ÇAyın damarların iç tabakasının (endotel) fonksiyonunu düzelttiği ortaya çıktı

Berlin Üniversitesi'nden, Mairo Lorenz ve arkadaşlarının European Heart Journal'ın son sayısında yayınlanacak çalışmalarında, çayın damarların iç tabakasının (endotel) fonksiyonunu düzelttiği ortaya çıktı.

Bir grup gönüllü üzerinde yapılan çalışmalarda çaya süt katılmasının çayın bu önemli koruyucu etkisini ortadan kaldırdığı anlaşıldı.

Araştırmacılar, çalışmaya katılan gönüllülerde kol atar damarında 500 ml taze çay içilmesinden 2 saat sonra yüksek rezolüsyonlu damar ultrasonu kullanarak damarlarda ortaya çıkan akıma bağlı çap genişlemesini inceledi ve aynı ölçümler aynı ölçüde çaya yüzde 10 süt katılarak tekrarlandı. Damarlarda olan genişlemenin sütsüz içilen çayda anlamlı olarak daha fazla olduğu ortaya çıktı.

Daha önce deneysel olarak yapılan ve aynı sonuçları ortaya çıkaran çalışmalar da, çayın damarları koruyucu etkisini bilimsel olarak göstermiş bulunuyor.

Araştırmacılar, İngiltere gibi damar sertliğinin ve çay tüketiminin yüksek olduğu ülkelerde çayın koruyucu etkisinin olmamasını çaya katılan süt ile açıklıyor.

Araştırmacılar, siyah ve yeşil çay arasında bir fark olup olmadığını incelemeye devam ettiklerini belirtiyorlar. Yeşil çay içinde catechin oranın daha yüksek olduğu ve catechinin damarları koruyucu etkisi bilimsel olarak daha önce ortaya konulmuştu.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 545
favori
like
share
casper Tarih: 16.01.2007 09:53
Yemekten sonra içme

ÇAYKOLİKLER dikkat. Yemekten sonra içilen çay ve kahve, kansızlığa yol açıyor. Beslenme uzmanlarına göre kafein, vücudun demir almasına ve hemoglobin üretmesine engel oluyor. Alyuvarların ana maddesi olan hemoglobin eksikliği, kansızlık nedeni. Kansızlık sonucu ortaya çıkan yorgunluk ve stres, diğer organları da etkiliyor. Uzmanlar, "Çay ya da kahveyi yemekten 2-3 saat sonra için" diyor.
casper Tarih: 16.01.2007 09:51
hay aksi bende çaydan nefret ederim :79:
SU-PERISI Tarih: 15.01.2007 20:04
paylaşımların için teşekkürler özlemciğim eline saglık