Ev Yufkası Yapımı

Son güncelleme: 19.05.2012 12:40
  • yufka nasıl açılır - yufka yapımı - yufka açmanın püf noktaları - nasıl yufka açarsınız - böreklik yufka yapımı

    Evinizde yufka yapmak isterseniz, öncelikle yüksek randımanlı, sert buğdaydan bir un bulmanız gerekiyor. Baklavalık böreklik un gayet uygun ama ekmek yapılan undan kullanmayın. Şimdi 1 kilo unun içine 50 gr. tuz ekliyorsunuz ve su ile yoğurmaya başlıyorsunuz. Kıvam ne çok cıvık, ne çok sert. Sonra bu hamurdan 10 cm. lik bezeler yapıp, yukarıdaki resimde görüldüğü gibi bol unun içinde istifliyorsunuz. Bu un hamurda kullanılan un değil, normal bir un. Yalnız bu 10 cm lik bezelerden yaklaşık 60 cm lik bir yufka çıkıyor. Evde o kadar büyük saç kullanamayabilirsiniz. O yüzden pişireceğiniz sacı düşünüp, ona göre bezeler hazırlamak gerekebilir.


    Mayalandırma yapılmadan, hemen oklava ile açma aşamasına geçiliyor. Hamurun açılırken cıvımaması için serinliğini muhafaza eden mermer yada granit bir tezgahta çalışmak gerek. Açarken bezenin merkezinden kenarlara doğru açmak lazım yoksa yamuk bir yufkanız olur. Üstad'ın karısı ve oğlu ilk açma işlemini yapıyor, inceltip son haline getirmeyle de kendisi ilgileniyor. Maharet ince açıp, kenarları hamurlu bırakmamak.


    Sacınızı kısık bir ateşin üzerine oturtun, ısınınca açtığınız ilk yufkayı koyun, o pişerken hemen 2. yufkayı 1. yufkanın üzerine koyun ve alt üst edin. O da pişerken hemen üçüncü yufkayı üste koyun ve tekrar alt üst edip, en son koyduğunuzu pişirmeye başlayın. İşte bu püf noktası oluyor. Yufkaların her zaman tek tarafı pişiyor. Hepsini bu şekilde yapıp bitirin ve tazgahın üzerine koyup , üzerine temiz bir naylonla örtün.

    Yufkalar pişerken acele etmek gerektiğinden açma işleminin hepsini ya bir anda bitirip arka arkaya pişirin yada teker teker pişirip daha sonra üst üste koyun.

    Şimdi ikinci püf noktasına geliyoruz. Yufkalar saçta piştikten sonra biraz sertçe ve tuzlu oluyorlar. Bunun için yufkanın sığacağı çapta bir kaba su doldurun ve yufkaları teker teker sadece bir yüzü ıslanacak şekilde bu kaba sokun. Dikkat eğer iki yüzü ıslanırsa erir. Tekrar üst üste koyun ve üzerini temiz bir naylonla örtüp kullanmak için bekletin.

    Yufkalar bu şekilde 2 gün tazeliklerini koruyorlar.

#19.05.2012 12:40 0 0 0