Çocuklara Muhammed İsmi Koymak

Son güncelleme: 28.05.2007 20:25
  • * ÇOCUKLARA MUHAMMED İSMİ VERMEK *

    Yeni doğan çocuğa kısa bir süre içinde güzel bir isim koymak anne ve babaların en önemli görevlerindendir.Çocuğa konulan isim hem budünyada hemde ahirette geçerlidir.Rasulullah sadece çocukların değil, büyük insanların ismiyle dahi ilgilenmiştir.Kötü bulduğu bazı isimleri değiştirme yoluna gitmiştir.Yine konulması gereken güzel isimler hakkında bilgiler vermiş, zaman zaman bizzat kendileri çocuklara isimler vermiştir.Rasulullah güzel isim koymanın önemini şöyle açıklıyor:
    * Sizler kıyamet günü isimlerinizle ve babalarınızın isimleriyle çağrılacaksınız. Öyleyse isimlerinizi güzel yapın *
    Bu çağırma işlemini Alalhın görevlendirdiği bir melek Allahın izniyle yapacaktır.Hiç kimse kıyamet günü Allahın hoşlanmayacağı isimle Onun karşısına çıkmak istemez.Öyleyse kötü olan isimlerin çocuklara verilmemesi gerekir.Rasulullahın isim konusundaki hassasiyetini daha iyi anlamak için şu hadisi şerifi de görmek lazım. Yahya bin Said anlatıyor:
    * Hz. Peygamber bol sütlü bir deve hakkında:
    - Bunu kim sağacak? diye sordu.Bir adam ayağa kalkmıştı ki, Rasulullah adama:
    - İsmin ne? diye sordu.Adam:
    - Mürre acı diyince ona
    - Otur dedi.Hz. Peygamber tekrar:
    - Bunu kim sağacak? diye sordu.Bir başkası ayağa kalktı, ben sağacağım diyecekti. Hz. Peygamber ona da:
    - İsmin ne? diye sordu.Adam:
    - Harb diyince, ona da:
    - Otur dedi. Rasulullah :
    - Bu deveyi bize kim sağacak? diye sormaya devam etti.Bir adam daha kalktı.Ona da ismini sordu.O da
    - Yaiş yaşıyor cevabını alınca ona
    - Sen sağ dedi *
    Rasulullahın açıklamalarına göre en güzel isim olarak adlandırılanlardan bazıları şunlardır: Erkek ismi olarak, Abdullah, Abdurrahman, Muhammed, Peygamberlerin isimleri, Hasan, Hüseyin ve diğer İslam büyüklerinin isimleri tavsiye edilen isimlerdir.Kız isimleri olarak da, Aişe Ayşe, Fatıma, Zeyneb, Hatice, Cemile, Zehra gibi isimler güzeldir.Anne ve babalar, çocuklarına isim koyarken anlamsız, hoş olmayan isimlerden kaçınmalıdırlar.İslam dünyasında kullanılan ve anlamı güzel olan isimlere yönelmelidirler. Bu gün her dinin kendine has bir takım isimleri vardır.Müslüman olduğunu iddia eden anne ve babalar da çocuklarının isimlerini bu doğrultuda vermelidirler.İsim koymada dikkat edilmesi gereken bir diğer konuda, Halk arasında Kuranı Kerimden isim bulma cehaletidir. Anlamı olmayan yada anlam olarak kötüyü çağrıştıran bir takım isimlerle ilgili olarak Neden bu ismi koydun? denildiğin de verilen cevap Bu isim Kuran da var olmaktadır.Mesela, kızlar için kullanılmaya başlanan Aleyna Bizim üzerimize, Aleyke Senin üzerine, Kezban yalancı gibi isimler.Bu tür anlam ifade etmeyen isimlerden kaçınmak gerekir.

    Kaynak:
    * İslam Terbiyesi
    * Ebu Davud, Edeb 69
    * Muvatta, İstizan 24
    * Kuran ve Sünnet Işığında Evlilik ve Mahremiyet
#18.01.2007 08:16 0 0 0
  • Ben bu konuda sadece sevdiğim isimleri yazacağım bilginiz olsun nedeninide belirticem inşallah..

    * HATİCE *
    Hz.Hatice Validemizden dolayı..
    Bu sualin cevabını da, Hazreti Âişe Validemizin hazır bulundugu bir mecliste cereyan eden şu hatırada bulmak mümkündür.Fahri Kâinat Efendimiz, bir aile sohbetinde, Hazreti Hatîce Validemizi uzun uzun yâdetmiş bazı hatıraları yeniden anlatarak, geçmiş günlerini dile getirmişti.
    Hazret-i Âişe Validemiz:
    - Yâ Resûlâllah, senelerce evvel ölüp gitmiş olan bir yaşlı kadını, bu kadar hatırlayıp yâdetmekte ne fayda var? Allahü Zülcelâl, size, Ondan daha genç ve güzelini ihsan etmiş agzında dişi bile kalmamış bir ihtiyare yerine daha gencini vermiştir dedi.Âişe Validemizin bu sözlerine karşı Resûlüllah Hazretlerinin, Hz. Hatîce Validemizi niçin unutmadıgını bildiren şu cevaplarını, dikkat ve ibretle okumaktayız:
    - Yâ Âişe! Seneler geçtigi halde Hatîceyi unutmayışım, Onun dış güzelliginden degildir.
    Herkes beni red ve inkâr ettigi zaman, Hatîce bana inandı ve tasdik etti. Etrafımdakiler bana, yalancısın, dedigi zaman Hatîce bana, dogru söylüyorsun, asla çekinme, dedi. İnsanlar benden bir pulu esirgedigi zaman,Hatîce,bütün servetini önüme sürerek bunların hepsi emrindedir,istedigin kadar harcayabilirsin, dedi.Dünyada yalnız kaldıgım günlerde,Hatîce, benden asla geri kalmadı bunların hepsi geçicidir, üzülme, ileride bu güçlükleri kolaylıklar takip edecektir, dedi.İşte ben, Hatîceyi, bu fedakârlıkları için unutmuyorum Hz. Hatîceyi seneler geçtigi halde unutturmayan meziyetleri..

    * SÜMEYYE *
    Hz.Sümeyye [r.a] dolayıdır..
    Zaten zayıf ve biçare olan aile toparlanarak götürüldü sıcak çöle.Her birini diğerinden biraz öteye bağladılar.Sıcaktı.Sümeyyenin işkencedeki nasibi, gergiydi.Sırt üstü yatırdılar.İki kolunu ve bacağını iplerle gerdiler.Başladılar kollarından ve bacaklarından çekmeye.Bu sırada az ilerisinde oğluna ve eşine kırbaçlarla vurmaya çoktan başlamışlardı.Ebu Cehil her bir santim ayırışında gergiyi soruyordu vazgeçiyor musundiye.Tek cevap çıkıyordu La ilahe illallah Muhammedün Rasulullah.Sağ kolunu söktüler.Kolunu mafsalından ayırdılar. Bunları tek evlatları Ammar da seyrediyordu.Ağlamaktan ıslanmıştı üzerindeki gömlek.Şoktaydı herkes.Acıya dayanmak mümkün değildi.Tamam çözün, imanını inkâr edecek dediler.O yine kelimei tevhid getirdi.Sonra gergiye yeniden aldılar ve sol kolu da söküldü.İki omuzdan sökülmenin maddi ızdırabı içinde kıvranan Sümeyyeyi büyük bir yılışıkla seyreden Ebu Cehil hadi bakalım şimdi de mi vazgeçmeyeceksin dediğinde, acıyla haykıran Sümeyye şunları söyledi.La ilahe illallah Muhammedün Rasulullah. Allah belanı versin, hain! ..
    Şok olan Ebu Cehil, hançerini çıkardı ve sapladı Sümeyyenin vücuduna...Ve ilk İslam kanı orada aktı.İlk şehide orada verildi. İlk cennet yolcusu bir kadın oldu. Kâfirin zulmü ebter soyu kesik kalmaya mahkumdur.Çünki Sümeyye evet dememiştir ona.Şehidler hep derler Ya Rabbi binlerce can ver bize ve biz binlerce kez onu senin yolunca verelim diye.Ne bir pişmanlık, ne vazgeçiş. Sözüne sadık kalmak bu olsa gerek.

    * HAMZA *
    Hz.Hamza[r.a] Dolayı..
    Onu hakkında fazla birşey demeye gerek yok.Sadece şunu bilmek yeter.O islamın kılıcı şehit edildiğinde kendisine kefen bulunamadı.Örtüyü yüzüne örttüklerinde bacakları açıkta kalıyordu.Daha sonra ise yüzünü örttüler bacaklarını otlarla örterek defnettiler.İşte bu Hz. Hamza islama büyük hizmetler yapan Hamza..

    Benim fikrim bu kadar kardeşlerim..
#18.01.2007 08:17 0 0 0
  • yazıların her zaman güzel anlamlı ve öğretici oluyor
    ellerine sağlık arkadaşım
    yüreğinden Allah(c.c)sevgisi eksik olmasın
    sağlıcakla kal
#18.01.2007 08:56 0 0 0
  • abi yine döktürmüşsün çok güzel en sevdigim saygı duydugum isimlerden biridir hamzaa
#18.01.2007 21:14 0 0 0
  • paylaşım için sağol kardeşim çok önemli konulşara değiniyorsun
#20.01.2007 23:35 0 0 0
  • sagol, güzel konuya deginmissin.

    Simdi ise günümüzde ne yazikki anlamsiz isimler var: bora, gora, tövbe tövbe

    yada kizlardan melis, melis(s)a.
#09.04.2007 20:45 0 0 0
  • emegine saglik kardesim guzel bilgiler ama aleyna ismi konusunda kafam karisti bu ismi koymamak mi lazim?Bir anLami var ama isim olarak anlamsiz mi oluyor?
#13.04.2007 02:32 0 0 0
  • S.A Kardeşim..
    Aleyna : Bir isim değildir Kuran-ı Kerimde BİZİM ÜZERİMİZE manasına gelen bir cümlenin içinde kullanılmıştır.[vema aleyna]
    Bunu cümleden alıp ne anlama geldiğini anlamak zordur.
    Ama müslümanlar bu ismi kullanırken Yasin deki anlamına yakın olarak kullanmaktadırlar. Yani :
    Bu çocuk bizim üzerimize Allahın bir ihsanıdır.
    manasında kullanmaktadır Umarım anlatabilmişizdir.
#13.04.2007 10:18 0 0 0
  • tesekur ederim KONAMI bilgiler icin aleyna yi cogu kez anlamsiz diye duydum aslinda YASIN deki anlamiyla kullanildiginda cok guzel bir manasi var.ama yine bu bolumde bir kardesim aleyna isimli bir konu basligi acmis orda denizkizi kardesim soyle bir bilgi vermis aleyna nin anlami icin

    Aleyna: selam anlamında, kuran'da yasin suresinde geçen bir kelime

    ALEYNA : Esenlik ve güzelliklere sahip, esenlik içinde olan

    tam olarak bunu soyleyebilirmiyiz?
#15.04.2007 15:16 0 0 0
  • slm arkadaslar yine cok güzel bir konu okurken kendimi tutamadim gözlerim yasardi böyle bu gibi seylerde kendimiz icin bir hisse cikartalim yani kisacasi ibret almak gerekir cok sagolun Allah razi olsun arkadasimizdan
#28.05.2007 20:25 0 0 0