Kestere - Solucan Otu

Son güncelleme: 02.08.2012 18:20
  • Kestere Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Kestere Hakkında - Kestere Faydaları - Kestere Yetiştiriciliği

    TIBBİ KESTERE, SOLUCAN OTU

    BETONICA OFFICINALISL. (STACHYS OFFICINALIS (L.) TREV.)

    (Labiatae-fam.)


    Bulunduğu Yerler: Memleketin her tarafındaçalılıklar arasında ve otlu yerlerde yetişir.

    Yapısı: Kök iğ şeklinde, dört köşeli sap 20-100cm. kadar yüksek, 2 şer yapraklı, basit, doğru çok yıllık otsu bir bitkidir. Yapraklar dişli, eşkenar yumurta biçiminde, dip tarafı kalp şeklinde, kıllı veya çıplak, saptaki yapraklar oturak( bitişik) dipteki yapraklar uzun saplı, sathı daha iri ve bir rozeti oluşturur. Çiçekler kırmızımtrak ve iki cinsiyetli, çiçek demeti sapın ucunda başak gibidir. Çiçekler 5 yapraklı, kaidesinde çıplak çanak bulunur. Kısa sivrice çanak yaprakları boru şeklindeki taç yapraklarının ortasına kadar ulaşırlar. Taç iki dudaklı kaynasıktır. 4 adet erkek organ bulunur. Meyve kuru, eş kenar dört kapsülden ibarettir. Bal vericidir.

    Kullanılan Kısımlar: saplar kullanılır. Saplar çiçek açma zamanında( haziran- eylül aylarında) toplanır. gölgede veya 40 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur. Kuru bitkinin sapları yeşil çiçekler kırmızımtrak, fena kokulu ve acı tattadır. Rutubet payı % 12 dir. Balya halinde paketlenir. Kuru ve havadar binalarda muhafaza edilir. Bitkinin kökleride kullanılır. Bunlar güz mevsiminde( eylül- kasım aylarında) topraktan çıkarılır, yıkandıktan sonra gölgede veya 45 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur. Kuru köklerin rengi koyu kahve ve acı tattadır. Rutubet payı % 8 dir. Balya halinde paketlenir. Kuru ve havadar binalarda muhafaza edilir.

    Kimyevi Terkibi: Toprak üstü kısımlar betonisin, strahitrin, turusin, kolin, acı maddeler, tanenler, nişasta, alkaloid eserleri vs. ihtiva eder, kökler henüz kesinleşmemiş maddeler ihtiva eder.

    Hangi Hastalıklarda Kullanılır: Bitki balgam söktürücü, antispastik, iştahı açar tesirdedir.

    Halk tababetinde nefes darlığı, bronşit, boğmaca, baş dönmesi, baş ağrısı, sara, mesane ve böbrek iltihabı, sarılık, rahim iltihabı vs. gibi yerlerde kullanılır.

    Haricen (taze bitki dövülerek) lapa halinde zehirli yılan sokmalarına, romatizma, cerahatlı yaralara kapanır. Son zamanlarda kökleri umumiyetle haşlanarak kansere karşı kullanılmaktadır.

    Kullanılışı: Saplardan bir çorba kaşığı 0,5 lt. kaynar suda 1 saat bekletilir. Günde 4 defa yemeklerden evvel alınır. Köklerden bir kahve kaşığı aynı miktar suda 10 dakika kaynatılır, aynı usulde içilir.

    noimagenoimage
#02.08.2012 18:20 0 0 0