Kereviz Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Kereviz Hakkında - Kereviz Faydaları - Kereviz Yetiştiriciliği

KEREVİZ

APIUM GRAVEOLENS L.

( Umbelliferae-fam.)

Bulunduğu Yerler: Ekseriya deniz kıyılarında, kumsal topraklarda, sulu bataklık yerlerde yetişir.

Yapısı: 1,5 m. kadar yüksek sapın içi boş, çok dallı iki yıllık otsu bir bitkidir. Kök kalın iğ şeklinde veya yumrudur. Yapraklar koyu yeşil, parlak, tüysü kesik dip yapraklar beş bölümlü, üç bölüm yaprakçıklı, gövde yaprakları üç bölümlüdür. Çiçekler yeşilimsi beyaz, çiçek demetleri bileşik sperlikte toplu haldedirler. Meyveoval uzunluğu çizgili, boz kahve rengindedir.

Kullanılan kısımlar: Bitkinin kök (yumru) leri kullanılır. Kökler ; eylül aralık aylarında çıkaırlır, kurutulmaz, nemli kumlar içersinde muhafaza edilir. Yapraklar, isteğe göre çiçek açma zamanında toplanır.

Kimyevi Terkibi: Kök glutamin, tirozin , manit, kolin, asparagin, nişasta, helme vs. ihtiva eder.

Hangi Hastalıklarda Kullanılır: İdrar sökücü ve iştah açıcı tesirdedir. Kereviz kökü halk tababetinde sıtma, mesane ve böbrek iltihaplarına, nikris, kurdeşen, iştahsızlık, mesane ve böbreklerde kum ve taş, cinsi iktidarsılık vs. de kullanılması tavsiye olunur. Meyveler mide ve bağırsak ağrıları, sıtma, bronş nezlesi, vs. de kullanılır.

Kullanılışı: Rendelenmiş kökten 2 çorba kaşığı 0,5 lt. suda 15 dk. kaynatılır. Günde 4 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı, limon suyu ile alınır.

Etiketler:
Beğeniler: 2
Favoriler: 1
İzlenmeler: 440
favori
like
share