Ortopedik ayakkabı düztabanlığı önler mi?

Son güncelleme: 10.09.2008 11:57
  • Halk arasında ortopedik ayakkabıların düztabanlığı iyileştirdiği yönünde yaygın kanaatin yanlış olduğu ileri sürüldü. Düztaban için ortapedik ayakkabının faydadan çok zararı varmış.
    memorial Hastanesi Pediatrik Ortopedi ve Travmatoloji Bölümünden Prof. Dr. Tuncay Centel, halk arasında ortopedik ayakkabıların düztabanlığı iyileştirdiği yönünde ''yaygın ve yanlış bir kanı'' bulunduğunu belirterek, ''Düztabanlıkta sert köseleden yapılmış, ayak hareketlerini kısıtlayan ayakkabılar hem cildi tahriş eder hem de ağrıya neden olur'' dedi.

    Centel yaptığı yazılı açıklamada, halk arasında düztabanlığın iyi tanınmaması ve önemli bir sakatlık olarak değerlendirilmesinin, bu bozukluğun giderilmesinde ayakkabılar hesabına düşen beklentiyi arttırdığını ifade etti.

    Ayakkabının, ''ayağı darbelerden, sivri ve kesici maddelerden korumaya, soğuk ortamlarda sıcak, ıslak ortamlarda ise kuru tutmaya yaradığını'' vurgulayan Centel, ''Düztaban olgularda, ayakkabıların bu işlevleri dışında bir de düzeltici etkilerinin olabileceği günümüzde oldukça yaygın bir kanıdır, ancak bu doğru değildir'' dedi.

    Centel, ayakkabı kullanma geleneği bulunmayan toplumlarda yapılan araştırmaların, bu insanlarda daha düşük oranda ayak bozukluğuna rastlandığı ve ayak esnekliğinin daha fazla olduğunu ortaya çıkardığını ifade ederek, düztabanlık ve içe dönük yürümenin çocukluk çağında hekimlere başvuru nedenleri arasında en önde geldiğini söyledi. Düztabanlığın farklı şekillerde kendini gösterdiğini ve olguların yüzde 80'inde esnek tipin söz konusu olduğunu kaydeden Tuncay Centel, açıklamasında şöyle dedi:

    ''Yani ayaktayken gözlemlenen düztaban görünüm, çocuk yükseğe oturtulup ayağın yerle teması kesildiğinde kaybolur ve normal ayak uzunlamasına kavisi oluşur. Bu durum ayak bağlarının yapısal gevşekliğiyle ilgilidir. Esnek tip düztabanlık kısa veya uzun dönemde herhangi bir rahatsızlığa yol açmadığı gibi ayak performansını da genellikle etkilemez. Bu şekil bozukluğunu bu nedenle genellikle tedavi etmeye gerek yoktur, ancak bu ayaklar 6-12 aylık aralarla izlenmelidir.''

    -ÇOCUKLARDA DÜZTABANLIK-

    Prof. Dr. Centel, ayak kasları gelişimi henüz tamamlanmamış 1 yaşın altındaki bir çocukta düztaban tanısını koymanın oldukça güç olduğuna da işaret ederek, şunları kaydetti: ''Özellikle esnek tip düztabanlıkta sert köseleden yapılmış, ayak hareketlerini kısıtlayan ayakkabılar hem cildi tahriş eder hem de ağrıya neden olur. Bu çocuklarda ayakkabı seçerken kıstas alacağımız husus, ayakkabı biçiminin çıplak ayak biçimine en uygun olanını seçmek olmalıdır.

    Ayakkabı ayak ve ayak bileği hareketlerini kısıtlamayacak ölçüde esnek ve bükülebilir, ön kısmı parmakları sıkmayacak ve tarak kavisini daraltmayacak biçimde geniş, topuk kısmı 15 dereceden fazla eğime izin vermeyecek bir yüksekliğe sahip olmalıdır. Ayrıca havalanma özelliği bulunmalı, tabanı kaymayı önleyen maddeden yapılmalı ve hafif olmalıdır.'' Prof. Dr. Tuncay Centel, topuk kirişinin gerginliği ya da doğumsal kemik anomalilerinin düztabanlığın çok daha nadir karşılaşılan diğer tiplerini oluşturduğunu ve tedavi gerektirdiğini ifade etti.
#21.02.2007 10:11 0 0 0
  • teşekkürler su perisi
#21.02.2007 14:01 0 0 0
  • işletme staj raporu gerekiyor... :(

    lütfennn
#10.09.2008 10:56 0 0 0
#10.09.2008 11:57 0 0 0