Gebelikte saç boyası kullanımının bebeklere etkisi

Son güncelleme: 26.02.2007 19:28
  • Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Erbağcı, gebeliğin ilk aylarında annelerin kullandığı saç boyalarının, bebeklerde doğuştan katarakta yol açabildiğini söyledi.

    Erbağcı, günümüz kozmetik dünyasında en sık kullanılan saç boyalarının oksidatif (ağartan) boyalar olduğunu ve genellikle modifiye edici (dönüştürücü) maddelerle üretildiğini belirtti.

    Doç. Dr. Erbağcı, fakültelerinde, ''Grup I:2 A5NP'' ve ''Grup II:2 NPPD'' saç boyası katkılarının, gebe sıçanların yavrularının gözlerindeki olası etkileri konusunda araştırma yürüttüklerini ve araştırma sonucunda ilginç bulgular elde ettiklerini ifade etti.

    "Kontrol grubuyla diğer gruplar karşılaştırıldığında aradaki fark istatistiksel olarak çok anlamlı" diyen Erbağcı, "Saç boyalarında kullanılan katkı maddelerinin gebe sıçanlarda hücre düzeyinde lens değişikliklerine neden olduğunu tespit ettik. Her iki katkı maddesi de gözde katarakt oluşumunu etkiliyor'' dedi.

    Erbağcı, gebe sıçanlar üzerinde yaptıkları araştırmanın saç boyalarının etkileri üzerine kendilerine önemli fikirler verdiğini ve bu bulguların insanlar üzerinde denenmemiş olsa bile geçerli olabildiğini ifade etti. Doç. Dr. Erbağcı, anne adaylarının özellikle gebeliğin ilk aylarında saç boyası kullanmaktan kaçınması gerektiğini vurguladı.
#24.02.2007 19:08 0 0 0
  • teşekkürler su perisi
#26.02.2007 13:22 0 0 0
  • değerli bilgilerin için teşekkürler
#26.02.2007 19:28 0 0 0