İlkbahar Mevsimi Özellikleri

Son güncelleme: 18.04.2012 20:32
  • ilkbahar mevsiminin özellikleri - ilkbahar nedir - ilkbahar mevsimi - mevsimler


    noimage


    İlkbahar soğuk mevsim olan kış ile sıcak mevsim arasındaki yazın arasında kalan mevsimdir.İlkbahar kuzey yarım kürede mart ve haziran aralığına denk gelmektedir.

    Soğuk kış günlerinin bittiği anlamına gelen ilkbahar; karların eridiği, çiçeklerin açtığı, ağaçların yeşerdiği ve güneşin kendini daha çok hissettirdiği bir mevsimdir. Bumevsimde tomurcuklanan dallar adeta baharı müjdelerler. Sonbahar ne kadar hüznün mevsimi olarak biliniyorsa ilkbahar da o kadar aşkın mevsimi olarak bilinmeli; doğayla güneşin aşkı. Bir uyanıştır ilkbahar. Doğanın kış uykusundan uyanması diyebiliriz buna. Diriliştir ilkbahar. Renk renk çiçeklerin hayat bulduğu bir diriliştir.

    Uzun lafın kısası; ilkbahar kışın vermiş olduğu rehaveti üzerimizden atmanın engüzel ve kolay yoludur.

    Türkiye’de ve Kuzey Yarım Küre’de ilkbaharın başlangıcı olarak kabul edilen 21 Mart günü aynı zamanda baharın gelişini, doğanın tekrar dirilişini simgeleyen Nevruz kutlamalarının da habercisidir. Nevruzun kelime anlamını merak edenler için; Nevruz, Farsça’da ’’ Yeni Gün - Günışığı ’’ anlamına gelir. Baharın gelişi ’’ 12 Hayvanlı Takvim ’’ , Melikşah’ın ’’ Celali Takvimi ’’nde ve Divânü Lügati’t-Türk’de hem baharın gelişi hem deyeni yılın başlangıcı olarak belirtimiştir.
    2010’da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda alınan bir karara göre 3000 yıldır kutlanan, Pers Kökenli bu bayram tüm dünyada kabul gören evrensel bir bayram olmayı başarmıştır. Baharın dili, dini, ırkı olmadığını tüm dünyaya kabul ettirdikleri için Birleşmiş Milletlere bir teşekkür etmeliyiz sanırım .
#18.04.2012 20:32 0 0 0