34 Haftalık Gebelik

Son güncelleme: 26.04.2012 16:19
  • 34 haftalık gebelikte dikkat edilmesi gerekenler - 34 haftalık bebek gelişimi - 34 haftalık bebek

    Ağırlaşan ve büyüyen rahim nedeni ile oluşan kasık ağrısı, bel ağrısı, mide yanması, bacaklarda şişlik gibi şikayetlere artan kilolar nedeni ile hareket etmekte zorlanma, uykusuzluk da eklenmiştir. Buna rağmen tamamen hareket kısıtlamak özel durumlar dışında (çoğul gebelik, erken doğum tehdidi gibi) önerilmez. Hafif yürüyüşler ve mümkün ise yüzme kendini daha iyi hissetmeyi sağlayabilir. Yatmaya yakın saatlerde yemek yenmemesi, kafeinli içeceklerden kaçınılması ve ılık bir duş alınması kaliteli bir uyku uyumaya yardımcı olabilir.
    Bebeğin başından poposuna olan uzunluğu yaklaşık 31 cm'e, toplam uzunluğu 45 cm'e ulaşmıştır. Ağırlığı ortalama 2100 gram'dır. Bu hafta itibari ile bebeğin hızlı kilo alma dönemi başlamıştır. 3. trimester başından itibaren (28. hafta) haftada yaklaşık 100 gram alan bebek artık haftada 200-250 gram alacaktır. Yeri daralan bebek doğum öncesi duruşunu almaya başlamıştır. Boyun öne doğru bükülmüş, çene göğüs kafesine yaslanmıştır. Bacaklar bağdaş kurar gibi dizlerden bükülmüş, dizler iyice karına doğru çekilmiştir. Kollar da dirseklerden bükülmüştür. Bu duruşa 'fleksiyon postürü' denir. Bebek sıklıkla sırtını annenin sol tarafına dayamıştır. Erkek bebeklerin testisleri tamamen skrotum (testis torbaları) içerisine inmiştir.

    Uzman Sorusu:

    İkiz gebelik taşıyorum. Diğer anne adaylarına göre risklerim neler?
    Hamileliğin riskleri rahim içindeki bebek sayısı ile doğru orantılı olarak artmaktadır. Günümüzde tüp bebek uygulamalarının artması ile çoğul gebelik taşıyan anne adaylarının sayıları da artmaktadır. Bu anne adayları daha yakından takip edilmekte, takip sıklıkları normal seyrinde tekil gebeliklere göre daha sık olmaktadır. Çoğul gebeliklerde;

    - Hamileliğin ilk 3 ayında görülen bulantı kusmalar daha sık ve daha şiddetli görülmektedir.
    - Hamileliğin ilk 3 ayında daha yüksek oranda görülen düşük tehdidi çoğul gebeliklerde rahim içerisindeki bebek sayısı ile doğru orantılı artmaktadır.
    - Hamileliğin erken dönemlerinde ve son dönemlerde daha sık görülen halsizlik ve yorgunluk daha sık ve daha şiddetli olmaktadır. Bunun ana nedeni çoğul gebelik taşıyan anne adaylarında hamileliğe bağlı oluşan kansızlığın daha şiddetli görünmesidir.
    - Tek gebeliklerde beklenen hamilelik süresi 40 hafta üzerinden hesaplanırken ikiz gebeliklerde bu süre 37 hafta, üçüz gebeliklerde 33 hafta olarak hesaplanma eğilimindedir. Yani çoğul gebeliklerde erken doğum riski daha yüksektir. Bunun nedeni de rahmin taşıyabileceğinden daha fazla yükü taşımaya çalışması ile açıklanabilir. Bu nedenle çoğul gebelik taşıyan anne adayları 3. trimester başından itibaren (28. hafta) aktivitelerini kısıtlamaları açısından uyarılırlar.
    - Plasenta previa (bebeğin eşinin (plasenta) rahim ağzını kapatması) ihtimali çoğul gebeliklerde artmıştır.
    - Anne adayının besin ihtiyacı tek gebeliklere göre artmaktadır.
    - Annenin sezeryan ihtimali artmıştır. Üçüz ve daha fazla bebek taşıyan hamileliklerde kesin doğum şekli sezeryan iken ikiz gebeliklerde yaklaşım farklı olabilmektedir. Bazı doktorlar tarafından ikiz gebeliklerde sezeryan doğumu tercih ederken, bazı doktorlar bebekleri duruşları uygun ise (bebklerin ikisi de baş geliş ise) normal doğumu tercih etmektedir.
    - Anne adaylarında gebeliğe bağlı şeker hastalığı ve gebelik zehirlenmesi (preeklampsi) ihtimali artmıştır.
    - Doğum sonrası kanama riski artmıştır. Rahim bir kas kütlesidir, doğum sonrasında kanamayı kasılarak durdurmaktadır. Hamilelik boyunca normalde taşıyabileceğinden daha büyük bir hacim taşımaya gayret eden rahim doğum sonrasında kasılmakta zorlanabilir. Bu durumda anne adayları daha fazla miktarda kan kaybedebilir.

    Hamileliğin erken dönemlerinde hiç gelmeyecekmiş gibi gelen doğum zamanının yaklaşması ile özellikle ilk hamileliğiniz ise bir miktar stres yaratabilir. Endişe yaratan konuların doktorla paylaşılması, sorulara cevap bulunmasını ve rahatlamanızı sa''layabilir.
    Doğumu haber vereceğiniz yakınlarınızı cep telefonunuzda ve mail listenizde gruplayın. Bebeğiniz doğduktan sonra, bunu yapmış olmanız işinizi kolaylaştıracaktır.

#26.04.2012 16:19 0 0 0