Keten

Son güncelleme: 02.08.2012 18:21
  • Keten Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Keten Hakkında - Keten Faydaları - Keten Yetiştiriciliği

    KETEN ZEYREK

    LINUM USITATISSIMUM L.

    (Linaceae-fam.)


    Bulunduğu Yerler: Memleketin her tarafında kültür yetiştirilir.

    Yapısı: 1 m. kadar yükseklikte, tepe kısmında dallanan çıplak, silindirik gövdeli, bir yıllık otsu bir bitkidir. Yapraklar; bütün kenarlı, oturak ( bitişik), dar mızrak biçiminde, almaşık, uzunca 3 damarlıdır. Çiçekler düzgün , gökmavisi, seyrek, süpürgemsi, sap uçlarında toplu bulunur. Çanak 5 bölümden ibarettir. Taç 5 yapraklı ve kaideyle kaynaşık ayrıca 5 organlıdır. Meyve çok tohumludur. Haziran- temmuz aylarında çiçek açar.

    Kullanılan Kısımlar: Keten tohumları kullanılır. Tohumlar iyice olgunlaştıktan sonra biçilir. Gerekirse meyveler güneşte veya 40 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulup dövülür. Tohumlar yumurta biçiminde, yassı, parlak, açık kahve rengi ve kokusuzdur. Rutubet payı % 13 tür. Çuvallara doldurularak paketlenir.Kuru ve havadar binarda muhafaza edilir.

    Kimyevi Terkibi:%45 kadar(başlıca gliseridlerden linol, linolen ve izolinolen aisdleri ve oleinvs. Den ibarettir) keten yağı bulunur. Keten tohumu kabuklarında helme maddeleri, albüminler, karbonhidrat, organik aisdler, fermentler, provitamin A, vs. ihtiva eder. Bitkinin bütününde, genellikle yeşil durumda iken siyanogenin glikozidi, lanimarin (fermentlerin te siriyle çözülür ve siyanohidrat ayrılır.) Bundan dolayı keten tohumu , ev hayvanlarına yem olarak verilmemelidir.

    Hangi Hastalıklarda Kullanılır: Keten tohumu iltihaplanmaya karşı kullanılır. Hafif yumuşatıcı bir etkiye sahiptir. Öksürüğe nefes darlığına mesane ve böbreklerde iltihap ve taş , mide, bağırsak iltihapları ve ağrılarına karsıda kullanılır. Ayrıca mide ülserinde tedavi edici bir etkisi vardır.

    Keten tohumu Halk tababetinde şeker hastalığına, mide ekşimesine, ses kısıklığı, saman nezlesi idrar zorluğu, prostat iltihabı, yetersiz ve ağrılı hallerinde kanlı dışkı safra kesesi taşları, kabız, akciğer iltihabı gibi yerlerde kullanılır. Keten yağı, aynı miktarda yumurta akı ile karıştırılarak yanıklara öğütülmüş keten tohumu, çıban cerehatlı sivilce, romatizmalara ve şişkinliklere karşı lapa halinde kulanılır.

    Kullanılışı: 1 çorba kaşığı keten tohumu 400 gr. soğuk suda 1 saat bekletilir. Elde edilen sıvı günde 3 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır.


    noimagenoimagenoimage
#02.08.2012 18:21 0 0 0