Göz kanlanması enfeksiyon işareti olabilir

Son güncelleme: 19.01.2007 13:22
  • Her yıl doktora giden 50 kişiden bir Konjonktivitten yakınıyor. Konjonktivitten gözün beyaz tabakasının iltihaplanması olarak biliniyor

    Konjonktivite bakteriler, virüsler ya da alerji sebep oluyor. Bakterilerin sebep olduğu Konjonktivite genellikle kirli eller ve ortak kullanılan havlular sebep olurken, virüsün sebep olduğu iltihaplanma ise soğuk algınlığı, ya da çocukluk dönemi virüs hastalıkları ile ilişkili olarak ortaya çıkıyor. Alerjik Konjonktivit ise kozmetik ürünler, polenler ve kontakt lenslerden olabiliyor.
    Konjonktivitin en belirgin özelliğinin gözlerin kızarması olduğunu söyleyen Sema Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Aydın Yıldırım, göz yaşarması, göz kapaklarının sabahları yaşarması ve göz akı tabakasının şişmesi en önemli belirtiler. Göz kapaklarında yanma, yapışma ve de çapak oluşabilir Virüslerin sebep olduğu enfeksiyon sadece bir gözde rahatsızlığa sebep olabileceği gibi ikisinde de rahatsızlıklara sebep olabilir dedi.

    Göz temizliği çok önemli

    Tedavinin en önemli ayağını temizlik oluşturuyor. Yüz için kullanılan tüm havluların yüksek ısıda yıkanması, Konjonktiviti olan kişinin havluları asla kullanılmaması tavsiye ediliyor. Gözlerin kesinlikle ovuşturulamaması gerekiyor, aksi takdirde iltihabın diğer göze de bulaşabiliyor. Uzmanlar göz kapaklarındaki herhangi bir akıntı ya da çapağın ılık su ile yıkanması gerektiğini söylüyor.

    Başkasının makyaj malzemelerini kullanmayın

    Göz makyajı için kullanılan makyaj malzemelerinin de göz enfeksiyonlarına davetiye çıkardığını söyleyen Dr. Aydın Yıldırım asla bir başkasının makyaj malzemelerinin kullanılmaması gerektiğini söyledi. Konjonktivit olan bayanların da tüm makyaj malzemelerini atmalarını ve enfeksiyon geçtikten sonra yenilerini alıp kullanmalarını tavsiye etti.

    Kontakt lens kullananların göz temizliği konusunda daha dikkatli olmaları gerekiyor. Bu kişiler Konjonktivit geçiriyorsa lens takmayı bırakmalı.

    Bakteriyel konjonktiviti olan çocukları tedaviye başlayana kadar kreşe ya da okula göndermemekte yarar var. Viral konjonktiviti olan çocuklar genellikle bir kaç gün boyunca hastalığı bulaştırabiliyor. Çocuğunuzun diğer çocuklarla yakın temas içine girmesine engel olmaya çalışın.

    Konjonktivitin tedavisi iltihaplanmaya sebep olan etkenin teşhisi ile mümkün oluyor. Konjonktivit şayet alerjik etkenler sebep oluyorsa alerjiye karşı damlamalar kullanılırken, bakterilerin sebep olduğu iltihaplanmaya karşı antibiyotik ilaçlar öneriliyor. Konjonktivite virüsler sebep oluyorsa, buna karşı immün sistemini kuvvetlendirici doğal ilaçlar kullanmakta yarar var.
#19.01.2007 12:21 0 0 0
  • göz saglıgında temizlik ve hijyene dikkat edilmeli
#19.01.2007 13:22 0 0 0