Kirpi Eti Yenir mi?

Son güncelleme: 16.04.2012 19:48
  • kirpi yenirmi - kirpi eti harammıdır - eti yenmeyen hayvanlarSoru;
    Kirpi eti yenilebilir mi , bu konuda ki dini hüküm nedir bilgi verir misiniz?

    Cevap:

    Yaratılışı iğrenç ve vahşi olan hayvanların etleri haramdır ve bu nedenle de etleri yenmez: Bunlar kara sinek, sivrisinek, köstebek, kirpi, Fare, yaban faresi, akrep, yılan, kene, kurbağa, kara ve deniz kaplumbağası, arı, bit, pire gibi hayvanların yenmesi caiz değildir.

    Nemletü'l-Ensârî anlatıyor:

    "İbnu Ömer (ra)'e kirpiden sorulmuştu. Cevap olarak şu ayeti okumuştur.

    "(Ey Muhammed) de ki: "Bana vahyolunanda leş, akıtılmış kan, domuz eti -ki pistir- ve günah işlenerek Allah'tan başkası adına kesilen hayvandan başkasını yemenin haram olduğuna dair bir emir bulamıyorum. Fakat darda kalan, başkasının payına el uzatmamak ve zaruret miktarını aşmamak üzere bunlardan da yiyebilir. Doğrusu Rabbim bağışlar ve merhamet eder." (En'am, 6/146).

    Ancak, İbnu Ömer (ra)'ın yanında bulunan bir yaşlı zat dedi ki: "Ben Ebû Hüreyre (radıyallahu anh)'yi dinledim, demişti ki: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm)' ın yanında kirpinin zikri geçmişti:

    "O habislerden bir habistir (eti) yenmez." buyurdular."

    Bunun üzerine İbnu Ömer (radıyallahu anhümâ): "Eğer bunu Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) söyledi ise, bu (kirpinin hükmü), biz bilmesek de O'nun dediği gibidir." dedi." (Ebû Dâvud, Et'ime 30)


    Bu hadisten yola çıkak kirpi konusunda iki görüş vardır.Bu görüşlerin birine göre kirpi eti haramdır. Ebû Hanîfe ve Ahmed İbnu Hanbel bu görüştedir,yani Hanefi ve Hanbeli mezhebine göre.Hanefi ve Hanbeli mezhebi Zikredilen bu hadiste kirpinin "habis" olarak görülmesini esas almışlardır.

    Diğer İkinci görüşe göre ise kirpi eti helaldir. İmam Mâlik ve İbnu Ebî Leyla bu görüştedirler."Yani Şafiler ve Hanefiler Kirpi etinin yenilebileceği hükmüne varmışlardır.

    alıntı
#16.04.2012 19:48 0 0 0