Neden Göç Ederiz ?

Son güncelleme: 18.10.2012 19:38
  • İnsanlar Neden Göç Ederler? Göç Nedenleri?

    İnsanlar kuraklık, deprem, heyelan, sel, taşkın ve çığ gibi doğal afetler nedeni ile göç ederler. Doğal afetler sebebiyle edilen göçlerde insanlar genellikle ortamın iyi koşullarda olmasına dikkat ederler. Örnek olarak; Türkiye’de 1998 senesinde Adana’da oluşan depremde hasar alan pekçok insan başka şehirlere göç etmişlerdir. Aynı şekilde 1998 senesinde Bartın ilimizde oluşan sel felaketi insanların bulunduğu ilçeyi mahvetmiştir. Bu durumda göçe neden olan etmenlerden bir tanesidir.

    Peki göçü oluşturan diğer faktörler nelerdir?

    Ekonomik, Siyasi ve Sosyal sebepler göçü oluşturan nedenler arasındadır.

    İşgaller, savaşlar, terör olayları ve devrimler ile dini olaylar göçe sebep olur. Örnek olarak: Sırpların işgal etmesi ile Bosnalılar başka bir bölgeye göç etmişlerdir. Bunlara Sosyal ve Siyasi Nedenler adını veriyoruz.

    Ekonominin gerilediği ve gelişemediği yerlerde iş imkanları az olur. Bu nedenle göç meydana gelir. İş bulamama sebebi ile meydana gelen göçlere işgücü göçü adı verilmektedir. İşgücü göçleri kısa süreli yada uzun süreli ve mevsimlikte olabilmektedir. Örnek olarak Türkiye’de yaz mevsimi geldiği zaman pamuk işçileri Çukurova’ya giderler. Bu da mevsimlik işgücü göçüdür. Bu gibi sebeplerden oluşan göçe Ekonomik Nedenler adını veriyoruz.

    Peki Göç Tipleri Varmıdır? Göç Tipleri Kaç Tanedir?

    Göçler bir devletin sınırları dahilinde yada ülkeler arasında olabilmektedir. Yapılan göçler ikiye ayrılır. Biri iç göçler diğeri ise dış göçlerdir.

    Bir devletin sınırları dahilinde meydana gelen göçe iç göç adı verilir. Bu göç hareketi esnasında devlet içersinde herhangi bir nüfus değişikliği yaşanmaz. Genel olarak iç göçlere dayalı şehir nüfusları artar, kırsal nüfus azalır.

    İç Göçler Kaça Ayrılır?

    -Kentlerden kırsal alana
    -Kentlerden kentlere
    -Kırsal alandan kentlere
    -Kırsal alandan kırsal alana

    şeklinde ayrılmaktadır. İç göçler en fazla kırsal alandan şehirlere doğru olan göçlerdir. Endüstrinin gelişmekte olduğu yerler, verimli tarım bölgeleri, maden yataklarının bol olduğu yerler, ticaret merkezleri ve turistlik yerler göçmen almaktadır.

    Dış Göçler

    Herhangi bir ülkeden başka bir devlete yapılan göçlere dış göçler adı verilir. Göç vermekte olan devletin nüfusu azalmaktadır.

    Beyin Göçleri: Beyin göçü adı verilen şey, iyi eğitilememiş bir elemanın daha verimli çalışma fırsatları bulabileceği başka bir ülkeye gitmesidir. Örnek olarak 2. Dünya Savaşı yaşanırken bazı Alman bilim adamları Amerika‘ya göç etmişlerdir.

    İşgücü Göçleri: İşsizliğin yoğun olduğu ülkelerde insanlar iş imkanlarının bol olduğu yerleri tercih ederler. Böylelikle işgücü göçleri meydana gelir. Bu göç ile işçi veren devletler döviz sağlar ve ülkede olan işsizlik oranı azalır. Aynı zamanda siyasi ve kültürel yakınlıklar daha çok gelişir ve devletler arasında olan ekonomik ilişkiler düzelir. Örnek olarak 1960 senesinden beri ülkemiz’den pekçok insan Avrupa ülkelerine göç etmişlerdir.

    Gönüllü Göçler: Kişiler pekçok sebep yüzünden ve kendi istekleri doğrultusunda devamlı yaşamak adına başka kıtalara yada ülkelere göç ederler. Örnek olarak Avrupalıların yeni kıtalara göç etmesi bu kapsama girer.

    Mübadele Göçleri ( Yer Değiştirme): Bir antlaşmaya bağlı olarak yapılmış olan devlet nüfuslarının karşılıklı şekilde yer değişmesine mübadele göçü adı verilir. Örnek olarak Kurtuluş Savaşı’ndan hemen sonra Yunanistan ülkesi ile yapılan anlaşmalarda ülkemizdeki Rumlar Yunanistan’daki Türklerle yer değiştirmişlerdir.

    Zorunlu Göçler: Baskı, savaş ve zulümden kaçabilmek için insanlar başka ülkelere gitmek zorunda kalmışlardır. Buna sığınma göçleri adı verilir. Örnek olarak 1991 senesindeki Körfez Savaşı‘nda Kuzey Irak insanlarının bir kısmı Türkiye’ye göç etmişlerdir.
#18.10.2012 19:38 0 0 0