Evde Bakım Hizmeti ve Ücreti

Son güncelleme: 27.04.2012 11:00
  • yaşlılara bakım parası - bakım parası nasıl alınır - yaşlı bakım parasıEvde bakıma muhtaç olan yatalak hasta, yaşlı veya özürlü vatandaşların ailelerine ve bakmakla yükümlü yakınlarına verilen evde bakım aylığı uygulaması vatandaşların yüzünü güldürüyor. Ancak 2012 Ocak evde bakım aylığı yatan illerin sayısı şuan az. Ödemelerin en zaman yapılacağı hakkında bir açıklama yok. Evde bakım aylığı sorgulama bakıma muhtaç yakınları olan vatandaşların şartları taşıyorlarsa ilgili belgeler ile başvurarak evde bakım aylığı 2012 yılı itibariyle yararlanmasının mümkün olup olmadığını anlıyor.

    Evde bakım ücreti bakıma muhtaç özürlülere destek olmak amacı ile aile ve sosyal politikalar bakanlığı ve Sağlık bakanlığı işbirliği ile yürütülen bir hizmettir. Evde yaşlı bakım maaşı da aynı şekilde yaşlı hastalarına evde bakan ailelere destek olarak verilen ödenektir. Evde bakım maaşı hasta ve özürlü yakınları olanlar için Sağlık Bakanlığı tarafından son yıllarda yürürlüğe giren ve vatandaşların yoğun takdirini kazanan bir uygulamadır.

    Özürlü evde bakım parası kendisine kim bakıyorsa ona verilmektedir. Bakım parası alma şartları arasında hasta ile bakan kişi arasında kan bağı olması ve aynı evde ikamet etmeleri gibi şartlar vardır. Muhtaçlık aylığı için geçerli olan koşullar burada da geçerlidir. Evde bakım maaşı hizmetinden faydalanmak için sosyal hizmetler il müdürlüğüne başvurmak gerekiyor. 2012 Ocak evde bakım aylığı konusunda bu kurumdan bir açıklama henüz gelmedi. Evde bakım parası için başvuran kişinin adresine sosyal hizmetlerden bir ekip gelerek incelemeler yapmaktadır. Evde bakım ücreti sorgulama bu incelemenin ardından bakım parası alıp alamayacağını öğrenmenizi sağlar. Evde bakım ücreti 2012 yılı için artış görmedi henüz. Evde bakım aylığı asgari ücret miktarına denktir. Fakat bakıma muhtaç kişinin herhangi bir bakım merkezinde hizmet görmesi gerekiyorsa asgari ücretin iki katı maaş alır.
    Evde bakım aylığı için istenen belgeler:

    Başvuruda, bakıma muhtaç özürlüden, ailesinden veya yasal temsilcisinden aşağıdaki belgeler istenir.

    1. Sağlık Kurulu Raporu,

    2. Vukuatlı nüfus kayıt örneği,

    3. İkametgâh belgesi,(Çocuk ve bakan kişi)

    4. Çocuk için 2 adet vesikalık fotoğraf

    5. SSK - Emekli Sandığı - Bağ-Kur kurumlarından alınacak gelir beyanı bilgileri

    6. Anne-Baba boşanmış ise; boşandığına dair mahkeme kararı.

    7. Bakımı yapacak kişinin dilekçesi ve engellinin vasisi varsa, vesayete ve vasi atanmasına ilişkin mahkeme kararı

    8. Tapudan alınacak eşler adına ev kayıt bilgileri

    9. Varsa öğrenim durumunu gösteren belge sureti.
    Evde Bakım Hizmetleri

    Evde bakım parası dışında evde bakıma muhtaç olan kişilere sağlık personeli, sağlık cihazları ve diğer konularda da destek olunmaktadır. Hemşire bakımından tıbbi cihaz ve yatak verilmesine kadar geniş bir alanda hizmet sunulmaktadır. Solunum cihazı ve solunum terapisi, sağlık destek personeli bulundurulması alanlarında hizmetler bulunmaktadır.

    Bu hizmetler kapsamında evde doktor, hemşire, sağlık destek personeli, rehabilitasyon, tıbbi cihaz, yoğun bakım, sağlık eğitimleri gibi alanlarda hizmetler sunulmaktadır.

    Evde Sağlık Bakımı Hizmetlerinden Kimler Faydalanabilir?

    Evde bakım hizmeti kimler için geçerlidir? Evde bakım hizmetini kimler alabilir? Kimler evde bakım hizmeti görebilir? ameliyat sonrası bakım gereksinimi olanlar, uzun süreli bakıma ihtiyacı olan hasta ve yaşlılar, yeni doğum yapan anneler, tedavisi evde de sürdürülebilecek hastalar, kısa süreli hemşirelik hizmetlerine gereksinim duyanlar, aşılama ve laboratuar tetkikleri gibi hizmetleri evinde veya işyerinde almak isteyenler gibi kimseler evde bakım hizmetlerinden faydalanmaktadır.

#27.04.2012 11:00 0 0 0