Kötü kolesterole şeker kamışı çare oluyor

Son güncelleme: 08.03.2007 19:12
  • Yüksek kolesterol seviyesinin kontrol altına alınmasında kullanılan ilaçların yan etkileri ortaya çıkınca, hastalar çareyi doğal çözümlerde arıyor. Peki bu ürünler ne kadar faydalı?
    Yüksek kolesterol seviyesi Türkiye'de oldukça yaygın. Öte yandan ABD Gıda ve İlaç Dairesi Başkan Vekili Dr.Troendle, tedavide en çok kullanılan 'gemfibrozilinin' toplam ölüm oranını artıran ilaçlar sınıfına girdiğini belirtti. Yapılan araştırmalarda bu ilacın hayvanlarda kansere yol açtığı ortaya çıktı. İlaçla ilgili çalışmalar sürerken, hastalar çareyi kalp -damar, karaciğer sağlığını korumak ve yüksek kolesterol ile mücadele etmek için daha doğal ve bitkisel yöntemlerde buluyor. Bunların en başında ise 'niasin' ve 'polycosanol' geliyor. Peki, bu karışımlar hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz?.. Adventlabs beslenme destek ürünleri danışman doktoru Nihat Dik kolesterol tedavisinde kullanılan bitkisel çözümleri anlattı:

    DİYABET HASTALARINDA DİKKAT ŞART!

    1950'lerde hayatımıza kolesterol düşürücü olarak giren Niasin, B3 vitamini olarak da bilinir. Hayvansal besinlerden ve hububatlardan elde edilir. Kan şekeri kontrolünü bozma ihtimâlinden dolayı diyabet hastalarında yakın takip altında kullanılmalıdır. Çok sık görülmemekle birlikte alındıktan 30 dakika sonra ortaya çıkan deri kabarması ortaya çıkabilir. Diğer olası yan etkileri arasında mide rahatsızlıkları ve bulantı sayılabilir. Öte yandan karaciğer üzerinde daha fazla toksik etki gösterdiği ünlü tıp dergisi JAMA'daki iddialar arasında yer alıyor.

    KALP DAMARLARINI KORUR

    Küba halkının yüzyıllardır kullandığı polycosanol ise, şeker kamışından elde edilir. LDL-kolesterol (kötü kolesterol), trigliserit düzeyini kanda düşürürken, HDL-kolesterol (iyi kolesterol) düzeyini artırır. Şeker hastalarında güvenle kullanılabilir. Kalp - damar sağlığının korunmasını, kanın pıhtılaşmasını sağlayan proteinin kandaki oranını azaltarak sağlar. Üstelik bildirilmiş bir yan etkisi de yoktur.

    DOKTORDAN TAVSiYELER

    Dr. Nihat Dik, kolesterolü düşürmek için günlük hayatta dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralıyor: Soğuk su balığı hariç, beslenmenizdeki hayvansal besinleri azaltmak ya da elemek suretiyle daha az doymuş yağ ve kolesterol tüketin. Lif açısından zengin beslenin (meyve, sebze, tahıl ve baklagiller) Gerekiyorsa kilo verin. Düzenli egzersiz yapın. Sigara içmeyin. Kahve (kafeinli/ kafeinsiz) tüketimini azaltın ya da beslenme rejiminizden çıkartın. Günde en az 1.5 litre su için.
#08.03.2007 16:16 0 0 0
  • TEŞEKKÜR EDERİM
#08.03.2007 16:54 0 0 0
  • teşekkürler su perisi bilgiler için
#08.03.2007 19:12 0 0 0