Kalp için bel çevresi sınırını aşmayın

Son güncelleme: 15.01.2007 15:29

  • Kadınlarda bel çevresi en fazla 88 cm olmalı

    Özellikle kadınlarda çok fazla görüldüğüne dikkat çekilen obezite ve metabolik sendrom, yılda 200 bin kişinin ölümüne neden olan önlenebilir kalp-damar hastalıklarına zemin hazırlıyor.

    Universal Hospital Kadıköy'de kardiyolog olarak görev yapan Doç. Dr. Metin Gürsürer, kalp-damar hastalıklarının bir işareti olan bel çevresi sınırının kadınlarda ve erkeklerde farklılık gösterdiğini söyledi.

    Gürsürer, "kadınlarda bel çevresi en fazla 88 cm., erkeklerde 102 cm. olmalı. Irklara göre bu ölçüm değerlerinin farklılık gösterdiği de unutulmamalı" dedi.

    Doç. Dr. Metin Gürsürer, obezite ve metabolik sendromda, hastanın hiçbir şikayeti yokken kalp krizi geçirebildiğini vurguladı:

    "Sınır değerlerinin üzerindeki bel çevresiyle birlikte metobolik sendrom denilen glikoz intoleransı, yüksek trigliserid, kötü huylu kolesterol olan LDL'nin yükselmesi, iyi huylu kolesterol HDL'nin düşüklüğü ve hipertansiyon varsa, kişi kalp krizi geçirme riski taşıyordur.

    Bel çevresi sınırının tespiti ileri yaşlar için olduğu kadar gençler için de geçerlidir. Ancak 40 yaş ve üzerinde kalp krizi geçirme tehlikesi daha fazladır."

    Spor aktiviteleri ve günde bir saat yürüyüş

    Doç. Dr. Metin Gürsürer, her yıl 140 bin kişinin yakalandığı kalp damar hastalığına karşı alınacak önlemlerle ilgili de bilgi verdi:

    "Bel çevresi değerleri 88 cm. ve 102 cm.in üzerinde olanlar, vakit kaybetmeden kolesterol, tansiyon ve şeker tetkiklerini yaptırmalılar.

    Yeni neslin, kalp-damar hastalığına, kalp krizlerine yol açan obezite ve metabolik sendromdan korunması için çocukluk çağından itibaren sağlıklı beslenmesine özen gösterilmeli. Spor aktiviteleri ve günde bir saat yürüyüş yapılmalı."
#15.01.2007 10:35 0 0 0
  • Teşekkürler Ellerine Sağlık
#15.01.2007 15:29 0 0 0