Hesabı ödetmesine oyun oynamak caiz mi

Son güncelleme: 09.10.2012 14:19
  • futbol maçları ve kumar - islamda halı saha maçları - halı saha maçları ve kumar - dinimize göre kaybedenin saha parasını ödemesi - kumardan uzak durmak- maçı kaybedenin tatlı alması caiz mi

    Soru: Arkadaşlarla halı sahada futbol maçı yapıyoruz. Kaybeden taraf ya saha parasını ödüyor ya da kazanana tatlı alıyor. Bunda bir sakınca var mıdır?

    Cevap: Kaybedenin hesabı, halı saha parasını ödemesi veya kazanan tarafa tatlı vs. alması şartıyla oynanan bütün oyunlar (adı her ne olursa olsun) kumar kapsamına girmektedir. Meblağın çok düşük olması bunun hükmünü değiştirmez. Bu, "maç yapmayın", "oyun oynamayın" anlamına da gelmez; ama hesabı ya ortaklaşa ya da sırayla ödeyin, sadece kaybeden ödemesin.
    Allah Teâlâ kumarı şeytan işi bir pislik olarak nitelendirmiş ve her bakımdan ondan "uzak durmamızı" emretmiştir. İlgili ayet şöyledir:



    "Müminler! İçki, kumar, dikili taslar ve fal okları şeytan isi pisliklerdir. Onlardan uzak durun ki umduğunuza kavuşasınız. Şeytanın istediği tek şey içki ve kumarla aranıza düşmanlık ve kin sokmak bir de Allah'ın zikrinden (Kur'an'dan) ve namazdan sizi alıkoymaktadır. Artık vazgeçersiniz değil mi?" (Mâide, 5/90-92)

    Kaynak:fetva.net
#09.10.2012 14:19 0 0 0