Sıtma Avrupa'yı 'tehdit ediyor'

Son güncelleme: 10.01.2007 15:48
  • İklim ve çevresel değişiklikler nedeniyle başta sıtma olmak üzere, sivrisinek, tatarcık ve kenelerle yayılan vektörel hastalıklar Avrupa'da en önemli sağlık problemi haline geldi.

    Bastırılmış hastalıkların yeniden etkili olmaya başlaması üzerine Avrupa ülkeleri harekete geçti.

    Nüfus artışı, insan göçü, plansız ve kontrolsüz şehirleşme, ulaşımda ve tarımsal faaliyetlerdeki değişiklikler ve iklim değişiklikleri nedeniyle başta sıtma olmak üzere, sivrisineklerle, tatarcıklarla, kemirgen ya da kenelerle yayılan hastalıklar yeniden önemli sağlık problemi arasına girdi.

    Sıtma, şark çıbanı ve ateşli virutik hastalıkların Avrupa ekosistemlerindeki dağılımlarını ortaya koymak ve olası salgınları önlemek amacıyla Avrupa Birliği Altıncı Çerçeve Programları kapsamında 24 ülkenin katılımıyla EDEN (Değişen Avrupa Çevresinde Yeniden Ortaya Çıkan Hastalıklar) Projesi başlatıldı.

    Türkiye'den Hacettepe ve Ege üniversitelerinin ortaklık yaptığı beş yıllık projenin Antalya'daki ikinci yıllık çalışma toplantısında Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurden Özer, çevresel etkenlerin mikropların genetiğinde ve davranışlarında değişikliğe neden olduğunu vurguladı.

    Küresel ısınmanın etkisi

    Özer, ''Küresel ısınmayla, mikroorganizmaları bünyelerinde barındıran, bunları insan vücuduna taşıyan sivrisinek, kene, tatarcık gibi vektörlerin ömürleri uzuyor. Bu arada içlerinde taşıdıkları parazitin gelişim süresi de kısalıyor. Bu nedenle küresel ısınma hastalıkların dağılımını artıracak gibi görünüyor'' dedi.

    Özer, insanların bu vektörlerin yaşam alanlarına müdahale etmeleri nedeniyle bastırılmış hastalıkların yeniden görülmeye başladığını söyledi.

    'En önemli hastalık' sıtma

    Vektörlerin yaydığı en önemli hastalığın sıtma olduğuna dikkat çeken Özer, ateşli seyreden bu hastalıkların teşhisinin çoğu kez konulamadığını belirtti.

    Türkiye'de 600 sivrisinek türü olduğuna dikkat çeken Özer, bunların her birinin hastalığın ayrı bir türüne neden olabileceğini vurguladı.

    Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de 2006 yılında 750 sıtma vakası görüldü.

    Bu vakaların büyük çoğunluğunun ölüme sebebiyet vermediğini söyleyen Özer, hastalığın ölümcül türünün Türkiye'ye komşu ülkelerden taşındığını dile getirdi.

    Özer, ''Türkiye'de 2006 yılında Suriye ve Irak'tan taşınan 34 ölümcül sıtma vakasına rastlandı'' dedi.

    Kene kökenli hastalıklar da yaygın

    Avrupa'da kene kökenli hastalıkların da yaygın olduğunu vurgulayan Özer, kenelerin kan emdikleri yaban hayvanlarının türünün azalmasıyla insanlarda hastalık riskinin artığını söyledi.

    Özer, kenelerin neden olduğu ve ölümcül seyredebilen Kırım-Kongo kanamalı ateşinin de Türkiye'de ilk kez altı yıl önce Kelkit Vadisi'nde görüldüğünü vurguladı.

    Son altı yılda 22 ilde hastalığa rastlanıldığını belirten Özer, 815 vakada 43 kişinin öldüğünü kaydetti.

    Çalışma toplantısı, 24 ülkedeki 48 kuruluştan 140 kişinin katılımıyla sürüyor.
#10.01.2007 11:19 0 0 0
  • ufacık yaratıklar nelere sebebp oluyo

    teşekkürler bilgiler için su perisi
#10.01.2007 15:48 0 0 0