Sağ Kolda Şiddetli Ağrı

Son güncelleme: 11.04.2012 19:17
  • sağ kol ağrısı - kol ağrısı tedavileri - kol ağrıları
    Sağ kolda şiddetli ağrının birçok sebebi bulunmaktadır. Direk olarak kol ile ilgili sebeplerden dolayı bu ağrı gerçekleşebilse de, özellikle boyun bölgesindeki sorunlar ve sinirsel problem neticesinde de sağ kolda bıçak gibi ağrı hissedilebilir.

    Bu ağrının dediğimiz gibi birçok sebebi mevcuttur. Kol ile ilgili travmalar ve boyun bölgesine ait; kemik, kas ve sinir anormallikleri sağ koldaki ağrının en büyük nedenleri arasında yer almaktadır. Yine hareketsizlik ve yanlış hareketlerde bu ağrılara neden olabilmektedir. Boyun omurları ile ilgili sorunlar; yani boyun fıtığı, boyun omurlarında kireçlenme gibi durumlar şiddetli kol ağrılarına sebep olabilir. Yine boyun bölgesi kaslarının özellikle yanlış pozisyonlara bağlı olarak kasılması da sağ kolda ağrılarının nedenleri arasındadır. Kola gelen sinirler üzerine değişik sebeplerden dolayı baskı uygulanabilir. Bunun sonucunda kolda şiddetli ağrılar ve uzun süreli ağrılar şekillenebilir. Kol ağrının diğer nedenleri arasında; ağır yük taşıma, aşırı spor ve fiziksel aktivite ve kamburluk sayılabilir.

    Sağ kolda bıçak gibi ağrı ile beraber bazı belirtilerde ortaya çıkabilir. Bu ağrı aynı zamanda çift taraflı olabilir. Yeni hem sağ, hem de sol kolda görülebilir. Ağrı ile beraber; kolda uyuşma, kolda karıncalaşma, kolun hızlı yorulması ve üşümesi gibi belirtilerde kendisini gösterebilmektedir. Yine kol ağrısının nedeni bağlı olarak başka belirtilerde gözlenebilmektedir. Örneğin boyun fıtığından kaynaklanan bir kol ağrısı söz konusu ise; kolda ağrının dışında boyun fıtığının diğer belirtileri de gözlenecektir. Yine kireçlenme, sinirsel anormallikler dibi durumlarda da farklı belirtiler ortaya çıkacaktır.

    Kol ağrısında belirtilere göre neden saptanmalıdır. Bunun için çeşitli teşhis yöntemleri uygulanmaktadır. Nedenin saptanması tedavi açısından oldukça önemlidir. Çünkü kol ağrılarında genelde koldan kaynaklanmayan nedenlerden dolayı ağrı hissedilmektedir. Bu nedenle neden saptanarak en kısa sürede ortadan kaldırılmaya çalışılmalıdır. Nedeni saptamak için; klinik muayene önemlidir. Klinik muayenenin dışında; radyografi, ultrasonografi, MR gibi yardımcı muayene teknikleri uygulanır. Bu muayene teknikleri ile özellikle omurlar ve kemikler ile ilişkili olan anormallikler saptanabilmektedir. Yine ağrının gidişatını belirlemek için bazı kan ve biyokimyasal testlerde yapılabilmektedir.

    Peki kolda bıçak gibi bir ağrı hissettiğinizde yapmanız gerekenlere ve tedavisine geçelim. İlk olarak sebep belirlenir ve ortadan kaldırılmaya çalışılır. Eğer sizin bir hatanız varsa; örneğin uyurken yanlış pozisyon vs. sizden bunu düzeltmeniz istenir. Ağır yük taşıma, aşırı spor ve egzersiz yapmaktan kaçınmanız gerekir. Fakat kolu yormayacak, hafif ve doğru egzersizler faydalıdır. Bu egzersizleri yapabilirsiniz. Nedene göre ilaç tedavisi ve cerrahi tedavi uygulanabilir. Kaslar ve sinirler ile ilgili problemlerde genelde ilaç tedavisi ve hafif egzersizler önerilir. Boyun fıtığı gibi durumlarda ise; eğer ilerlemiş bir vaka ise cerrahi yöntemler uygulanır. Yine fizik tedavi de uygulanabilir. Neden ortadan kaldırıldığı takdirde ağrıda kısa sürede geçmektedir.


    Sağ Kol Ağrısı
#11.04.2012 19:17 0 0 0