1SİGARA=5DAKİKA

Son güncelleme: 07.02.2007 11:51
  • Dünya Sağlık Örgütü;ne üye ülkeler tarafından 1987;den beri her yıl 31 Mayıs;ta sigara salgınıyla oluşan önlenebilir hastalık ve ölümlere dikkat çekilebilmesi amacıyla etkinlikler düzenleniyor. ;Dünya Sigarasız Günü; nedeniyle Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, yetişkin nüfusun yaklaşık üçte biri sigara içiyor.

    Dünya genelinde sigara kullanan 1.25 milyar nüfusun 2025 yılında 1.6 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor. Her 10 yetişkinden birinin ölümünden sorumlu olan sigara, yılda 5 milyona yakın kişinin çeşitli hastalıklardan hayatını kaybetmesine neden oluyor.

    Yetkililerin verdiği bilgiye göre, tütün dumanında boya sökücü aseton, akü yapımında kullanılan kadmiyum, roket yakıtında bulunan metanol, çakmak gazı bütan, temizlik maddesi amonyak, fare zehiri arsenik ve öldürücü zehirler siyanür ve naftalin bulunuyor.

    SİGARANIN YOL AÇTIĞI KANSERLER
    Boğaz, yemek borusu, mide, böbrek, mesane, ağız, ses telleri, akciğer, kan, pankreas ve rahim ağzı kanserlerine yol açan sigara, 65 yaş öncesindeki kalp damarı tıkanıklığı nedeniyle ölümlerin yarısından sorumlu.

    Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı yetkililerinin verdiği bilgiye göre, kanserden ölümlerin yüzde 30una neden olan sigara, akciğer kanseri ölümlerinin yüzde 90;ından, bronşitten ölümlerin yüzde 75inden, kalp krizinden ölümlerin ise yüzde 25;inden sorumlu.

    ;İçilen her sigara, insan yaşamını 5 dakika kısaltır. Erken yaşta sigaraya başlayanların ömrü ortalama 20-25 yıl azalır; şeklinde konuşan yetkililer, sigarayı bırakanlarda kalp krizi geçirme tehlikesinin bir yıl içinde yüzde 50 azaldığını bildirdi.

    HAMİLELER DİKKAT
    Hamilelik döneminde sigara içilmesi düşük, ölü, erken ve düşük ağırlıklı doğum, ani bebek ölümü, zeka puanında azalma, öğrenme zorluğu ve davranış bozukluğu gibi olumsuz sonuçlara yol açıyor.

    Anneleri hamilelik sırasında sigara içen çocukların ani ölüm riskinin 2 kat daha fazla olduğunu belirten yetkililer, anne ve babasısigara içen çocukların astıma yakalanma risklerinin 1.5 kat, solunum yolu hastalıklarına yakalanma riskleri ise 2 kat arttığına işaret etti.

    SİGARA VE ÇOCUK
    0-14 yaş grubunda 1 milyardan fazla çocuğun ;pasif içici; durumunda olduğu belirten yetkililer, Türkiye;de 12 milyon çocuğun ev içi, 11 milyon çocuğun da kamusal alanda sigara dumanıyla karşılaştığını bildirdi. Yetkililer, küçük yaşlardan itibaren aile ortamında sigara dumanına maruz kalan çocukların, ileri yaşlarda tiryaki olma riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

    Buna göre sigarayı bir kez deneyen her 3 gençten birinin bağımlı hale geldiğini belirten yetkililer, ;Sigaraya bağlanmak çok kolay, bırakmak zordur uyarısını dile getirdiler.

    HER GÜN BİR UÇAĞIN DÜŞMESİ GİBİ
    Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı yetkilileri, tütünle mücadele programı çerçevesinde son 20 yılda ABD gibi ülkelerde sigara tüketiminin yüzde 30 dolayında azaldığını, Türkiye;de ise yüzde 80 artış gösterdiğini bildirdiler.

    Buna göre, sigaradan dolayı Türkiye;de yılda yaklaşık 5.72 milyar dolar ekonomik kayıp meydana gelirken, her yıl 110 bin kişi hayata zamansız veda ediyor. Yetkililer, ;Yılda sigaradan hayata veda eden 100 bin kişi her gün düşen bir uçakta 300;e yakın insanın ölmesi, uçuruma yuvarlanan içi dolu 6 otobüste kimsenin sağ kalmaması ve bir şehrimize atom bombası atılması anlamına geliyor; diye konuştular.

    NEDEN SİGARAYA HAYIR
    Yetkililere göre ;sigaraya hayır; demek için geçerli olan nedenler şöyle:
    Kanser yapıyor,
    Akciğeri, kalbi ve bütün vücudu harap ediyor,
    Gelişmiş ülkelerde gençler sigara içmiyor,
    Sigara nefesin, saçın ve elbiselerin kötü kokmasına neden oluyor,
    Parmakları ve dişleri sarartıyor,
    Çevredekilerin özellikle de çocukların sağlığını bozuyor,
    Spor yapmaya engel oluyor,
    Sigara tüketimine ve bundan kaynaklanan hastalıkların tedavisine çok para harcanıyor.

    SİGARA VE ETKİLEDİĞİ ORGANLAR
    Sigaranın olumsuz etkilediği organlar ise şöyle:
    Akciğerler: Kanser, öksürük, balgam, nefes darlığı,
    Kalp: Damarlarda tıkanma, kalp krizi,
    Ağız-Boğaz: Tat almama, ağız kokusu, dişlerde sararma, boğaz kanseri, boğaz iltihabı,
    Burun: Koku almada azalma,
    Sindirim sistemi: Mide kanseri, mide ülseri,
    Kemikler: Erime,
    Damarlar: Tıkanma,
    Cilt: Kırışıklıklar,
    Eller: Parmaklarda sararma,
    Üreme sistemi: Kanser, çocuk sahibi olamama, düşük, sağlıksız bebek dünyaya getirme ve cinsel güç kaybı.
#03.02.2007 19:27 0 0 0
  • sigaraya her zamna karşıyım zaten sigara hayat bitiriyor sadece kullananı deil çevresindekileride

    ve bu kadar uyarı yapılmasına karşın dikkate alanda yok en üzücüsü bu sanırım

    teşekkürler didem
#04.02.2007 12:55 0 0 0
  • teşekkürler didem zararı bilinmesine ragmen içilmeye devam ediliyor
#04.02.2007 15:05 0 0 0
  • umarım açtığın konudan ders alırsın didem
#04.02.2007 15:07 0 0 0
  • bu kadar zararlı olduğunu bildigim halde halen içiyorum vazgeçilmezim diyebilirim aslında sadece sigara değil eski insanlara bakalım dedelerimize 1000 kişiden kaçı kanserden veya sigaranın sebep olduğu hastalıklardan ölmüşkü yedigimiz besinlerin hepsi hormonlu en büyük faktörde bu bence


    Verdigin değerli bilgiler için teşekkürler DİDEM
#05.02.2007 07:43 0 0 0
  • paylaşım için saol
#07.02.2007 11:51 0 0 0
  • 1SİGARA=5DAKİKA Konusuna Benzer Konular
  • Böyle bir şey olamaz.! Hiç alakalı konu bulamadık.
  • Plastik Gıda Ambalajı 07.02.2007 11:51