Zeytinyağlı Yaprak Dolması

Son güncelleme: 25.08.2007 21:16
  • MALZEMELER
    yarım kilo pirinç (pilavlık olursa daha güzel olur.)
    1,5 kg soğan
    50 gr kuş üzümü (arzu edilirse)
    25 gr dolmalık fıstık (arzu edilirse)
    2 orta boy domates
    1 çorba kaşığı domates salçası
    1,5 tane limon suyu
    1 kg zeytinyağlık büyük yaprak
    2 su bardağı zeytinyağı
    1 yemek kaşığından az tuz
    1 yemek kaşığı toz şeker
    2 yemek kaşığı nane
    yarım bağ maydanoz(isteğe göre)
    1 çay kaşığı karabiber

    HAZIRLANIŞI
    Bir tencerede doğranmış soğanları yağ ile kavuruyoruz (soğan suyunu salıp çekene kadar). Fıstıkları ve yıkayıp, süzdürdüğümüz pirinçleri ilave edip 5-7 dakika kadar kavuruyoruz. Domatesleri rendeleyip (kabukları soyulduktan sonra)salçayla beraber kavrulmuş soğanlı-pirince ilave ediyoruz. 5 dakika daha kavurmaya devam ediyoruz. 1 limon suyunu ilave edip bütün baharatlarıda (şeker, tuz, nane, karabiber, maydanoz, üzüm) karışıma ilave edip ocağı söndürüyoruz. Bu karışımı harmanlayıp tencerenin ağzına bir kağıt havlu koyup 20 dakika dinlenmeye bırakıyoruz. Diğer taraftan yapraklarımızı bir gün önceden ıslatarak sarma için hazırlıyoruz. Bir başka tencereye de yaprakların saplarını kopartıp tencerenin altına koyup sapların üzerine 2-3 yaprak sarıp dinlenmiş olan malzemeyi sarmaya başlıyoruz. Sarma işlemi bitince dolmaları 2-3 yaprakla örtüyoruz. 1,5-2 su bardağı su, dolmalarımızın parlak görünmesi için) yarım çay bardağı kadar zeytinyağı, yarım Limon suyu ilave edip ocağa koyuyoruz. Kaynadıktan sonra ocağımızı kısık ateşte 40-45 dk. kadar pişiriyoruz. (Yaprağın cinsine göre süre uzayıp veya kısalabilir.)
#27.01.2007 12:54 0 0 0
  • wallahi laf olsun diye söylemiyorum ama superisinin sardığı yaprak sarmasından başkasını yemem ,

    kalem gibi hepsi aynı boyda ve hizada harika oluyor ,

    hani uzun zamandırda yemedik ama kendi bilir artık
#27.01.2007 13:01 0 0 0
  • istedinde yapmadıkmı casper
#27.01.2007 13:04 0 0 0
  • bakkk istiyorum işteeeee
#27.01.2007 13:32 0 0 0
  • bende acayip güzel yaparım bedevi yemiştir yaptığım sarmadan ona sorun bir
#30.05.2007 14:30 0 0 0
  • gercekten bir bucuk kilo soganmi kullaniyoruz
#30.05.2007 15:18 0 0 0
  • yenge sen garantiye almak icin 2 kiLo koy..
#30.05.2007 21:10 0 0 0
  • koymasina koyalimda bu soganlari kim soyup dogruyacak
    saka bi yana, gözüme epey cok geldi
#04.06.2007 14:55 0 0 0
  • @mollycan
    gercekten bir bucuk kilo soganmi kullaniyoruz
    tarifte biraz abartmışlar 1,5kg sogan fazla 5,6tane sogan yeterli gelir
#04.06.2007 18:19 0 0 0
  • tarif için teşekkürler
#26.07.2007 19:33 0 0 0
  • tarif için teşekkürler
#25.08.2007 21:16 0 0 0