Utangaçlık alkolik yapıyor

Son güncelleme: 05.03.2007 16:44
  • Aşırı utangaç kişilerde alkol ve uyuşturucu kullanımının daha sık görüldüğü bildirildi.

    Psikiyatris Doç. Dr. Levent Mete, toplumdaki her 10 kişiden birinde utangaçlık hastalığı görüldüğünü belirterek, bu kişilerin utangaçlıkla başetmek için alkol kullanımına yöneldiğini belirtti.

    Bir çok kişinin, utangaçlığını alkolle eritmeye çalıştığını ifade eden Mete, aşırı utangaç kişilerde, utangaç olmayanlara göre en az 2 kat daha yüksek oranda alkolizme ve alkol kullanımının yol açtığı diğer sorunlara rastlandığını vurguladı. Mete, sık başvurulan bir diğer çözüm yolunun da, topluluk karşısında duyulan sıkıntıyı azaltacak uyuşturucu maddelerin kullanılması olduğunu kaydetti.

    Bu kişilerin, utangaçlık krizine yol açabilecek toplumsal etkinlikleri tümüyle dışlayan bir yaşam tarzı geliştirdiklerini belirten Mete, iş ve okul ortamında ön plana çıkmayı ve kendini göstermeyi gerektiren durumlardan uzak kalmanın, basit ve göze batmayacak işlere yönelmenin, bu yaşam tarzının temel taktikleri arasında sayılabileceğini ifade etti.

    Bu yöntemlerle kişinin, aşırı utangaçlık sürse de, bu sorunla yüzleşmekten kurtulmadığına dikkat çeken Mete, her üç yöntemin de küçümsenmeyecek bireysel kayıplara yol açtığını söyledi.

    Levent Mete, aşırı utangaç kişilerin, içinde bulundukları toplumun ortalamasına göre, daha düşük bir eğitim gördüklerini, daha az para kazandıklarını ve karşı cinse uzak durmalarına bağlı olarak, eş bulmakta daha fazla güçlük çektiklerini vurguladı. Mete, bu kişilerin yüzde 30'a yakın bir bölümünün hiç evlenmediğini ve tek başına yaşadıklarını sözlerine ekledi.
#04.03.2007 19:09 0 0 0
  • bende hic utanma yok agzim duz yani zaten alkol almiyorum haram
#05.03.2007 08:25 0 0 0
  • utangaçlıklarını alkolle kapatmaya çalışıyorlar demekki
#05.03.2007 16:44 0 0 0