Var mı alıçtan daha sağlıklı meyve

Son güncelleme: 27.05.2010 00:08
  • Alıç Sirkesinin Faydaları - Alıç Sirkesinin Yararları - Alıç Sirkesi Hakkında - Alıç Sirkesi Nedir





    Dağ bayır gezerken görüp yabani meyve muamelesi yaptığınız Alıçların bir şifa kaynağı olduğunu biliyor muydunuz? Alıç başta tansiyon ve kalp hastalıkları olmak üzere pek çok derde deva oluyor.
    Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Seyhun Yurdugül, ''Alıç sirkesi, tansiyon ve kalple ilgili sorunlarda yardımcı tedavi olarak kullanılıyor'' dedi.

    Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Seyhun Yurdugül, AA muhabirine, alıcın (Crataegus spp.), genel olarak Kuzey Yarımküre'nin ılıman ormanlık bölgelerinde yetişen doğal bir bitki türü olduğunu ifade ederek, ''10 metreye kadar yükselebilen, dikenli, beyaz veya pembe çiçekli bir ağaçta yetişmekte olup 6-10 milimetre çapında meyvelere sahip, 1-3 tohumlu, esmer-kırmızı renklidir. Hafif ekşimsi lezzetli meyveleri yenilmektedir'' diye konuştu.

    Yurdugül, alıcın Bolu'da sirkesinin yapıldığını kaydederek, şunları ifade etti: ''Bu sirkenin henüz günümüze kadar tanımlanması yapılmamış olup, piyasalar için yeni bir gıda maddesi özelliğini taşımaktadır. Bu sirke, alıç ağacının meyvesinden yapılan ender ürünlerden birisidir. Türkiye'de üretimi yerel bazda yapıldığı için çok tanınmamış bir gıda maddesidir (üretim yeri: Bolu, Bolu dışında Cunda Adası/Ayvalık'ta da bir miktar üretim belirtilmektedir). Damar sertliğine karşı antioksidan özellik taşıması nedeniyle tansiyon ve kalp ile ilgili sorunlarında yardımcı tedavi olarak kullanılabilir. Ayrıca şeker hastalığı ve böbrek hastalıklarında da tedaviye yardımcı etkisi Bolu'da yaşayanlar arasında belirtilmektedir.''

    -''ALICIN HASTALIK YAPICI ÖZELLİĞİ YOK''

    Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Yurdugül, ''Sirke içerisinde bakteriyolojik olarak yoğun miktarda Acetobacter türü bulunmakta olup bol miktarda asetik asit (sirke) sentezlediği tarafımca saptanmıştır. Bunlar dışında sirke içerisinde asidik ortam nedeniyle patojen (hastalık yapıcı) herhangi bir mikroorganizmaya rastlanmamıştır'' dedi.


#18.02.2007 19:53 0 0 0
NaZ NaZ foto
  • ben alıçı cok seferim ama mlsf burda bulma imkanimiz neredeyse yok

    bilgiler icin tesekkürler DIDEM
#19.02.2007 08:08 0 0 0
  • alıcın faydasını bilmiyordum didemcigim sayende ögrendim teşekkürler bu arada alıcın reçelide çok güzel oluyor
#19.02.2007 14:29 0 0 0
  • Alıç ağacı 6 metreye (nadiren 12 m) kadar uzayabilen, pembe-beyaz renkte çiçekler açan, dikenli bir ağaç olan alıç ağacı daha çok yabani olarak yetişir. Muşmulaya benzeyen meyveleri kırmızı ya da koyu sarı renklerde, mayhoş tattaki alıç meyvesi ekşi muşmula olarak da bilinir. Çeşitli flavonlar, sıtasterin, adenozin, adenin ve guanin gibi maddeler ve C vitamini başta olmak üzere çeşitli vitaminler içerir.

    Tüylü yaprakları, beyaz çiçekleriyle ve meyvesiyle dağlık bölgede ve çam ormanlarında boy gösteren alıç ağacı bol miktarda C vitamini deposudur.

    Özelllikleri ve Yararları:

    İdrar söktürücüdür. Bu özelliği sebebiyle idrar yollarındaki taşların düşmesine, yardımcı olur.Önemli bir kalp ve damar sağlığı destekleyicisi olan alıç kalp damarlarını genişleterek kanın daha rahat pompalanmasını ve dolaşmasını sağlayarak kalbin yükünü hafifletir.

    Kalbi kuvvetlendirir ve damar sertliğine karşı koruyucudur. Kalp krizi riskini azaltır. Kalp atışlarını düzenleyerek aritmiye (düzensiz kalp atışı) karşı da koruyucu ve tedavi edici etki gösterir. Sinirler üzerinde yatıştırıcı etkisi ile sinir bozukluğunu ve sinirsel çarpıntıları giderir. Beyne kan akışını arttırır. Uykusuzluğa iyi gelir. Yüksek tansiyonu düşürür. Mideyi kuvvetlendirir. Spazm çözücü ve idrar söktürücüdür. Cinsel gücü arttırır.

    Alıçın Diğer İsimleri:

    Eloç, geyik dikeni, kızlar yemişi, yemişen

    Alıçın Etkileri

    Kasılma giderici

    Sakinleştirici

    Damar genişletici

    Alıç yürek hareketlerini düzenleyerek kan basıncını normalleştirir, uzun kullanımı genellikle kan basıncını düşürecektir.

    Yağlılar da kasının zayıflamasına, yürek kası iltihabına (miyokardit), damar sertliğine ve sinirsel yürek problemlerine iyi gelir.

    İş baskısı nedeni ile stres altındaki yöneticiler alıç çayından yarar bulabilirler. Çay diğer sinirsel durumlarda, özellikle uykusuzluk halleri için de iyi bir ilaçtır.

    Alıçın Hazırlanışı Ve Kullanma Şekli

    1 çay kaşığı çiçeği 1/2 bardak suda demleyin.Her defasında bir ağız dolusu olmak üzere, günde 1 ila 1,5 bardak alın.Eğer istenirse, bal ile tatlandırın.

    1/2 bardak soğuk suya 1 çay kaşığı azilmiş Alıç meyvesi kullanın. 7 ila 8 saat bekletin, sonra hızla kaynatın ve süzün. Eğer istenirse bal ile tatlandırıp, her defasında bir ağız dolusu olmak üzere, günde 1 ila 1,5 bardak alın.
#21.05.2010 22:11 0 0 0
  • Emeğine sağlık canım arkadaşım;bu faydalı paylaşımın için...
#27.05.2010 00:08 0 0 0