Diş Neden Çürür

Son güncelleme: 27.08.2012 23:34
  • diş çürümesinin nedenleri - diş çürümesinin zararları - diş çürümesinin zararları - diş çürümesine neden olan bakteri - diş çürümesine bitkisel çözüm - diş çürümesine ne iyi gelir - diş çürümesi nasıl tedavi edilir - diş çürümesi nasıl engellenir - diş çürümesi nasıl oluşur geçer

    Dünyada milyonlarca kişinin yaşadığı bir problem olan diş çürümesi zamanında gerekli önlemler alınıp tedavi edilmezse daha ciddi sağlık sorunlarına yol açan ağrılı bir süreçtir.

    Diş çürümesi nedenleri arasında sayabileceğimiz başlıca neden diş yüzeyinde biriken bakterilerin zaman içinde diş üzerinde delikler açarak diş minesine zarar vermesidir. Çocukluk döneminde daha sık görülen diş çürümesi her yaşta insanın karşı karşıya kalabileceği bir sorundur.

    Diş çürümesi neden oluşur sorusuna verilebilecek en iyi cevap ağız ve diş sağlığına yeterince özen göstermemek olacaktır. Ağız ve dişlerin bakımı düzenli olarak yapılmadığı takdirde hali hazırda ağzımızda bulunan bakterilerin sayısı artarak diş yüzeyine yapışacak ve diş üzerinde delikler oluşacaktır. Bu asit üreten bakterilerin artmasındaki ana sebepler ise yemeklerden sonra dişlerin fırçalanmaması, diş ipi ile dişler arasında kalan yemek artıklarının temizlenmemesi, şekerli ve asitli gıda tüketimi, sigara kullanımı gibi yaşam tarzımızı oluşturan alışkanlıklar gelmektedir.

    Mayalı karbonhidratlı yiyecekler ile şeker ve benzeri gıdalar tüketildiği zaman ağızda kalan artıklar üzerinde Streptococcus mutans ve Lactobacillus gibi bakteriler işleme başlayarak ortaya laktik asit çıkmasını sağlar. Bakteriler, salya, yemek artığı ve asit karışımı olan diş üzerindeki plaklar diş minerallerini aşındırmaya başlar. Aslında diş plağının diş minerallerine zarar verme süreci her gün devam etmektedir. Diş çürüğünün oluşması ise bu aşındırma işleminin çok kısa süre içinde gerçekleşmesinden oluşmaktadır.


    Diş çürükleri ilk aşamalarında çok gözle görülür ve bariz değildir. Önce dişin çürümeye başlayan bölgesinde pütürlü bir doku oluşur. Bu pütürlü bölge daha sonra genişleyerek diş üzerinde delikler görülmeye başlar. Diş çürümesi eğer ağzın rahatça görülen bir yerinde oluşmaya başlamadıysa tespit etmek zor olabilir. Ancak kötü ağız kokusunun devamlılığı, kanayan diş etleri, ağız tadının bozulması, sıcak ve soğuk gıdalara karşı hassasiyetin artması ağzınızda diş çürümesi oluştuğunun belirtileri olabilir.
#27.08.2012 23:34 0 0 0