Proteini et yerine mantardan alın

Son güncelleme: 08.02.2007 12:56
  • En iyi bitkisel protein kaynaklarından biri olan ve bünyesinde yağ bulunmayan mantar, kanser ilaçlarının üretiminde kullanılıyor.

    Çukurova Üniversitesi'nde görev yapan Prof. Dr. Saadet Büyükalaca, mantarın bilinen en iyi bitkisel protein kaynağı olduğunu söyledi.

    Büyükalaca, ''Vücut, hayvansal gıdalarla, protein kadar da yağ alıyor, ancak mantarda yağ oranı neredeyse sıfır. Mantarla vücut, saf protein alır'' açıklamasında bulundu.

    Büyükalaca, ''Kırmızı veya beyaz et yediğimiz zaman vücudumuz yüksek oranda yağ alıyor. Bu yağlar, doymuş yağlarla birlikte geliyor ve kalp damar tıkanıklıklarına yol açıyor. 100 gram etten alınan protein oranı yüzde 17-20 civarında değişirken, alınan yağ da aynı miktarda oluyor. Oysa tamamen bitkisel olan mantar ile hemem hemen yüzde sıfır oranında yağ ile yüzde 5 protein geliyor. Mantar tüketerek yüz yılın hastalığı kalp ve damar tıkanıklıklarından korunabilirsiniz'' dedi.

    C, B1, B2, B6 ve D vitaminleri

    Mantarın C, B1, B2, B6 ve D vitaminleri açısından da zengin olduğunu belirten Büyükalaca, mantarın bünyesinde bol miktarda amino asit bulundurduğunu ve kansızlığa da iyi geldiğini söyledi.

    Doğadan toplanan bazı türlerin kanser tedavisinde de kullanıldığını hatırlatan Büyükalaca, bu türlerin tamamen ihraç edildiğini söyledi.

    Mantar türleri 40'a yaklaşıyor

    Türkiye'de doğadan toplanarak tüketilebilen yaklaşık 40 mantar türü olduğunu belirten Büyükalaca, yıllık mantar üretim miktarının ise 30 bin ton civarında gerçekleştiğini söyledi.

    Özellikle kültür mantarı yetiştiriciliğinin çok kolay olmasına rağmen yeterince üretimin yapılmadığını vurgulayan Büyükalaca, ''Nüfus sayımız çok yakın olan İngiltere'de üretim 300 bin ton, yani bizden 10 kat fazla. Böylesine önemli bir bitkisel ürünün mutlaka teşvik edilerek, daha fazla üretimi ve tüketimi sağlanmalı'' dedi.
#07.02.2007 16:04 0 0 0
  • teşekkürler su perisi
#07.02.2007 16:29 0 0 0
  • paylaşım için teşekkürler
#08.02.2007 12:56 0 0 0