Malzemeler:
5 adet enginar
7 yemek kaşığı pirinç
yarım demet maydanoz
yarım demet dereotu
yarım demet nane
4-5 sap taze soğan
1 çay kaşığı karabiber,tuz
4 limon
5 yemek kaşığı zeytinyağı
2 kaşık un

Yapılışı:
Enginar dolması için kullanılacak enginarı seçerken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var.Enginarlar körpe ve büyük olmalı.Peki enginarın körpesini nasıl seçeceğiz?
1.Enginarı sapından tutup salladığınızda esnek bir şekilde sallanması gerekmekte.Eğer enginarın sapı esnek ise bu enginarın halen körpe olduğununun işaretidir.
2.Sapının ucuna bakın. Kabuksu yapının içinde daire şeklindeki öz kısmı halen sulu ve tırnağınızla çizilebilir durumda ise körpedir.
3.Çiçek kısmında çanak yaprakların ortasındaki kısım halen yeşil renkte ise (olgunlaşmış enginarda bu kısım kızarır)körpedir.Bir de orta kısımdaki yapraklara baktığınızda eğer yumuşak iseler bu da enginarın körpe olduğuna işarettir.

Enginarların dolma için hazırlanması:

Büyükçe bir kap suyun içine 2 kaşık un koyun.İlk olarak enginarları saplarının bittiği yerden kesin baş kısmın çanak yapraklarını dışarıdan koparmaya başlayın.Çanak yaprakların dış kısımda kalan kartlaşmış olanlarını çıkarın körpe yapraklara geldiğinizde koparma işlemini bırakın.(körpe yaprağın özelliği dibindeki açık yeşil renkli kısmın dışlardakine göre daha geniş olmasıdır)

Daha sonra enginarın çanak yapraklarının uç kısımlarını 2 parmak kadar kesin ,bir çay kaşığı ile orta kısmına dolmalık malzemenin gireceği kadar bir oyuk açın.Dolma için hazırladığınız enginarı limola ovun ve unlu suya atın.Bütün enginarları dolma için hazırladıktan sonra saplarının dışındaki kabuksu yapıyı bir bıçak yarımı ile soyup içindeki yumuşak kısmından dolmanın yanlarına koymak için küçük sopacıklar oluşturun.

İç Hazırlanması: bir kaba güzelce yıkadığınız pirinci,ince kıyılmış naneneyi,dereotunu,taze soğanı ve maydonozu koyun, tuz ve karabiber ekleyip karıştırın.Bu malzemeyi enginarların içine doldurun..Tencereye elnginarları sıkışık sıkışık yerleştirin.Dolmaların arasında kalan boşluklara enginar çubuklarını koyun.Üzerine 5 yemek kaşığı zeytinyağı ve 3 limonun suyunu karıştırıp dökün ayrıca 1.5 su bardağı su ekleyip yarım saat pişirin.

Etiketler:
Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 2121
favori
like
share
BoardBeLasi Tarih: 28.04.2009 11:50
Paylasim icin tskler
asya_kartal Tarih: 20.04.2007 14:23
tarifin için teşekkürler canım
alpcoskun Tarih: 09.03.2007 20:12
tskler Saol ellerine sağlık
DİDEM Tarih: 02.03.2007 20:01
enginar ayrıca çokta faydalı , teşekkürler
Erzincanli_24 Tarih: 24.02.2007 18:35
Ellerine Saglik