Beliniz mi Ağrıyor

Son güncelleme: 03.03.2012 18:50
  • Beliniz Ağrıyor mu?

    Hemen hemen her kadında hamileliğin bir döneminde bel ağrısı olur. Bel ağrısını şimdiden hissetmiş olabilirsiniz ya da daha çok kilo aldıkça sonradan hissedebilirsiniz. Bazı kadınlar aşırı egzersiz, yürüme, eğilme, ağır kaldırma ve ayakta kalmanın ardından şiddetli bel ağrısı çekerler. Ancak şiddetli ağrılardan çok hafif bel ağrıları daha yaygındır. Bazı kadınların yataktan kalkarken veya oturdukları yerden kalkarken daha fazla dikkat etmeleri gerekir. Şiddetli bel ağrılarında bazı kadınlar için yürümek de güçleşir.

    Eklem hareketliliğindeki bir değişim bedeninizin duruşunda bir değişime neden olabilir ve sırtınızın alt kısmına rahatsızlık verebilir. Bu özellikle hamileliğin sonraki dönemine doğrudur.

    Rahminizin büyümesi ağırlık merkezinizi bacaklarınıza verir ve bu pelvisin çevresindeki eklemleri etkileyebilir. Bütün eklemleriniz gevşer. Bunun en büyük nedeni hormonal değişimlerdir. Fakat böbrek iltihabı veya böbrek taşı da bel ağrısı nedeni olabilir.

    Ağrıyı önlemek veya azaltmak için dikkat etmeniz gerekenler aşağıda belirtilmiştir.
    Beslenmenize ve kilo alımınıza dikkat edin.
    Hamilelik boyunca kurallara göre egzersiz yapmaya devam edin.
    Uyurken yan yatmayı alışkanlık haline getirin.
    Gün içinde ayaklarınızı dinlendirmeye ve 30 dakika yan yatarak uzanmaya vakit ayırın.
    Başka çocuklarınız varsa onlar uyurken siz de uyuyun.
    Bel ağrısı için ilaç kullanmanız gerekiyorsa parasetamol grubundan (Tamol, Minoset vb.) bir ağrı kesici kullanmanız uygundur.
    Ağrılı bölgeyi sıcak tutun.
    Eğer ağrı sürekli veya daha şiddetli olursa doktorunuza başvurun.
    Bebeğinizde Neler Değişiyor?
    Bebeğiniz bu haftalarda el ve ayak parmaklarını sık sıkı açıp kapar.Bebeğinizin bağırsaklarında mekonyum adı verilen ilk dışkı da bu gebelik haftasından itibaren oluşmaya başlar. Erkek bebeklerde prostat gelişimi bu gebelik haftasında başlar ve tamamlanır. Yandaki ultrason resminde bebeğinizin gözlerini görüyorsunuz. Bu haftada bebeğinizin gözleri nispeten büyüktür ve haftalar ilerledikçe "normale" döner.

    İlk gebeliğinizse bebek hareketlerini gelecek haftanın başında karnınızda bir kelebeğin kanat çırpması gibi hissetmeye başlayacaksınız. Özellikle ilk gebeliğini yaşayan anne adaylarında hareketler 22. haftaya kadar algılanamayabilir. Doktorunuz size ultrasonda bebeğin hareketlerini gösterecektir. Hareketlerin ilk algılanmasından sonra bebeğin büyümesine paralel olarak hareketler de güçlenecektir.

    Bebek ilk hareketlerine 8-10. haftada başlar. Oldukça zayıf bu hareketler ultrasonda gözlenebilir. Bağımsız kol ve bacak hareketleri 10. haftada, vücut ve baş hareketleri 16. haftada başlar ve 14. haftada başlayan solunum hareketleri çalışmaları 20-24. haftada hızlanır. Daha önce doğum yapmış olan anne adayları ilk hareketleri 16 hafta kadar erken bir dönemde hissedebilirken ilk doğumunu yapacak olan anne adayları hareketleri 22. haftaya kadar hissedemeyebilirler. Anne adayları tarafından ilk hareketlerin hissedilmesi "canlanma" olarak tabir edilse de aslında bebek çok erken haftalardan itibaren "canlıdır".

    Hissedilen hareket baş ya da kol-bacakların "gerilmesi" şeklinde, vücudun "dönmesi" şeklinde, ya da "tekmeleme" şeklinde olabilir. Uyku-uyanıklık durumuna göre bebek saatte 8-40 arasında hareket yapar. Bunların yanlızca bir saniyeden uzun süren ve güçlü olanları anne tarafından hissedilir. Her bebek baştan itibaren kendine özgü bir hareket etme alışkanlığı geliştirir. "Bebek hareketlerinin azalması" anne tarafından "bebeğin hareket etme alışkanlıklarının" değişmesidir. Bebeğin uyuması 20 dakika kadar kısa 2 saat kadar uzun olabilir ve bu dönemde hareketler oldukça azalır. Ancak önceden oldukça iyi oynayan bir bebeğin bir saat boyunca hiç oynamaması anormal kabul edilmeli ve anne adayı sakin bir köşeye çekilerek bebeğinin hareketlerini tekrar değerlendirmeli, gerekli durumlarda doktoruna danışmalıdır.

    Özellikle hareketlerin ilk hissedilmeye başladığı günlerde anne adaylarının bir kısmı bebeklerinin hareketlerinin azaldığını sanarak endişeye kapılırlar. Hareketlerin ilk hissedildiği günler en güçlü olanlarının algılanabildiği günlerdir ve tüm hareketler hissedilemediğinden anne adayında bebek oynamıyormuş hissi ortaya çıkabilir.
#03.03.2012 18:50 0 0 0