[COLOR=burlywood]Tarihte kayda geçen ilk un patlaması 1785 yılında İtalya'da Turiri'de bir ekmek fırınında, bir lambanın un tozunu tutuşturması sonucu oldu. Ölüme ve fazla zarara yol açmayan bu patlamadan sonra konu unutuldu gitti.Modern günlerimizin başlangıcında, insanlık tarihinin ana gıdası ekmeğimizin en önemli girdisi olan unun çok ciddi bir şekilde yanarak patlayabileceğini kime söyleseniz herhalde şaka kabul eder gülerdi. 1981'de ABD'de büyük bir hububat silosu infilak edip, 9 kişi ölüp, 30 kişi de yaralanınca gülmeler durdu. 1988'de hububat bulunan yerlere belirli bir emniyet standardı getiren kuralların uygulanmasına başlanılmasına rağmen 90'h yıllarda sadece ABD'de undan kaynaklanan ortalama yılda 13 patlama oldu.Peki nasıl oluyor da un bu kadar tehlikeli bir şekilde patlayabiliyor? Sebebi basit. Çünkü o bir karbonhidrat. Havada toz olarak asılı duran karbonhidratın miktarı, bir metreküpte 50 gramı aşınca herhangi bir şekilde tutuşturulduğunda patlar. Un tozları o kadar küçüktür ki, anında yanar ve bu yangın diğerlerine zincirleme yayılır. Bu da toz bulutunda, ortama da bağlı olarak, patlayıcı bir güç oluşturur. Benzer durum şeker, puding ve hatta çok ince testere talaşlarında bile oluşabilir.Bir yangının çıkması için üç şeyin bir arada olması gerekir. Hava (içindeki oksijen), yanıcı madde (burada un oluyor) ve tu-tuşturucu. Silolarda insanların çalıştıkları yerlerde tutuşmak için gereken metreküpte en az 50 gram un tozu miktarına pek ulaşılamaz. Tabii burada unutulmaması gereken patlamaya sebep verenin yanıcı maddenin havada asılı duran toz miktarı olduğudur, yoksa yere serilen unda böyle bir tehlike yoktur.
Silolarda tutuşmaya sebep olan şeyler, bilinçsizce yapılan bir kaynak, bir kesme işlemi, sigara, asansörler ve konveyörlerin mekanizmalarından çıkan kıvılcımlar olabilir. Şüphesiz ortamın da çok önemi vardır. Patlamanın yarattığı büyük basınç boşalacak yer bulamazsa binayı bile yıkabilir. Açık havada ise patlama olmaz ama yine de tehlikeli bir alevlenme olur.
Hanımlar, endişelenmeyin, kurabiye veya börek yapmak için aldığınız bir kilo undan 50 gramı havaya uçmaz. Bu olay için tonlarca un gerekir. Hamur yoğurmak için balkona çıkmanıza hiç gerek yok!

Etiketler:
Beğeniler: 1
Favoriler: 1
İzlenmeler: 564
favori
like
share
Altazar Tarih: 22.02.2007 21:47
Enteresan bir bulgu. Mısır unu olsa idi nasıl olurdu acaba. Karbohidrat olarak daha fazla yoğunlukta da.
mozkaradas Tarih: 19.02.2007 20:47
pylşm için sağol; ilginç bişey :20: :20: :20:
akin42 Tarih: 08.02.2007 12:54
paylaşım için teşekkürler
MARDINLI1986 Tarih: 14.01.2007 15:16
bundan sonra bizim evde hamur yapmak yasak :120:

gercekten bu durumlara gelebiliyormuss hayretler icindeyim.. :17:
ozlems_o Tarih: 14.01.2007 02:17
:89: inanılmaz bişey bu yaaa

ilk defa duydum demek unda bi patlayızı olabilirr :20:
kurtjara Tarih: 13.01.2007 23:22
un bu kadar tehlikeli bir şekilde patlayabiliyor mu ? bir bomba mı? :89:
gerçekten ilk kez duyuyorum çok ilginç geldi bana bu :20:
casper Tarih: 13.01.2007 11:45
Hanımlar, endişelenmeyin, kurabiye veya börek yapmak için aldığınız bir kilo undan 50 gramı havaya uçmaz. Bu olay için tonlarca un gerekir. Hamur yoğurmak için balkona çıkmanıza hiç gerek yok!

bende çok korkmuştum artık nasıl börek kurabiye yaparım diye ,


gerçekten çok ilginç ilk kez duyuyorum,


teşekkürler Marab