 gün yollarda kaldı
    Al Goreun düşüncelerini paylaşan yapımcılar, yaklaşma olan küresel ısınma tehlikesinin her türlü partizan politikanın üstesinden gelecek güçte olduğunu düşünüyorlar. Yapımcı Scott Burnsun bu konudaki yorumu özetle şöyle: Dünyamızın bugün yüzyüze bulunduğu problemlerle ilgili 360 derecelik bakış açısı sağlayan iktidar pozisyonuna ulaştıktan sonra acı gerçeklerin farkına varan, politika dünyasından ayrıldıktan sonra kendisini bu problemlerin çözümüne adayan Al Goreun verdiği kararlar beni derinden etkiledi. Al Goreun verdiği bu karar kesinlikle politik değildi. Zaten bilim dünyasının, doğası gereği her türlü partizan manipülasyondan bağımsız olduğunu biliyoruz. Sunumunu gerçekleştirmek için sahneye çıkan Al Gore bizlerden oy istemiyor. Onun tek arzusu, dikkatlerimizi belli bir yöne çekmektir. Bunu başardığımız takdirde özgür irademizi değişim yönünde harekete geçirebiliriz

    Yapımcı Jeff Skoll ise şunları ekliyor: Al Gore sunumunu son derece ilgi çekici ve özgün şekilde gerçekleştiriyor. Aynı anda hem eğlendirici, hem de ürkütücü olduğunu söyleyebilirim. Bence onun tek amacı, bu konuyu partizan politika alanından çekip çıkartmaktır. Küresel ısınma tehdidinin hangi boyutlara vardığı konusunda önümüze bilimsel veriler koyuyor. Farklı altyapıya sahip insanların kim olduğuna ve nereden geldiğine bakılmaksızın bu sorunla ilgilenmesini talep ediyor. Sonuçta küresel ısınma sorunu hepimizin yaşamını etkileyecek çapta büyük bir sorundur
#26.01.2007 08:29 0 0 0
  • PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKKÜRLER
#07.02.2007 18:24 0 0 0
  • Paylaşım İçin Teşekkürler Ellerine Sağlık...
#20.08.2007 17:18 0 0 0
  • ben yeniyim işleyişi anlamadım ama seçimin güzel teşekkür ederim
#29.09.2008 17:23 0 0 0
  • sağol
#16.12.2008 12:10 0 0 0