Leben Der Anderen Das The Lives of Others Başkalarının Hayatı

Son güncelleme: 20.08.2007 16:43
  • noimage

    noimage

    Yapım Yılı: 2006
    Süre: 137 dk
    Gösterim Tarihi:
    9-3-2007

    Oyuncular
    Martina Gedeck
    -- Christa-Maria Sieland
    Ulrich Mühe
    -- Gerd Wiesler
    Sebastian Koch
    -- Georg Dreyman
    Ulrich Tukur
    -- Anton Grubitz
    Thomas Thieme
    -- Bruno Hempf

    Yönetmen
    Florian Henckel von Donnersmarck

    Senarist
    Florian Henckel von Donnersmarck

    Yapımcı
    Quirin Berg
    Max Wiedemann

    Müzik
    Stéphane Moucha
    Gabriel Yared

    Görüntü Yönetmeni
    Hagen Bogdanski


    Leben Der Anderen, Das [The Lives of Others] (Başkalarının Hayatı)

    Kısaca GDR adıyla bilinen eski Demokratik Almanya Cumhuriyeti (Doğu Almanya) hükümeti, çöküşünden beş yıl önce iktidarını ancak son derece acımasız bir kontrol ve gözetleme sistemiyle sürdürebilecek noktaya gelmiştir. Stasi adlı gizli polis servisine bağlı binlerce muhbirin yaptığı ihbarlar sonucunda 17 milyon nüfuslu ülkede 200 bin kişi fişlenerek dosyası tutulmuştur. Hükümetin ve Stasi'nin hedefi, "başkalarının hayatları" hakkında her şeyi bilmektir.

    İşine çok bağlı bir Stasi polisi ve uzman sorgu yargıcı olan Wiesler, ünlü oyun yazarı Georg Dreyman'la ilgili kanıt toplama görevini üstlenir. Devlet Güvenlik Kültür Departmanı başkanı Yarbay Anton Grubitz'in, Dreymanın yeni oyununun galasına Wiesler runo Hempf de vardır. Bakan Hempf gala sırasında Grubitz'e başarılı oyun yazarının SED'e sadakatinden kuşku duyduğunu söyler ve geniş boyutlu bir gözetleme operasyonuna onay vereceğini açıklar. Kendi politik geleceğini aydınlatmaya istekli olan Grubitz, insanların tek tek izlenmesini içeren ve "Etkin Prosedür" adıyla bilinen yakın izleme prosedürünü uygulayacağına dair söz vererek operasyonun sorumluluğunu üzerine alır. Öte yandan Wiesler da, Dreyman'ın partiye yeteri kadar sadık olamayacağı konusunda onlarla aynı fikirdedir.

    Bu arada Hempf'in Dreyman'ı yönelik güvensizliği sadece politik sebeplerden kaynaklanmamaktadır. Dreyman'ın aktris kız arkadaşı Christa-Maria'nın güzelliğinden gözlerini alamaz. Dreyman'ın dışarıda olduğu zamanlarda evinin her yanı gizli dinleme cihazlarıyla sistematik şekilde dinlenmektedir. Operasyonun farkına varan bir komşusu tehdit edilmek suretiyle susmak zorunda bırakılır. Wiesler gözetleme karargahını Dreyman'ın oturduğu apartmanın çatı katına kurmuştur. Böylece ünlü oyun yazarıyla kız arkadaşının yaşamını gözetleme çalışması başlar.

    Weisler'ın ilk etaptaki gözlemleri, ülkedeki birçok sanatçının tersine Dreyman'ın GDR'ye karşı herhangi bir saygısızlık belirtisi göstermediği şeklindedir. Ancak kız arkadaşı Christa-Maria'nın Bakan Hempf tarafından cinsel ilişkiye zorlandığını keşfetmesiyle birlikte Dreyman'ın durumu yavaş yavaş değişmeye başlar. Tiyatro yönetmeni yakın dostu Albert Jerska'nın, hükümetin gayrı resmi "kara listesi"nde yedi yıl kaldıktan sonra intihara sürüklenmesi üzerine Dreyman, GDR'ye karşı daha fazla sessiz kalamaz. Doğu Almanya'daki yaşam koşulları hakkında dış dünyayı alarma geçirmeye kararlıdır. Bu konuyla ilgili olarak Batı Alman dergisi Der Spiegel'de bir yazı yayınlatmak için harekete geçer. Bu yazıyı yayınlatmayı başarabildiği takdirde Doğu Almanya'daki baskıcı rejim altında intiharların çok yüksek düzeylere ulaştığını gözler önüne serebilecektir.

    Dreyman'ın tüm faaliyetlerini gözetlemekte olan Wiesler, sonunda onu mahvetmek için ihtiyaç duyduğu bilgiye ulaşmıştır. Dreyman'ın girişimlerini başarısızlığa uğrattığı takdirde ülkesine hizmetini yapmış olacaktır. Ancak Wiesler'in duygusuz, soğuk ve hesapçı yüzünde erozyon belirtileri başlar. Dreyman ile Christa-Maria'nın yaşamını saniye saniye gözetlerken beklenmedik bir gelişme olmuş, onların dünyasına doğru çekilmeye başlamıştır. Bu da Doğu Almanya adına yaptığı ajanlık faaliyetini sorgulamaya başlamasına yol açar. Sevgi, edebiyat ve özgür düşünceyle dolu "başkalarının yaşamlarına" burnunu sokarken kendi varoluşunun yetersiz ve eksik yanlarının farkına varmıştır.

    Doğu Almanya aleyhtarı yazının yayınlanmasıyla birlikte hükümet yetkililerinde sıkıntı baş gösterince Grubitz'ten bu yazıyı kaleme alan yazarın kimliğini bulması istenir. Baş şüphelilerden birisi Dreymandır ama Grubitz çok güvendiği yakın dostu Wiesler'in bu girişimi önlemekte başarısız kalabileceğine inanmak istememektedir.

    Bu arada Christa-Maria'nın uyuşturucu bağımlısı olduğunu keşfeden Hempf, genç kadına baskı yaparak Der Spiegel'deki makalenin yazarının Dreyman olduğunu itiraf etmeye zorlar. Ancak Dreyman'ın apartman dairesinde yapılan aramada herhangi bir suç kanıtına rastlanmaz. Weisler in bir şeyleri gizlediğine ikna olan Grubitz, Der Spiegel'deki makale ile Dreyman arasındaki bağlantıyı ortaya koyacak bir ipucu bulmak amacıyla Christa-Maria'yı sorgulamasını emreder.

    Makalenin kaynağı hakkında her şeyi bildiği halde bu bilgiyi üstlerine kasten ulaştırmayan Wiesler artık kendi gerçek yerinin nerede olduğu konusunda bir karar vermek zorundadır. Sorgulama sırasında gerekli bilgiyi Christa-Mariadan alamadığı takdirde Stasi deki seçkin kariyerinin sona ereceğine kuşku yoktur. Bu bilgiyi almayı başarırsa Dreymanın kaderiyle oynayacaktır.

    1991 de, Berlin Duvarının yıkılışından iki yıl sonra eski-bakan Hempf ile bir görüşme yapan ve bir zamanlar Stasi tarafından gözetlendiğini öğrenen Dreyman, hayatının en acımasız uyanışlarından birisini yaşayacaktır. Bunu öğrendikten sonra evinde yaptığı bir araştırmada duvar kağıtlarının altına gizlenmiş kablo ve mikrofonlar bulur. Büyük kuşkuya kapılarak araştırmasını derinleştirince kendi geçmişiyle ilgili çok farklı gerçekleri keşfeder. Öğreneceği bu gerçekler Dreymanın hayatında derin ve kalıcı etkiler bırakmaklakalmayacak, aynı zamanda şok edici itiraflar karşısında şaşkınlığa sürüklenecektir.
#20.02.2007 22:37 0 0 0
  • teşekkürler songül
#21.02.2007 15:17 0 0 0
  • Paylaşım İçin Teşekkürler Ellerine Sağlık...
#20.08.2007 16:43 0 0 0