Vejetaryenlerde kanser riski daha az

Son güncelleme: 25.01.2007 15:16
  • Bol sebze ve meyve tüketen kişilerin akciğer, bağırsak, göğüs, rahim ağzı, nefes borusu, ağız boşluğu, mide, mesane, pankreas ve yumurtalık kanserine yakalanma olasılıkları azalıyor.

    Kocaeli Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şube Müdürü Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Berna Ayakta Şerifi, ''Araştırmalar, vejetaryenlerin etçil beslenenlere oranla kansere yakalanma riskinin daha az olduğunu göstermektedir'' dedi.

    Şerifi, bol sebze ve meyve yiyen kişilerin akciğer, bağırsak, göğüs, rahim ağzı, nefes borusu, ağız boşluğu, mide, mesane, pankreas ve yumurtalık kanserine yakalanma olasılıklarının diğer kişilere oranla daha az olduğunu söyledi.

    Araştırmalara göre, her üç kanser hastasından birinin beslenme alışkanlığı nedeniyle kansere yakalandığını belirten Şerifi, fazla sebze ve meyve tüketiminin bağırsak kanserine yakalanma riskini yüzde 18, mide kanserine yakalanma riskini ise yüzde 28 azalttığını açıkladı.

    Dr. Şerifi, sebze, meyve, ekmek, makarna, şehriye, pirinç, tahıllar, posalı gıdaları fazlaca tüketen kadınların göğüs kanserine yakalanma olasılığının tüketmeyenlere oranla daha az olduğunu da anlattı:

    ''Araştırmalar, vejetaryenlerin etçil beslenenlere oranla kansere daha az yakalandığını göstermektedir. Bu, hiç et yememek anlamına gelmemelidir. Az miktarda yağsız et sağlıklı beslenmenin bir parçası olabilir.

    Vejetaryenlerin kanserden korunmalarının nedeni bol sebze ve meyve yemelerine bağlanabilir. Meyve ve sebzeler yüksek düzeyde antikansorojen içerikleriyle vücudun korunma mekanizmasını genetik bozulmalara karşı uyarıyor ve kanserojen etkiyi yavaşlatıyor.

    Meyve ve sebzece zengin besinlerle beslenen insanlar, akciğer, ağız, mide, bağırsak, rektum, göğüs, pankreas ve mesane gibi pek çok kansere karşı daha az risk taşımaktadır.''
#25.01.2007 10:29 0 0 0
  • ben yarı vejeteryan sayılırım ne güzel demi

    teşekkürler su perisi
#25.01.2007 15:16 0 0 0